Koti siistiksi älykkäästi

pesukone ja kuivausrumpu valkoisessa huoneessa
4.10.2022

Kun siivoat ja hankit siivousvälineitä, pidä mielessä energiatehokkuus. Siivoamalla säännöllisesti säästät rahaa ja luontoa.

1. Suosi täyttöpakkauksia

Valitse pesuainepakkauksista mahdollisimman vähän pakattu, ympäristömerkitty tuote ja suosi täyttöpakkauksia ja tiivisteitä aina kun se on mahdollista. Käytä kloorattuja ja liuottimia sisältäviä pesuaineita harkiten ja harvoin. Ekologinen käyttää pesupähkinöitä teollisten pesuaineiden sijaan. Kemikaalikuormaa voi keventää myös höyrypuhdistimia käyttämällä, tällöin erillistä pesuainetta ei tarvita lainkaan.

2. Muista vaihtaa imurin pölypussi

Imurien kulutus on pudonnut selvästi energiamerkinnän tultua pakolliseksi. Aiemmin tunnin imurointi vei  1-2 kWh. Uusilla imureilla kulutus on puolta pienempi, vaikka puhdistusteho on pysynyt edelleenkin hyvänä. Imurointi kerran viikossa riittää, kun jätät kengät eteiseen ja suojaat eteisen lattian matoilla. Muista myös vaihtaa imurin pölypussi riittävän usein. Jos pussi on liian täysi, laitteen imuteho heikentyy ja moottori voi kulua.

3. Laske pesulämpötilaa

Pese vain täysiä koneellisia, sillä täysi koneellinen kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin vajaa. Kiinnitä huomiota myös pesulämpötilaan ja pese vaatteet mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa Sähkönkulutus kaksinkertaistuu, kun pesulämpötila nostetaan 40 C °:sta  60 C°:een. Muista kuitenkin, että ihon rasva puhdistuu vaatteesta vasta 60 C°:n pesussa.

4. Tuuleta oikein

Tuuleta koti nopeasti ja tehokkaasti. Kodin energiasta noin puolet kuluu lämmitykseen. Hoida tuuletus nopealla ristivedolla. Muutaman minuutin tehokas tuuletus riittää, kun avaat useamman ikkunan.

5. Kuivaa pyykit ulkona

Pyykkiä kuivattaessa energiatehokkain tapa on kuivata pyykki ulkona narulla. Jos ulkona kuivaaminen ei ole mahdollista, on nykyaikainen, lämpöpumpputekniikkaa hyödyntävä kuivausrumpu paras valinta. Lämpöpumpputoimisten kuivausrumpujen kulutus on 50-70 % pienempi verrattuna perinteisiin kuivausumpuihin. Kun kuivaa pyykkiä sisällä, pyykeistä höyrystyvä vesi jäähdyttää huoneilmaa, jolloin lämmittämiseen kuluva energia kasvaa. Nykyaikainen kuivausrumpu onkin energiatehokkaampi valinta kuin narukuivaus sisätiloissa.

6. Tarkista sähkönkulutus

Jos kodinkone on vanha ja se toimii vielä hyvin, sen sähkönkulutuksen voi mitata energiankulutusmittarilla. Laitteen kulutusta voi verrata mittarin mukana olevan ohjeen kulutustaulukkoon tai uusien laitteiden kulutuksiin. Pesukoneen energiamerkissä olevaan vuosikulutukseen on laskettu 220 pesua 60 asteessa. Jos vanhan laitteen kulutus on puolitoista- tai kaksinkertainen uuteen verrattuna, laitteen päivitys voi olla ajankohtaista. Sähkönkulutusmittareita on lainattavissa Turku Energian asiakaspalvelupisteen lisäksi myös Turun pääkirjastosta, Ilpoisten, Nummen, Runosmäen ja Varissuon kirjastoista sekä kirjastoautosta.

7. Säästä siivoamalla

Siivoaminen ja muu kodin huoltaminen on myös ekoteko. Kun siivoat säännöllisesti, lika ei ehdi pinttyä ja se on helpommin poistettavissa vähemmällä kemikaalimäärällä.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 22.2.2019.