Energiaratkaisut

Aurinkopaneeli.

Pientuotantoa aloittamassa? Ota nämä huomioon

Jos aiot tuottaa sähköä itse niin sanotulla pienvoimalalla eli aurinko-, tuuli- tai biosähkövoimalalla, sinun kannattaa tehdä asiaankuuluvat ilmoitukset ja sopimukset hyvissä ajoin ennen laitteiston käyttöönottoa. Ne on tehtävä riippumatta siitä, minkä kokoisesta laitteistosta on kyse.

Lue lisää

Joko sinäkin siirryt aurinkoenergiaan?

Aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen on nykyään paitsi helppoa, myös taloudellisesti järkevää. Paneeleja valitessa kannattaa varmistaa, että ne ovat laadukkaat ja järjestelmän asennuksesta vastaa ammattilainen.

Lue lisää

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.