Infograafi erilaisten ruuan lämmitystapojen kuluttamasta energiasta.

Miten ruoka kannattaa lämmittää?

Mikro, hella vai uuni? Voit vaikuttaa energian kulutukseesi myös ruuan lämmitystavoilla.

Vertailimme, miten erilaiset ruuan lämmitystavat kuluttavat energiaa. Taloudellisin tapa on mikroaaltouuni, joka lämmittää vain ruuan. Liesi lämmittää ruuan lisäksi levyn ja pannun. Uunissa lämmitetään sekä uuni, ruoka että lämmitysastia.

Vinkit energiapihiin ruuanlämmitykseen:

  • Lämmitä ruoka mikrossa – nopeaa ja fiksua!
  • Käytä uunia isompien ruokamäärien valmistamiseen!
  • Sammuta liesi ja uuni ajoissa, hyödynnä jälkilämpö!
  • Uutta liettä hankkiessa valitse induktioliesi – nopea ja energiatehokas!

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 22.2.2021. Päivitetty hinnat nykytilannetta vastaavalle tasolle.

04.10.2022 // Teksti Päivi Savolainen // Kuva: Dreamstime. Lähteet: Motiva.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.