fbpx

Tutustu tekijöihimme: Käyttökeskuspäällikkö
Jukka Huhtala

"Työssäni tarvitaan sähkövoimatekniikan osaamista, hyviä vuorovaikutustaitoja, kykyä tehdä ratkaisuja nopeastikin muuttuvissa tilanteissa ja tietenkin innostusta asiaan", kertoo Jukka työstään Turku Energia Sähköverkot Oy:n käyttökeskuspäällikkönä.

Kerro hieman itsestäsi ja työtehtävästäsi Turku Energialla.

Olen Jukka Huhtala, 52-vuotias käyttökeskuspäällikkö. Työskentelen Turku Energia Sähköverkot Oy:n käyttökeskuksessa. Turku Energiaan tulin töihin 2007 tammikuussa. Koulutukseltani olen amk-insinööri.

Millainen on ollut urapolkusi Turku Energiassa?

Vuonna 2007 aloitin työt jakeluverkon käytössä käyttö- ja kunnossapitotöiden käyttömestarina. Vuonna 2018 tehtävät kasvoivat käytön ryhmäpäällikön tehtäviksi käyttökeskuksessa, työtehtävinä käyttökeskuksen ja jakeluverkolla tehtävien töiden suunnittelua. Vuoden 2021 helmikuun alussa aloitin tehtävät käyttökeskuspäällikkönä. Toimin käyttökeskuksen vuorotyötä tekevien henkilöiden esimiehenä. Lisäksi tehtäviini kuuluu edelleen käyttökeskuksen jakeluverkon käyttötyötehtävien suunnittelua sekä verkonrakennustöiden urakoitsijoiden yhteyshenkilönä toimiminen.

Mikä on parasta työssäsi?

Tässä työssä työtehtävät ovat toimistossa tai ulkona jakeluverkkoalueella tehtäviä töitä, joten työpäivät sisältävät paljon vaihtelua. Meille käyttökeskuksessa on tärkeintä, että asiakkaat saavat sähköä koteihin ja työpaikoille, turvaamme sähkönjakelua heille kaikkina vuorokauden aikoina.

Mitkä asiat saavat viihtymään Turku Energiassa?

Ensimmäisenä tietenkin hyvä työpaikka, mukavat työkaverit niin oman työtehtävän ympärillä kuin myös koko Turku Energia -konsernissa. Myös se, että työtehtävät ovat mielenkiintoisia ja yhdessä työkavereiden kanssa voimme kehittää asiantuntemustamme ja osaamistamme.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Vuorotyötä tekevät käyttömestarit valvovat sähkönjakelun toimintaa jatkuvasti. Omat työpäiväni rakentuvat käyttökeskuksen toiminnan ympärille, sisältäen ennakkosuunnittelua, työpäivälle suunniteltujen sekä ennalta suunnittelemattomien sähköverkon vikatehtävien hoitoa ja organisointia. Tehtävät sisältävät Virve-puhelinliikennettä, puhelinsoittoja, sähköposteja, käytönvalvonnassa käytettävien järjestelmien kanssa tehtäviä töitä, raportointeja ja kokouksia eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Voin suunnitella työpäiväni etukäteen, mutta samalla pitää olla valmis muuttamaan tehtyä suunnitelmaa nopeastikin. Saan myös tehdä tärkeää tehtävää kouluttamalla sähkötyöturvallisuutta työntekijöillemme.

Minkälaista osaamista tehtävässäsi tarvitaan?

Järjestelmät tuottavat meille paljon tietoa, ja tämän lisäksi pitää olla vankka perustietämys siitä, miksi ja miten sähkö toimii eri tilanteissa. Työssäni tarvitaan sähkövoimatekniikan osaamista, hyviä vuorovaikutustaitoja, kykyä tehdä ratkaisuja nopeastikin muuttuvissa tilanteissa ja tietenkin innostusta asiaan.

Minkälainen työnantaja Turku Energia on mielestäsi?

Olen viihtynyt Turku Energiassa, joka on aidosti paikallinen energiayhtiö. Olen onnellinen siitä, että voin tehdä töitä yhdessä loistavien työkavereiden kanssa, meidän loistavaan työporukkaan on turvallista tulla.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.