Infograafi erilaisten tiskaustapojen kuluttamasta energiasta.

Tiskaa taloudellisesti

Tiesitkö, että astioiden käsin tiskaaminen kuluttaa vettä pahimmillaan jopa kymmenkertaisesti uudehkoon astianpesukoneeseen verrattuna?

Suomalaiset kuluttavat vettä keskimäärin 110–140 litraa asukasta kohden vuorokaudessa. Siitä noin neljäsosan haukkaavat ruuanlaitto, astianpesu ja vaatehuolto. Vertailimme, miten eri astianpesumenetelmät kuluttavat vettä ja sähköä. Esimerkiksi iäkkäät kodinkoneet voivat huomaamatta nostaa kulutusta.

Vinkit energiapihiin astianpesuun:

  • Suosi konetiskaamista.
  • Pese täysiä koneellisia.
  • Älä huuhtele ennen koneeseen laittoa.
  • Käsin tiskatessa älä juoksuta, käytä tulppaa.
  • Tutki laitteen energiamerkin tietoja
    ennen ostopäätöstä.
  • Seuraa sähkön ja veden kulutusta.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 24.8.2020. Päivitetty hinnat nykytilannetta vastaavalle tasolle.

04.10.2022 // Teksti Päivi Savolainen // Kuva: Dreamstime. Lähteet: Motiva.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.