Anette Mikkola tarkastelee kulutustietojaan EnergiaOnline-palvelusta.

Kulutuksen tarkkailu on mielenkiintoista

Turkulainen Anette Mikkola kurkistaa välillä kulutustietojaan EnergiaOnline-palvelusta.
– Saunan lämmitys näkyy piikkinä.

Millainen energiankäyttäjä olet?

Omasta mielestäni olen tarkka. Minulla on suora sähkölämmitys, mutta lämmitän mahdollisimman paljon varaavan takan avulla. Sammutan valot ja sähkölaitteet, jos niitä ei tarvita. Säästäväinen ja tarkka taloudenpito on myös ympäristöä säästävä tapa elää. Minulla ei esimerkiksi ole autoa, vaan käytän julkista liikennettä ja pyöräilen sekä kävelen paljon.

Millaisia kokemuksia sinulla on energiaonline-palvelusta?

Käyn aina välillä katsomassa, onko kulutuksessa muutoksia. Minulle oli yllätys, kun matkalla ollessani kulutukseen oli tullut piikki. Pakkasyöt olivat pitäneet pattereita oletettua enemmän päällä, ja kylpyhuoneen lattialämmityskin vaikutti asiaan. Käytän palvelua vain kulutuksen seurantaan. Minusta on hienoa, että on olemassa sivusto, josta kulutuksen voi tarkistaa halutessaan kätevästi. Kulutuksen tarkkailu on mielenkiintoista.

Onko seuranta muuttanut kulutustapojasi?

Sähkösaunan lämmitys näkyy selvästi lukemissa, mutta jos minun tekee mieli saunaan, niin kyllä minä sen lämmitän. Asun yksin pienessä omakotitalossa, joten kulutukseni on aika pientä. Talvella esimerkiksi yläkerrassa on vain niukka peruslämpö päällä. Kulutus on päänsääntöisesti hyvinkin tasaista. Minulla menee noin 45 euroa kuukaudessa sähköön ja siirtoon. Tietysti lämmityskuluihin pitää laskea myös polttopuiden kustannus.

Miksi lähdit mukaan Turku Energian asiakasraatiin?

Tykkään vastata kyselyihin, ja tietysti lahjakortti oli mukava houkutin. Täytimme neljä kyselyä ja lisäksi tapasimme kerran Turku Energian tiloissa. Asiakasraadin kautta kuulin myös EnergiaOnline-palvelusta. ●

Mikä on EnergiaOnline?

EnergiaOnline on energiankäytön seurantapalvelu, jonka avulla voi esimerkiksi tarkistaa sähkön, kaukolämmön, kaukojäähdytyksen ja pientuotannon käyttötietoja verkossa. Tiedot perustuvat etämittareista päivittäin luettaviin tuntitason tietoihin. EnergiaOnlinen kautta voi myös lähettää viestejä asiakaspalveluun ja päivittää omia yhteystietoja ja palveluvalintoja. Palvelussa ovat nähtävillä energiasta laskutetut eurot samassa vuositason näkymässä käyttötietojen kanssa. Palveluun voi kirjautua pankkitunnuksilla. ●

18.05.2017 // Teksti Johanna Pelto-Timperi // Kuvat Timo Jakonen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.