fbpx
Sähköauto latauksessa.

Sähköautojen lataus onnistuu kätevästi

01.09.2021 // Teksti Johanna Pelto-Timperi // Kuvat Dreamstime // Lähteet: Turku Energia, Motiva, Teknologiateollisuus, Verohallinto, Valmet Automotive

Sähköautojen määrä kasvaa, kun akkuteknologia kehittyy ja lataaminen onnistuu niin kotona, töissä kuin matkallakin. Sähköautoilla on iso rooli liikenteen päästöjen pienentämisessä.

Jopa 100 000 sähköautoa

Sähköautojen määrä kasvaa voimakkaasti. Tänä vuonna ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa Suomessa oli 65 349 sähköautoa, joista 11 513 täyssähköisiä. Sähköautojen markkinaosuus on noussut 29 prosenttiin ensirekisteröinneistä. Teknologiateollisuuden arvion mukaan sähköautokanta voi nousta lähes 100 000 sähköautoon vuoden lopussa.

Sähköautojen määrät.

Lataa akut kotona

Sähköautolla pääsee hyvin perille, koska akkujen suorituskyky kasvaa ja niitä voi ladata kätevästi myös kotona. Arvioiden mukaan ajamme keskimäärin 50 kilometriä päivässä ja mökkimatkakin jää alle 100 kilometrin. Monen sähköauton kantama on 300 kilometriä, mutta 500 kilometriäkin on mahdollinen.

Omakotitaloon latauspisteen hankkiminen on helppoa. Kotiin kannattaa hankkia turvallinen tätä tarkoitusta varten valmistettu latauslaite joko seinä- tai pylväsasenteisena, koska tavallinen pistorasia voi pitkäaikaisessa käytössä vaurioitua ja aiheuttaa paloturvallisuusriskin. Turku Energiasta voi tilata kartoituksen, jonka avulla selvitetään, voidaanko kiinteistöön asentaa sähköautojen latauslaitetta ilman suurempia muutoksia vai tarvitaanko laitteen asennuksen mahdollistavia muutostöitä.

Taloyhtiöissäkin mahdollista

Kun taloyhtiössä aletaan miettiä latausratkaisuja, on hyvä jo suunnitteluvaiheessa varautua kasvavaan latauspisteiden tarpeeseen, jotta pisteitä on helppo lisätä myöhemmin. Sähköautojen lataus vaatii yhteistyötä taloyhtiön ja asukkaiden kanssa. Aluksi kannattaa isännöitsijän kanssa selvittää, onko pysäköintialueelle mahdollista tehdä latauspiste. Päätöksen asiasta tekee taloyhtiön hallitus ja yhtiökokous. Tällöin myös selvitetään se, miten asennuksista ja sähkönkulutuksesta aiheutuneet kustannukset jaetaan. Turku Energiasta saa apua taloyhtiön latausmahdollisuuksien kartoitukseen ja laitehankintaan.

Verovapaasti töissä

Sähköauton voi ladata verovapaasti, vaikka työantaja maksaa sähkön. Etu koskee työntekijän oman tai työsuhteisen täyssähköauton ja hybridin lataamista. Autoilijalle ei siis synny veronalaista tuloa, jos työnantaja kustantaa auton lataamisen työpaikalla tai julkisessa latauspisteessä. Työsuhdeauton kotilatauslaite verotetaan samoin kuin auton lisävarusteet, eli kotilatauslaite on osa auton verotusarvoa.

Kolme tapaa ladata

Sähköauton latauksessa on kolme tapaa.
1. Peruslataus eli sähköautokäyttöön tarkoitettu lataus tapahtuu joko kotona kotilatausasemalla tai julkisella latauspisteellä. Lataus kestää yhdestä kuuteen tuntia. Turku Energiasta saat hankittua kaiken tarvittavan sähköautosi lataamiseen kotona. Voit tilata meiltä kartoituksen, sopivan latauslaitteen sekä perusasennuksen.

2. Pikalataus on mahdollista lähinnä julkisilla latausasemilla, joissa saa puolessa tunnissa ladattua noin 80 prosenttia akusta.

3. Hidaslataus on poikkeuslatausta, jolloin sähköautoa voidaan ladata tilapäisesti erillisellä auton mukana tulevalla johdolla kotitalouspistorasiasta tai lämpötolpasta.

Lue lisää sähköautojen latausratkaisuista.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.