Lähikuva aurinkopaneeleista.

Aurinkoenergiaa sähköasemille

Turku Energia Sähköverkot on asentanut marraskuun lopulla aurinkopaneelit Ilpoisten ja Kemppilän sähköasemille. Kummassakin kohteessa on teholtaan 3,3 kWp aurinkopaneelit, jotka tuottavat sähköä aseman omaan käyttöön.

– Aurinkopaneelihankinnat olivat osa ympäristöohjelmaamme. Pystymme aurinkopaneelien ansiosta vähentämään ostetun sähkön määrää eli tuottamaan osan sähköstä paikallisesti ympäristöystävällisellä aurinkoenergialla. Tulemme asentamaan aurinkopaneeleita jatkossa myös muille sähköasemille, kertoo TESV:n verkkopalvelupäällikkö Jari Mustaparta.

24.02.2020 // Teksti Pirkko Soininen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.