Infograafi kotitalouden sähkönkulutuksesta osa-alueittain.

Viilennystä kesään

Mihin kotitaloudessa kuluu sähköä ja mistä olisi varaa säästää? Tarkastelemme kodin sähkönkulutusta osa-alue kerrallaan.

Kylmälaitteet

440 kWh / 145,2 e / vuosi
• Jääkaappi 0,3–0,8 kWh/vrk
• Jääkaappi-pakastin 0,8–1,6 kWh/vrk
• Pakastin 0,5–1,5 kWh/vrk
• Viinikaappi 0,2–0,8 kWh/vrk

Jääkaapin oikea keskilämpötila on 5 astetta ja pakastimessa sopiva luku on -18. Asteen kylmempi kylmälaite lisää kulutusta 5 %.

• Jääkaapin ylitäyttö ja tiheä oven avaaminen nostavat kulutusta jopa 50 %.
• Kylmälaitteiden hyvä ilmankierto tulee ottaa huomioon, jotta laitteen lauhdutin jäähtyy tehokkaasti. Huono jäähdytys lisää kylmälaitteen käyntiaikaa ja lämmittää turhaan kotia.

Ilmanvaihtokone

500 kWh / 165 e / vuosi
(Huom! Ilmalämpöpumput ja viilennyslaitteet eivät ole mukana ilmanvaihtokoneen kulutuksessa)

Näin säästät energiaa:

• Kunnollinen ilmanvaihto on osa hyvää ja energiatehokasta asumista. Tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla ja jäähdytyksellä sekä lämpötilojen säätämisellä voidaan vaikuttaa suoraan jäähdytyksen aiheuttamaan energian kulutukseen.
• Ilmanvaihdon tehostamisessa kannattaa kesällä hyödyntää yöaikaista viileämpää ulkoilmaa. Päivällä kannattaa sulkea verhot ja kaihtimet.
• Varmista, että kylmälaitteiden ilma kiertää, jotta laitteen lauhdutin jäähtyy tehokkaasti.

 

*Hinnat arvioitu sähkön hinnalla 33 snt/kWh (sisältää sähkön ja siirron maksut perusmaksuineen ja veroineen keskimäärin Suomessa).

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 13.6.2022. Päivitetty hinnat nykytilannetta vastaavalle tasolle.

04.10.2022 // Teksti Johanna Pelto-Timperi // Kuvat Dreamstime // Lähteet: Motiva ja Turku Energian tekninen energianeuvoja Päivi Rae

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.