Tekologia-podcast

Tekologia on sitä, kun ryhdytään sanoista tekoihin.

Tekologian toinen kausi on täällä! Laitoimme Förin äijä Markku Heikkilän, viisi vierasta ja 15 kysymystä huoneeseen ja äänitimme kaiken. Toinen kausi tarkoittaa viiden jakson verran jutustelua siitä, miten Turun seudusta tehdään kivempi paikka ja huomisesta kestävämpi. Meistä teot menevät aina puheiden edelle, mutta on niistä tekemisistäkin välillä ihan hyvä puhua.

 

Kuuntele kaikki 5 uutta tai kaikki 11 jaksoa tällä sivulla tai suoratoistopalveluista!

Tekologia podcastin tunnuskuva.

1. Minna Arve – Turun kaupungin matka kohti hiilineutraaliutta

Turulla on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, ihan koko maan tasolla. Se aikoo nimittäin olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Tekologian toisen kauden avaa Turun kaupunginjohtaja Minna Arve, joka kertoi meille miksi tavoitteet ovat niin korkealla ja millä kummalla ne toteutetaan – ja visioi, millainen kaupunki Turku on vuosikymmenen loppuun mennessä.

2. Katja Kurki-Suonio – Kaukolämpö: myyttejä murtamassa

Tiesitkö, että on olemassa yhdistys, joka ajaa kaukolämmön asiaa? Ja seuraava kysymys: mihin ihmeeseen se sitä tarvitsee? FinDHC:n toiminnanjohtaja Katja Kurki-Suonio saapui vieraaksemme ja avasi kaukolämmön historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuudennäkymiä. Ja oikaisi siinä ohessa tunnetuimpia pihapuheita.

3. Juuso Kallio – Kiinteistöjen energiaratkaisut

Ilmastokriisi on käynnissä ja energia-ala murroksessa. Ympäristötietoisuus on enemmän tai vähemmän osa jokaisen arkea, ja asuminen on yksi isoista teemoista ympäristöasioista keskusteltaessa. Millainen rooli energiatehokkuudella on kiinteistöissä ja taloyhtiöissä – ja millainen rooli kiinteistöillä ja taloyhtiöillä on päästöjen vähentämisessä? Kiinteistöliiton Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio saapui vieraaksemme ja avasi yhtälöä.

4. Sari Miettinen-Rantala – Suuryrityksen vastuu

Mitä suurempi yritys, sitä suurempi vastuu ilmastokriisin torjunnassa. Mutta entä kun on kyse globaalista jättiläisestä? Toisen kauden neljännessä jaksossa Nestlén Turun tehtaan tehtaanjohtaja Sari Miettinen-Rantala keskusteli kanssamme suuryrityksen vastuusta, kestävistä ratkaisuista ja historian vastuullisimmista kuluttajista.

5. Harri Salminen – Energian yhteiskunnallinen merkitys

Mitä käy, jos energiantuotanto tai -jakelu jostain syystä lakkaa – ja kuinka siihen on varauduttu? Toisen kauden viimeisessä jaksossa Turku Energian varautumisesta vastaava asiantuntija Harri Salminen kertoo, mikä merkitys energialla on yhteiskunnassa, kuinka sen saatavuus ja toiminta varmistetaan ja miten vikatilanteisiin voi valmistautua kotona.

Tekologia 1. kausi

Laitoimme Förin äijä Markku Heikkilän ja kuusi asiantuntijaamme huoneeseen juttelemaan ja äänitimme kaiken. Seurasi uutuuspodcast Tekologia, kuuden jakson verran jutustelua siitä, miten Turun seudusta tehdään kivempi paikka ja huomisesta kestävämpi. Meistä teot menevät aina puheiden edelle, mutta on niistä tekemisistäkin välillä ihan hyvä puhua.

Kuuntele 1. kauden jaksot

1. Ekologinen kaukolämpö ja Ekotakuu-lämpö

Kaukolämmön maine on pihapuheiden vuosien saatossa tahraama. Mutta onko se ryöpytyksensä ansainnut? Tekologian ensimmäisessä jaksossa Turku Energian asiantuntija Lotta Lyytikäinen kertoo, miksi turkulainen lämpö on erilaista, ja kuinka kaukolämpö on itse asiassa varsinainen kiertotalouden pioneeri.

3. Työnantajamielikuva

Työ on muuttunut valtavasti parissa vuosikymmenessä – lähtien työnkuvista aina siihen, mitä nuoret työelämältä, -paikalta ja -uraltaan odottavat. Tekologian kolmannessa jaksossa pohditaan Turku Energian HR-johtaja Tiina Ahon kanssa työn tulevaisuuden näkymiä ja sitä, millaista on työskennellä yrityksessä, joka työllistää melkein 350 turunseutulaista.

4. Paikallinen energiakumppanisi

Toki sitä voi itseään paikalliseksi energiakumppaniksi kutsua, mutta millä meriiteillä – ja mitä se käytännössä tarkoittaa? Tekologian neljännessä jaksossa keskustellaan Turku Energian myyntijohtaja Harri Salon kanssa siitä, mitä yrityksiltä nykyään odotetaan, ja miten odotukset voidaan täyttää. Vai voidaanko ylipäätään?

5. Kohti hiilineutraalia Turkua 2029

Turku on kaupunki, jolla on tavoite – ja sillä on energiayhtiö, joka tekee kaikkensa, jotta tavoite saavutettaisiin. Tekologian viidennessä ja ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa keskustellaan Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkasen kanssa muun muassa energia-alan vihreydestä ja siitä, miksi Turku Energia teki jättimäisiä investointeja uusiutuviin tuotantotapoihin jo silloin, kun harvaa vielä edes kiinnosti.

Nainen nojaa taidesähkökaappiin.

Kiinnostaisiko siis
olla ihan turkulainen?

Tapoja on yhtä monta kuin meitä, 
mutta tässä yksi helpoimmasta päästä:

Kuumailmapallo.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.