Gelateria Nuvolen omistaja Stefano Morosi.

Jäätelöpilvi italialaiseen tapaan

Vitriinissä on esillä herkullisen näköistä artesaanijäätelöä useaa eri makua. Pitkän harkinnan jälkeen valitsen maisteltavaksi mansikkaa ja pistaasia. – Hyvä valinta, tiskin takana palveleva Gelateria Nuvolen omistaja Stefano Morosi kommentoi kauhoessaan tuoretta gelatoa vohveliin.

Hansakorttelin 1. kerroksessa Eerikinkadun puolella sijaitseva Gelateria Nuvole on toiminut samalla paikalla perustamisvuodesta 2008 saakka. Morosi kertoo päätyneensä gelateriayrittäjäksi ja gelatomestariksi, kun hän huomasi, ettei Turusta saa artesaanijäätelöä.

Oivallus synnytti Morosissa ja hänen ystävässään Angelo Tursissa innostuksen opetella valmistamaan gelatoa itse alusta alkaen. Niinpä he vierailivat gelaterioissa eri puolilla Italiaa hankkimassa ideoita, reseptejä ja käytännön osaamista oman jäätelökahvilan perustamista varten.

– Gelato maistuu ja näyttää erilaiselta kuin teollinen jäätelö, koska siinä on vähemmän ilmaa, vettä ja rasvaa. Artesaanijäätelön korkea täytepitoisuus tekee siitä erityisen maukkaan ja rakenteeltaan kuohkean pilvimäisen, mistä gelateriamme nimikin juontaa, Stefano kuvailee.

Valmistaminen vaatii tarkkuutta

Gelato tunnetaan etenkin tuoreudesta ja aidoista raaka-aineista. Stefano ja Angelo valmistavatkin useaa eri gelatomakua joka aamu gelaterian tarpeisiin kahvilan keittiössä ja jälleenmyyjille Hansakorttelin kellarikerroksessa.

– Gelato tehdään käsityönä maidosta, kermasta sokerista ja maun antavista raaka-aineista pieninä erinä kerrallaan. Ainesosien mittasuhteiden on oltava grammalleen oikeat, jotta rakenteesta ja mausta tulee oikeanlainen. Lisäksi tuotteemme ovat täysin lisäaineettomia, Stefano huomauttaa.

Valmistusprosessi alkaa jäätelöpohjan pastöroinnilla, joka kestää noin kaksi ja puoli tuntia. Sen jälkeen massaan sekoitetaan makukohtaiset ainekset. Gelato jäähdytetään -35–-40-asteiseksi noin 20 minuutin ajan ja laitetaan sen jälkeen esille vitriiniin, jossa lämpötila on -15–-16 astetta.

Mielikuvituksellisia makuja

Nuvolen vitriinistä löytyy päivittäin 16–20 erilaista gelato- ja sorbettivaihtoehtoa. Vakiomakujen, kuten pähkinöiden, suklaan, vaniljan, sitruunan ja mansikan, ohella asiakkaat pääsevät kokeilemaan kausituotteita: talvisin kaneli-omenaa, piparkakkua ja glögiä, keväisin runeberginjäätelöä ja mämmiä, kesäisin ja syksyisin vaikka metsien marjoja.

– Gelato ja sorbetti voivat sisältää mitä tahansa ruokaa tai ruoka-ainetta. Olemme kehittäneet yli 80 erilaista reseptiä, ja luomme niitä koko ajan lisää asiakkaidemme toiveesta. Erikoisimpia makutoiveita, jotka olemme toteuttaneet, ovat olleet sinihomejuusto, saaristolaisleipä, oliiviöljy, sahrami, koivunmahla ja kuusenkerkkä, Stefano kertoo.

Oman gelaterian lisäksi Nuvolen tuotteita on tarjolla useissa Turun lähiseudulla ja Helsingissä sijaitsevissa kahviloissa ja ravintoloissa.

 

Gelateria Nuvole

  • Perustajat Stefano Morosi ja Angelo Tursi.
  • Toiminta alkoi vuoden 2008 keväällä.
  • Yksi Suomen muutamasta
    gelatovalmistajasta.
  • Suuri osa raaka-aineista hankitaan
    Italiasta, mutta myös lähituottajilta.
  • Artesaanijäätelö tarjoillaan perinteisen italialaisen kahvin kera.
  • Lue lisää yrityksestä osoitteessa nuvole.fi
27.05.2019 // Teksti Annika Kujanpää // Kuvat Mikael Soininen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.