fbpx
Kuvassa kerrotaan, miten eri tiskaustavat kuluttavat energiaa.

Tiskaa taloudellisesti

Tiesitkö, että astioiden käsin tiskaaminen kuluttaa vettä pahimmillaan jopa kymmenkertaisesti uudehkoon astianpesukoneeseen verrattuna?

Suomalaiset kuluttavat vettä keskimäärin 110–140 litraa asukasta kohden vuorokaudessa. Siitä noin neljäsosan haukkaavat ruuanlaitto, astianpesu ja vaatehuolto. Vertailimme, miten eri astianpesumenetelmät kuluttavat vettä ja sähköä. Esimerkiksi iäkkäät kodinkoneet voivat huomaamatta nostaa kulutusta.

Vinkit energiapihiin astianpesuun:

  • Suosi konetiskaamista.
  • Pese täysiä koneellisia.
  • Älä huuhtele ennen koneeseen laittoa.
  • Käsin tiskatessa älä juoksuta, käytä tulppaa.
  • Tutki laitteen energiamerkin tietoja
    ennen ostopäätöstä.
  • Seuraa sähkön ja veden kulutusta.
24.08.2020 // Teksti Päivi Savolainen // Kuva: Dreamstime. Lähteet: Motiva.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.