Johtoalueiden raivaus

Parannamme sähköntoimitusvarmuuttamme ennakoivasti tekemällä johtoalueiden raivauksia. Ilmaan pylväiden varaan ripustettua sähköjohtoa sanotaan ilmajohdoksi. Ilmajohtojen verkkoalueilla tehdään säännöllisesti puiden ja muun kasvillisuuden raivaamista. Raivauksien avulla sähkökatkot vähenevät ja varmistetaan turvallinen sähkönjakelu. Lisätietoa aiheesta saat asiakaspalvelustamme.

vierimetsa_sisasivu_72dpi_3840x1440

Johtoalueiden raivauksen aikavälit

 

Ilmajohtotyyppi Johtoalueen raivaus Reunavyöhykkeen raivaus
Suurjännitejohdot (110 kV) 3 vuoden välein 10–30 vuoden välein
Keskijännitejohdot (10 ja 20 kV) 3 vuoden välein Vierimetsän hoito 9–10 vuoden välein
Pienjännitejohdot 6 vuoden välein

Suurjännitejohdot

Suurjännitteiset (110 kV) johdot pidetään puuvarmoina. Se tarkoittaa sitä, että puut eivät saa kaatuessaan aiheuttaa häiriötä sähkönjakelulle. Suurjännitteisten ilmajohtojen johtoaukealla aluskasvillisuutta raivataan ja puita karsitaan 3 vuoden välein. Reunavyöhykkeen puusto käsitellään 10–30 vuoden välein.

suurjannitejohdot_72dpi_1920x1280

Suurjännitejohtojen raivauksen alustava aikataulu

Vuosi Raivattavat alueet Turussa Raivattavat alueet muualla
2021 Raunistula, Koroinen, Kärsämäki, Urusvuori, Saramäki, Moisio, Yli-Maaria, Jäkärlä Turusta Piikkiöön alueilla: Huhkola, Nummenniitty, Krossi, Kesämäki, Hulkkio, Runko
2022 Hirvensalo, Artukainen, Pahaniemi, Patterihaka, Jyrkkälä, Härkämäki, Suikkila, Ruohonpää, Upalinko, Pansio, Perno
2023 Ruohonpää, Vätti, Kastu, Koroinen, Nummi, Hannunniittu, Pääskyvuori, Laukkavuori, Lauste, Huhkola, Harittu, Katariina Liedosta Piikkiöön alueilla: Palomäki, Lausmäki, Kottarmäki, Ruopanoja, Lustila, Jättänväljä, Ilolanmäki, Kirismäki, Teppala, Koski

Keskijännitejohdot

Keskijännitejohtojen (10 ja 20 kV) johtoalueella tarkoitetaan noin 10 metrin levyistä kaistaa, jolla ilmajohto sijaitsee. Johtoalueiden aluskasvillisuus raivataan kolmen vuoden välein ja samalla suoritetaan johdon lähelle ulottuvien oksien karsintaa. Tavoitteena on pitää johtoalue sovitussa leveydessään ja aluskasvillisuus niin lyhyenä, että raivaus onnistuu raivaussahalla. Näin hakkuutähteet jäävät vähäiseksi.

keskijannitejohdot_72dpi_1920x1280

Keskijännitejohtojen raivauksen alustava aikataulu

Vuosi Raivattavat alueet
2021 Hirvensalo, Satava, Kakskerta
2022 Ohikulkutien pohjoispuoli: Metsämäki, Saramäki, Urusvuori, Tasto, Paimala, Moisio, Yli-Maaria, Jäkärlä
2023 Puistomäki, Uittamo, Luolavuori, Ruissalo, Kähäri, Pitkämäki, Pahaniemi, Pansio, Perno, Ruohonpää, Mälikkälä, Teräsrautela, Kastu, Kaerla, Runosmäki, Kärsämäki, Räntämäki, Oriketo, Halinen
2024 Hirvensalo, Satava, Kakskerta
2025 Ohikulkutien pohjoispuoli: Metsämäki, Saramäki, Urusvuori, Tasto, Paimala, Moisio, Yli-Maaria, Jäkärlä
2026 Puistomäki, Uittamo, Luolavuori, Ruissalo, Kähäri, Pitkämäki, Pahaniemi, Pansio, Perno, Ruohonpää, Mälikkälä, Teräsrautela, Kastu, Kaerla, Runosmäki, Kärsämäki, Räntämäki, Oriketo, Halinen

Pienjännitejohdot

Pienjännitejohdoilla tarkoitetaan tyypillisesti riippukierteisiä AMKA-johtoja, jollaisia ovat mm. talojen syöttöjohdot ja katuvalojohdot. Pienjännitejohtojen alue raivataan kuuden vuoden välein, mutta tyypillisesti suojatun rakenteensa vuoksi niille riittää usein hoidoksi pelkkä oksinta. Linjojen oksista vapaa alue tulee toimenpiteen jälkeen olla vähintään metri linjan kummallakin sivulla ja kaksi metriä alapuolella.

pienjannitejohdot_72dpi_1920x1280

Pienjännitejohtojen raivauksen alustava aikataulu

Vuosi Raivattavat alueet
2021 Hirvensalo, Satava, Kakskerta
2022 Puistomäki, Uittamo, Luolavuori ja lähialue
2023 Kähäri, Pitkämäki, Pahaniemi, Pansio, Perno
2024 Ruohonpää, Mälikkälä, Teräsrautela, Kastu, Kaerla, Runosmäki, Kärsämäki, Räntämäki, Oriketo, Halinen
2025 Ohikulkutien pohjoispuoli: Metsämäki, Saramäki, Urusvuori, Tasto, Paimala, Moisio, Yli-Maaria, Jäkärlä
2026 Vasaramäki, Itäharju, Nummi, Kurala, Pääskyvuori, Varissuo, Vaala, Lauste, Huhkola
2027 Hirvensalo, Satava, Kakskerta

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.