Ekotakuu – lämmitystä kotitalouksille hiilineutraalisti

Haluatko pitää hiilijalanjälkesi kurissa? Ekotakuu Lämpö -palvelullamme saat 100 % uusiutuvaa kaukolämpöä, jolla voit nollata hiilidioksidipäästösi lämmitysenergian osalta.

Ikoni, lämpökierto talon sisällä.

Ekotakuu Lämpö

Lue alempaa, miten hankit Ekotakuu Lämpö -lisäpalvelun kaukolämpösopimukseen!

Ekotakuu Sähkö

Ekotakuu Sähköstä saat lisää tietoa sähkösopimusten yhteydessä.

Miksi ottaisin lämpösopimukseeni Ekotakuun?

  • Ekotakuu-asiakkaana olet mukana luomassa ympäristöystävällistä ja kestävää tulevaisuutta. Voit jopa nollata kotisi hiilidioksidipäästöt lämmitysenergian osalta.
  • Halutessasi sinulle voidaan toimittaa Ekotakuu-diplomi.

Miten Ekotakuu toimii?

  • Takaamme, että Ekotakuu Lämpö -palvelun valinneen asiakkaan ostama kaukolämpö on tuotettu 100 % uusiutuvilla energialähteillä.
  • Lisäksi Turku Energia ohjaa säännöllisesti osan Ekotakuu Lämpö -palvelun varoista Luonnonperintösäätiölle paikallisten metsien suojeluun.
  • Ekotakuu sopii sekä voimassaoleviin että uusiin kaukolämpösopimuksiin. Tilaus on mahdollista aloittaa myös takautuvasti kuluvan kalenterivuoden alusta. Sopimus on voimassa kalenterivuoden kerrallaan. Palvelu tulee lisäpalvelurivinä kaukolämpölaskuun.

Alkuperätakuilla varmennettua

  • Ekotakuu Lämpö kuuluu Energiaviraston ylläpitämään lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuujärjestelmään.

Missä uusiutuvaa lämpöä tuotetaan?

Uusiutuvaa kaukolämpöä tuotetaan esimerkiksi Naantalin monipolttoainevoimalaitoksessa, Orikedon biolämpölaitoksessa, Kakolan lämpöpumpuilla ja Luolavuoren pellettilämpölaitoksessa.

Uusiutuvaa energiaa alusta loppuun

Lämmön tuotannossa ja siirrossa käytetty sähköenergia on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Vuonna 2022 Turun seudun kaukolämmöstä lähes 80 % oli tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Tavoitteenamme on olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä.

Mitä Ekotakuu maksaa?

Ekotakuu Lämpö -lisäpalvelun hinta on 1,24 €/MWh (alv. 24 %). Hinta lisätään voimassa olevaan kaukolämmön energiahinnan kausihintaan.

Tilaa Ekotakuu lämpösopimukseesi

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.