Info.
17.11.2022

Tukimuodot sähkölaskun maksamiseen

Sähkönmarkkinat ovat olleet hyvin epävakaat ja se on aiheuttanut sähkön hintaan suurta nousua. Lue alta, millaisia erilaisia tukia sinun on mahdollista hyödyntää tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Sähkön arvonlisäveron väliaikainen alennus

Sähkönmyynnin arvonlisäveroa lasketaan 24 prosentista 10 prosenttiin ajalla 1.12.2022–30.4.2023. Alv:n alennus ei koske sähkönsiirtoa. Lue lisää arvonlisäveron alenemisesta.

Verottajan myöntämä sähkövähennys

Voit saada verotuksessa sähkövähennystä, jos vakituisen asuntosi sähkölaskut ovat suuret. Kyseessä on väliaikainen vähennys sähkön korkeiden hintojen vuoksi. Vähennyksen voi saada vain vuodelta 2023. Lue lisää Verohallinnon sivuilta.

Kelan väliaikainen sähkötuki

Voit saada sähkötukea, jos sähkölaskusi ovat suuret mutta et voi saada verotuksessa täysimääräistä sähkövähennystä pienten vuositulojen vuoksi. Lue lisää Kelan sivuilta.

Maksusuunnitelman tekeminen

Parasta tapa pienentää sähkölaskua on vähentää sähkönkulutusta. Sähkönsäästövinkkejä saat verkkosivujemme lisäksi mm. Motivasta sekä Astetta Alemmas -kampanjasta. Voit myös varata ajan energianeuvontapalveluumme, jossa keskitytään juuri sinun taloutesi energiansäästöön.

Jos kuitenkin säästötoimenpiteistä huolimatta laskusi ovat niin suuria, ettet selviä niiden maksamisesta, ota hyvissä ajoin yhteyttä laskutusasiakaspalveluumme: Ropo Capital, puh. +358 9 42461361, ma–pe klo 8–20, la 10–15. Tarkista erikoisaukioloajat Ropon verkkosivuilta.

Mietimme yhdessä mikä on sinun tilanteeseesi sopivin ratkaisu. Voimme tarvittaessa myöntää laskulle lisää maksuaikaa tai jopa jakaa laskun useampaan erään, eli tehdä laskullesi maksusuunnitelman.

Lue lisää siitä, miksi sähkö on nyt niin kallista

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.