Energiafiksuin taloyhtiö 2021 As Oy Kipinänkankare.

Energiafiksuin taloyhtiö säästää rahaa ja luontoa

Energiafiksuin taloyhtiö 2021 -kisan voittaja, Asunto oy Kipinäkankare, on remontoitu linjasaneerauksen yhteydessä energiansäästö mielessä. Taloyhtiön hallituksen edustaja Kauko Laiho kertoo, että energian ja rahan säästö on ollut huomattava.

Kipinäkankareen taloyhtiö sijaitsee Turussa, Puutorin vieressä, Maariankadun ja Aninkaistenkadun kulmassa.

– Talossamme on myös toinen erikoisuus eli meillä on vesikiertoinen lattialämmitys, kertoo hallituksen jäsen ja eläkkeelle jäänyt LVI-suunnittelija Kauko Laiho, joka on asunut puolisonsa kanssa Kipinäkankareessa jo 17 vuotta.

Taloyhtiö lämpenee kaukolämmöllä. Nyt kun voitto tuli kotiin Energiafiksuin taloyhtiö -kilpailussa, saa se palkinnoksi ensi joulukuun kaukolämmön veloituksetta.

– Voittajaa valitessamme tarkastelimme toteutettujen toimenpiteiden monipuolisuutta ja laajuutta, sillä energiafiksuuteen sisältyy muutakin kuin lämmitystavan vaihto. Tehdyt toimenpiteet oli suunniteltu kokonaisvaltaisesti, energiatehokkuus parani ja uusiutuvan energian käyttö lisääntyi, kertoo raatia edustava Valonian energia-asiantuntija Liisa Harjula.

Kipinäkankare on niin sanottu matalalämpöverkon talo, käytössä on vesikiertoinen lattialämmitys koko talossa. Lattialämmityksen vuoksi taloyhtiössä tarvitaan merkittävästi matalampi lämpötila kiinteistön lämmittämiseen kuin perinteisessä patterilämmityksessä.

– Meillä oli jo valmiiksi energiaystävällinen talo, mutta linjasaneerauksen yhteydessä halusimme tehdä siitä entistä energiatehokkaamman. Tavoittelimme säästöjä ja toki myös ekologisia valintoja, Laiho kertoo.

Huolellisesti suunniteltu

Linjasaneerauksessa taloyhtiöön asennettiin ilma-vesilämpöpumput sekä vesikatolle aurinkokeräimet.

– Lämpöpumppujen hyötysuhde on erinomainen. Ne tuottavat nelinkertaisen määrän energiaa käyttämäänsä sähköön nähden, Laiho kertoo.

Aurinkokeräimet lämmittävät pääosin käyttövettä. Niitä hyödynnetään keväisin ja syksyisin myös lämmitykseen.

Kesällä lämpö varastoidaan kuuteen aurinkokeräinvaraajaan, ja lämpö käytetään illan ja yön aikana talon käyttöveteen.

Linjasaneeraus tuli maksamaan yhtiölle noin viisi miljoonaa euroa, mutta säästötkin ovat merkittäviä.

– Keskimääräinen vuotuinen säästö on ollut noin 600 MWh eli rahassa mitattuna noin 30 000 euroa. Olemme laskeneet, että ilma-vesilämpöpumppujen ja aurinkokeräimien takaisinmaksuaika on noin seitsemän vuotta, kertoo Laiho.

Asunto oy Kipinänkankare

  • Valmistunut 1962, asuntoja 120, osa toimistokäytössä.
  •  Linjasaneeraus tehtiin 2014–2016.
  •  Taloyhtiössä kaukolämmön lisäksi ilmavesilämpöpumput, joiden kokonaisteho on noin 100 kW sekä aurinkokeräimet, joiden keräinala on noin 80 m2.
  •  Lämpöpumppujen vuotuinen sähkönkulutus on ollut noin 140 MWh.
  • Vuotuinen säästö noin 600 MWh eli noin 30 000 euroa/v.
07.06.2021 // Teksti Pirkko Soininen // Kuvat Timo Jakonen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.