Voivatko sähkölaitteet vaurioitua sähkökatkon takia? Miten toimin, jos niin käy?

Satunnaiset sähkökatkot katsotaan normaaliolosuhteissakin sähkönjakeluun kuuluviksi ilmiöiksi. Sähköverkkoon liitettävien laitteiden tulee sietää katkot rikkoutumatta.

Jos laite vaurioituu sähkökatkon tai jännitteen aleneman yhteydessä, on vaurion syynä yleensä laitteen vanheneminen, laitteen tyyppivika tai laitetta ei ole suojattu riittävästi todellisia verkko-olosuhteita sietäväksi.

Nykyään markkinoilla olevat elektroniset laitteet ovat aikaisempia herkempiä sähköhäiriöille. Joissain tapauksissa sähkökatkossa ”jumiin” menevät elektroniikkalaitteet (digiboxit, tv:t, videot) ovat alkaneet toimimaan, kun niiden virtajohto katkon jälkeen irrotetaan pistorasiasta ja kytketään hetken kuluttua uudelleen päälle.

Miten toimin, jos epäilen, että sähkölaite on vaurioitunut sähkökatkon takia?

Jos laitteella on takuuta jäljellä, tulee se toimittaa myyjälle. Vaikka takuuaika olisi jo päättynytkin, voi kuluttaja-asiakas edelleen kääntyä myyjän suuntaan ja vaatia hyvitystä, jos laitteen käyttöikä on jäänyt kohtuuttoman lyhyeksi heikon laadun vuoksi. Kannattaa myös tarkistaa oman kotivakuutuksen säännöt ja korvausperiaatteet sähkölaitevikojen osalta.

Tältä sivulta löydät tietoa korvausasioista.

Lue lisää: Kuka korvaa sähkökatkon aikana sulaneet pakasteet?

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.