33. Big Blue -taideteos

Kaarina koki valastuksen

Ei sitä joka päivä odottaisi näkevänsä luonnollisen kokoista 25-metristä sinivalasta talon seinässä, mutta Kaarinassa voi käydä niinkin. Toteutimme nimittäin yhdessä kuvataiteilija Mauri Kososen kanssa entiseen Hartwallin panimorakennukseen Big Blue -nimiselle julkisivutaideteokselle näyttävän, veden pintaa mukailevan aaltoilevan valaistuksen, joka kulkee koko rakennuksen yli – henkeäsalpaavalle kaupungille arvoistansa taidetta, siis.

Big Blue on Turku Energian julkisivuvalaistuskohteista kaikkein massiivisin (mikä on toki sopivaa, valaista kun on kyse): työhön kuuluvat kahden halkaisijaltaan noin 12-metrisen ikkunan, 40 metriä korkean lasisen maisemahissin, piha-alueen, parkkipaikan ja sisätiloihin kerroksiin 6–10 rakennettavien toimistotilojen valaistus. Vedenalainen teema jatkuu sisälle saakka, ja COR-TEN-teräksisen sivurakennuksen lämpimän valkoinen valaistus on inspiroitunut rantakalliolle heijastuvista auringonsäteistä.

Kaiken kaikkiaan taideteos on kooltaan 835 neliömetriä. Aika valtavaa, mutta niin on myös kotiseuturakkautemme.

Kuvataiteilija Mauri Kososen "Big Blue" -taideteos.
Nainen nojaa taidesähkökaappiin.

Kiinnostaisiko siis
olla ihan turkulainen?

Tapoja on yhtä monta kuin meitä, 
mutta tässä yksi helpoimmasta päästä:

Kuumailmapallo.
Turkulaisia maamerkkejä ja Turku Energian henkilökuntaa kollaasikuvassa.

32. Töissä Turku Energiassa

Merkityksellisiä urapolkuja

Turku Energia työllistää Turun seudulla 340 ihmistä. Sitten on vielä hankinnat, joita tehtiin viime vuonna 240 miljoonalla eurolla, ja investoinnit, joita niitäkin kertyi yli 15

Lue lisää
Kaukolämpöputkistoa, kävelytie ja muita kuvaelementtejä kollaasiin koottuna.

31. Sulat kadut

Pystyssäpysymisiä

Alkukeväästä maailma meni aika lailla päälaelleen. Vaikka kaikki muu on epäselvää, selvää on, että kammottavissa tilanteissa on hirveän tärkeää pitää huolta. Erityisesti toisista. Siksi me

Lue lisää
Turun Kirjastosillan valaistus sekä muita turkulaisia maamerkkejä ja kuvaelementtejä kollaasikuvaksi koottuna.

30. Valaistuskohteet

Turku oikeaan valoon

Olemme vahvasti sitä mieltä, että jos on näin upea kaupunki, sietää sen myös nähdä. Siksi olemme tuoneet ihan konkreettisesti valoa kaupunkiin jo vuosikymmenten ajan.

Lue lisää

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.