16.09.2020

Turku Energia Sähköverkot on varautunut voimakkaisiin tuulenpuuskiin

Sääennusteen mukaan keskiviikkona 16.9. illalla Suomea lähestyy voimakas rajuilma, joka kestää torstai-iltaan saakka. Myrsky kohdistuu erityisesti länsirannikkoon ja Turunmaan saaristoon. Olemme on varautuneet mahdollisiin voimakkaiden tuulien aiheuttamiin sähkökatkoihin lisäämällä vuorossa työskentelevien ja varalla olevan henkilöstön määrää. Varaudumme myös kaatuneiden puiden poistamiseen.

Mahdollisen sähkökatkon varalta olisi hyvä tehdä ainakin nämä:

  • Lataa puhelimien, tablettien ja kannettavien tietokoneiden akut täyteen
  • Varaa kotiin taskulamppuja, pattereita, kynttilöitä ja tulitikkuja sekä varasulakkeita. Myös laturi, jolla voi ladata kännykän akun ilman verkkovirtaa on kätevä olla olemassa.
  • Varaa kotiin myös säilykkeitä ja kuivamuonaa, joiden valmistus ei vaadi sähköä, sekä polttopuita, jos kotona on takka tai puu-uuni.
  • Myrskyn aikana vältä sähkölaitteiden käyttöä ja mahdollisuuksien mukaan kytke sähkölaitteet irti.

Keskeytysinfostamme turkuenergia.keskeytysinfo.fi näet ajantasaisen tilanteen paikallistamistamme keskeytyksistä, viankorjauksen tilanteesta ja keskeytyksen arvioidusta päättymisajasta.

Mikäli puu on kaatunut sähkölinjan päälle, soita Turku Energia Sähköverkkojen päivystysnumeroon 0800 02001. Tämä nopeuttaa vian korjaamista. Sähkölinjoille kaatuneita puita ei tule poistaa itse.

Varaudu sähkökatkoon

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.