Turku Energian työntekijä kaasupallon edustalla.

Vaihtelevia päiviä

Turku Energian Lämpö-yksikön automaatio- ja kaukokäyttötoiminnon työnjärjestelijällä, Mikko Väreellä, ei ole kahta samanlaista työpäivää.

Kuka olet ja mitä teet Turku Energiassa?

Olen Mikko Väre ja työskentelen työnjärjestelijänä Turku Energian Lämpö-yksikössä automaatio- ja kaukokäyttötoiminnossa. Käytännössä siis järjestelen käyttö-, vika- ja kunnossapitotöitä 10-henkiselle työryhmälle.

Miten työssäsi näkyy konkreettisesti Turku Energian asiakaslupaus ”Olemme lähellä, näemme kauas”?

Konkreettisimmin lupaus näkyy omassa työssäni uusissa projekteissa. Ajankohtainen esimerkki tästä on Luolavuoren uusi pellettilaitos, jossa käytetään lämmöntuotantoon polttoaineena ympäristöystävällistä puupellettiä. Lisäksi työpäivissäni kulkee mukana yhtiömme aate siitä, että olemme paikallinen toimija, joka suunnittelee asioita pitkälle tulevaisuuteen ympäristöystävällisesti.

Mistä saat energiaa työssäsi ?

Energiaa työpäivään tuovat vaihtelevat työtehtävät. Lisäksi saan energiaa hyvästä yhteishengestä työpaikallamme. Automaatio- ja kaukokäyttötoiminnon parissa meitä työskentelee kymmenisen henkilöä, ja Lämpö- yksikössä työntekijöitä on noin 80.

Millainen on työpäiväsi ja milloin se on onnistunut?

Työssäni ei ole kahta samanlaista työpäivää. Aamut alkavat kuitenkin yleensä aamupalaverilla, jossa käydään läpi päivän tehtävät. Välillä työpäiväni ovat todella kiireisiä ja välillä taas hieman rauhallisempia – riippuu täysin siitä, millaisia työtilauksia on tullut ja kuinka paljon. Työpäiväni on onnistunut, kun päivän jälkeen on hyvä fiilis ja valvomo on tyytyväinen.

Tuleeko ammatissasi usein odottamattomia työhön kutsuja?

Tulee välillä. Erityisesti lämmityskaudella, talvella, tapahtuvat isommat toimintahäiriöt ja vuodot voivat vaatia lisätyövoimaa. Jos talvella esiintyy kovia pakkasia ja vastaavasti kesällä kovia helteitä, käyttöpäällikkö usein tuplaa päivystäjien määrän.

Mistä saat energiaa vapaa-ajallasi?

Saan energiaa kuntosaliharrastuksesta ja meri-ilmasta. Erityisen lähellä sydäntäni ovat veneily ja kalastus. ●

23.08.2016 // Teksti Viivi Käiväräinen // Kuvat Jaakko Kahilaniemi

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.