Leipoja Michaela Salminen.

Intohimosta kohosi menestyvä leipomo

Turkulaisen luomuleipomo Taikinajuuren leivät ja pullat kypsyvät rakkaudella ja ilman ylimääräisiä lisäaineita. Turku Energia on ollut mukana yrityksen taipaleella alusta lähtien.

Uittamontiellä sijaitseva Taikinajuuri on ilahduttanut turkulaisia leivonnaisten ystäviä syyskuusta 2014 lähtien. Tuoreen yrityksen takana on intohimoisesti leipään suhtautuva 26-vuotias Michaela Salminen.

– Kun opiskelin leipuriksi, aioin ensin mennä jonkun muun palvelukseen ja perustaa oman leipomon vasta sitten. Kävin harjoittelussa Ruotsissa, jossa opin, miten taikinajuureen leivotaan. Työharjoitteluiden myötä huomasin, että tällaiselle yritykselle oli kysyntää, Salminen kertoo.

Yrittäjäksi ryhtyminen ei ollut vaikeaa Salmiselle.

– Olen sellainen, että opin kaiken, minkä haluan. Rakastan työtäni, eikä minua haittaa, vaikka teen lähes päivittäin 8–14 tuntia töitä. Hyvien tuotteiden tekeminen on minulle tärkeämpää kuin raha – en oikeastaan edes tarvitse rahaa, sillä elän lähinnä leivällä, hän nauraa.

Taikinajuuressa leivotaan vain sellaisia tuotteita, joita Salminen itse söisi.

– Kaikki tuotteemme ovat hiivattomia, sillä en pysty itse ollenkaan syömään hiivaa. Suosimme myös luomuraaka-aineita niin paljon kuin mahdollista. Intohimo ja panostaminen tuotteisiin ovat kannattaneet. Aluksi Taikinajuuressa työskentelivät Michaelan lisäksi vain hänen äitinsä ja tämän mies, sekä yksi palkattu työntekijä. Nyt yrityksellä on jo kolme palkattua työntekijää. Myös leipomon asiakkaat kiittelevät Taikinajuuren lämmintä tunnelmaa ja herkullisia leipomuksia.

– Asun Uudessakaupungissa, mutta käydessäni Turussa haluan aina tänne kahville. Arvostan luomutuotteita, ja myös tyttäreni toivovat tuliaiseksi leipää aina kun käyn täällä, kertoo Taikinajuureen ystävänsä Mauri Tuomisen kanssa saapunut Seppo Lohtaja.

– Parasta täällä todella herkullisten tuotteiden lisäksi on ihanan ystävällinen henkilökunta, Tuominen täydentää.

Tukea turkulaisille yrittäjille

Taikinajuuri on alusta asti ollut Turku Energian asiakas. Sähkösopimuksen uusimisen yhteydessä Salminen vaihtoi sopimuksensa tuntiveloitteiseksi.

– Tuntilaskutukseen perustuva sopimus sopii erittäin hyvin leipomoyrittäjälle, sillä sähkö on halvinta öisin ja aikaisin aamulla, eli juuri silloin kun leivonnaiset tehdään, toteaa Turku Energian yritysmyynnin vetäjä Mika Berg.

Turun Yrittäjät ja Turku Energia ovat tehneet yhteistyötä jo vuosien ajan. Tavoitteena on helpottaa yritysten arkea ja tukea tuoreiden yritysten syntymistä – juuri sellaisten kuin Taikinajuuri. Yli kymmenvuotisen yhteisen taipaleen ansiosta Turku Energialle on kehittynyt syvällinen tuntemus turkulaisesta yrittäjäkentästä.

Yhteistyötä tehdään tarjoamalla yrittäjille verkostoitumismahdollisuuksia esimerkiksi brunssin lomassa. Turku Energia pyrkii myös nostamaan yritysten energiatietoisuutta ja tekee tarvittaessa esimerkiksi energiakatselmuksia.

– Turkulaisten yritysten menestys luo hyvinvointia koko alueelle. Kun yksi yritys menestyy, se auttaa muitakin menestymään. Nuoret yrittäjät luovat tulevaisuuden innovaatiot, ja haluamme olla mukana tässä kehityksessä, Berg sanoo.

– Paikallisena toimijana olemme läsnä yrittäjien arjessa. Tunnemme asiakkaidemme ja eri toimialojen yksilölliset tarpeet ja pystymme tarjoamaan juuri heille sopivia energiaratkaisuja, hän lisää. Myös Turun Yrittäjät on innolla mukana tukemassa uusia innovatiivisia yrityksiä.

– Yritykset luovat kaupungin imagon. Toivoisimme Turkuun lisää juuri Taikinajuuren kaltaisia tuoreita, yksilöllisiä yrityksiä. Nuorissa yrittäjissä on tulevaisuus, ja toivotamme heidät lämpimästi tervetulleiksi myös järjestöömme, lisää Turun Yrittäjien yhteyspäällikkö Anne Aholainen.

04.12.2015 // Teksti Matleena Merta // Kuvat Mikael Soininen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.