fbpx

Kun lämmöt ovat poikki

Kun lämmöt ovat poikki

Tiedotamme huolto- tai rakennustöistä johtuvista lämpökatkoista asukkaille aina etukäteen. Lämmönjakelun katkot pyritään pitämään niin lyhyinä, etteivät ne näy asiakkaille juuri millään tavalla.

Jos kotisi vesikiertoiset patterit kylmenevät tai lämmin käyttövesi on loppu, eikä vika ole kiinteistön lämmönvaihtimessa tai lämminvesivaraajassa, on syy luultavasti se että kaukolämmön jakelu on keskeytynyt.

Jakelukeskeytykset kaukolämpö- ja sähköverkossa vaikuttavat viiveellä myös huonetilojen ja käyttöveden lämmitykseen. Lähes kaikki lämmitysjärjestelmät tarvitsevat sähköä toimiakseen – kaukolämmitys, ilmalämpöpumput ja maalämpöpumput mukaan lukien. Pitkissä energianjakelun häiriöissä kannattaa pyrkiä toimimaan niin, että lämpöä karkaisi mahdollisimman vähän ulos.

Lataa tästä talteen vinkit kaukolämmitetyn kiinteistön omistajalle latteiston huoltoon ja vianetsintään!

Vinkkejä kaukolämmitetyn kiinteistön omistajalle (pdf)

Toimi näin, jos lämmitys on poikki

  • Sulje ikkunat ja pidä ulko-ovi kiinni. Lämpö karkaa nopeasti, jos ulko-ovi avataan usein. Sulje väliovet käytäviin, tuulikaappeihin ja eteiseen ja tuki raot.
  • Estä ilmanvaihto ja tuki raitisilmaventtiilit. Niitä ovat usein seinän pyöreät venttiilit ja ikkunan karmien venttiilit.
  • Jos sinulla on takka, käytä sitä lämmitykseen. Varmistu kuitenkin ennen takan käyttöä, että hormi on tarkistettu ja että pelti on auki.
  • ÄLÄ YRITÄ pitää huonelämpötilaa normaalina käyttämällä sähköliettä tai kiuasta lämmittämiseen, sillä se ei ole turvallista.
  • Seuraa tiedotusvälineitä ja ota hätätilanteessa yhteys hätäkeskukseen, nro 112.

Jos kodin lämpötila on laskenut alle +15 asteen

  • Keskitä oleskelu yhteen, jos mahdollista asunnon keskellä sijaitsevaan huoneeseen. Sulje ulompien huoneiden ja kulmahuoneiden ovet ja tuki kylmän ilman pääsy niistä matoilla tai pyyhkeillä.
  • Peitä ikkunat paksuilla verhoilla tai vilteillä. Tuo lattialle lisää mattoja tai muita tekstiilejä.
  • Pue päälle lämpimät, hengittävät, mielellään villaiset vaatteet. Muista suojata myös pää ja kädet.

Jos joudut nukkumaan kylmässä asunnossa

  • Nuku huoneiston lämpimimmässä tilassa. Kaiva esiin kaikki täkit ja viltit. Hyvässä makuupussissa tarkenet jo hyvin.
  • Nuku vierekkäin perheenjäsenten kanssa yhteisten peittojen alla. Yksi ihminen tuottaa jo merkittävästi lämpöä, jopa 70 wattia.

Erilaiset talot viilenevät eri tahtiin. Puutalot kylmenevät lämmityskaudella + 10 asteeseen alle vuorokaudessa. Elementtikerrostaloissa lämpö laskee yhtä alas kahdessa ja kivitalossa reilussa kolmessa päivässä. Talojen jäähtyessä syntyy myös putkistojen jäätymisvaurioita.

Lämmityskaudella kaukolämpöverkon katkon huomaa lähinnä siitä, että lämmin käyttövesi voi loppua jos katkos kestää useita tunteja. Kesäaikana kaukolämpökatkot ovat harvinaisempia, eivätkä ne välttämättä näy asiakkaalle millään tavoin.

Lähde: Pahasti poikki. Näin selviät pitkästä sähkökatkosta (pdf)

 

Henkilökohtaista palvelua – kuten sinulle sopii.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.