Varaudu sähkökatkoon
Sähkökatkon varalta kotona olisi hyvä olla ainakin nämä:
Hoida myös nämä valmiiksi kuntoon:
Pitkän sähkökatkon varalta huolehdi myös nämä:
Esimerkiksi myrsky voi aiheuttaa pitkittyneen sähkökatkon, jonka aikana kaupat pitävät ovensa kiinni.
Varaa kotiisi kolmen vuorokauden kotivara:
Varaston tuotteita on hyvä käyttää tavallisessa arjessa, kunhan muistat täydentää varastot. Tuoretuotteiden lisäksi sopivia ruokia ovat esimerkiksi:
Tilaa tekstari- ja sähköposti-
tiedotteet sähkökatkoista
Kysymyksiä sähkökatkoista ja sähköverkosta
Näenkö jostain, millä alueella on meneillään sähkökatko?
Kyllä näet! Turku Energian keskeytyskarttaa pääsee katselemaan verkkosivujemme etusivulta tai suoralla osoitteella keskeytyskartta.turkuenergia.fi.
Kartasta näkee sekä tahattomat sähkökatkot eli vikakeskeytykset, mutta myös sellaiset sähkönjakelun keskeytykset, jotka johtuvat verkon rakentamisesta tai kunnossapidosta. Kartta on reaaliaikainen, joten keskeytykset näkyvät heti, kun ne ovat Turku Energian tiedossa.
Kartta on jaoteltu kaupunginosittain ja sivustolla on hakutoiminto, jolla voi etsiä haluamansa osoitteen kartalla. Asiakkaan oma talo ei kartalla kuitenkaan näy, vaan yksittäiset jakelumuuntamot, jotka syöttävät sähköä eteenpäin käyttäjille. On hyvä ottaa huomioon, että oma muuntamo voi olla joskus etäälläkin kodista.
Kartta näyttää myös yksittäisten muuntamoiden sähköttömien asiakkaiden määrän. Sähköttä olleiden asiakkaiden määrää voi tarkastella noin viikon ajalta menneisyyteen.
Onko kodissasi tai kiinteistössäsi sähkökatko?
Todennäköisesti olemme jo saaneet tiedon katkosta. Seuraamme sähköverkon tilannetta vuorokauden ympäri. Valvontajärjestelmät saavat verkkovioista tiedon välittömästi. Tämän takia meille ei tarvitse soittaa tai viestittää välittömästi sähkökatkon alettua.
Jos sinulta puuttuu osa tai kaikki sähköistä, ja keskeytyskartalla ei näy ilmoituksia omalla alueellasi, on hyvä vielä tarkistaa oman kodin sähkölaitteet ja sulakkeet. Tarkista myös, löytyykö katkosta tietoa jossakin Turku Energian viestintäkanavassa. Kerromme tiedotteissamme sähkökatkoa koskevat alueet ja usein myös arvioidun korjausajan.
Voivatko sähkölaitteet vaurioitua sähkökatkon takia? Miten toimin, jos niin käy?
Satunnaiset sähkökatkot katsotaan normaaliolosuhteissakin sähkönjakeluun kuuluviksi ilmiöiksi. Sähköverkkoon liitettävien laitteiden tulee sietää katkot rikkoutumatta.
Jos laite vaurioituu sähkökatkon tai jännitteen aleneman yhteydessä, on vaurion syynä yleensä laitteen vanheneminen, laitteen tyyppivika tai laitetta ei ole suojattu riittävästi todellisia verkko-olosuhteita sietäväksi.
Nykyään markkinoilla olevat elektroniset laitteet ovat aikaisempia herkempiä sähköhäiriöille. Joissain tapauksissa sähkökatkossa ”jumiin” menevät elektroniikkalaitteet (digiboxit, tv:t, videot) ovat alkaneet toimimaan, kun niiden virtajohto katkon jälkeen irrotetaan pistorasiasta ja kytketään hetken kuluttua uudelleen päälle.
Miten toimin, jos epäilen, että sähkölaite on vaurioitunut sähkökatkon takia?
Jos laitteella on takuuta jäljellä, tulee se toimittaa myyjälle. Vaikka takuuaika olisi jo päättynytkin, voi kuluttaja-asiakas edelleen kääntyä myyjän suuntaan ja vaatia hyvitystä, jos laitteen käyttöikä on jäänyt kohtuuttoman lyhyeksi heikon laadun vuoksi. Kannattaa myös tarkistaa oman kotivakuutuksen säännöt ja korvausperiaatteet sähkölaitevikojen osalta.
Tältä sivulta löydät tietoa korvausasioista.
Lue lisää: Kuka korvaa sähkökatkon aikana sulaneet pakasteet?
Kuka korvaa sähkökatkon aikana sulaneet pakasteet?
Ruoka säilyy pakastimessa jäässä vähintään vuorokauden, jos sen ovea ei availla. Älä siis avaa pakastinta turhaan, koska se nopeuttaa ruokien lämpeämistä. Pakastin voi pitää ruoat jäässä eri asioista riippuen jopa kaksi vuorokautta. Jos pelkäät, että pakasteet sulavat, voit peittää pakastimen esimerkiksi matoilla, peitoilla tai paksulla huovalla. Näin toimimalla voi saada 4–5 tuntia lisäaikaa.
Jos pakasteet ovat sulaneet, kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteys omaan vakuutusyhtiöön. Sähköverkkoyhtiö ei korvaa pakasteita, ellei sähkökatkoon liity verkkopalveluehtojen mukaista sähköntoimituksen virhettä, kuten huolimattomuutta. Marttojen sivuilla on hyvää tietoa ruokien säilyvyydestä ja vinkkejä sulaneiden pakasteiden käyttämiseksi.
Lue lisää: Voivatko sähkölaitteet vaurioitua sähkökatkon takia? Miten toimin, jos niin käy?
Miten haen korvausta sähkökatkon aiheuttamista vahingoista?
Olemme pahoillamme, että sähkönjakelun tai sähköverkon häiriö on aiheuttanut sinulle haittaa. Tältä sivulta löydät tietoa korvausasioista.
Lue myös:
Kuka korvaa sähkökatkon aikana sulaneet pakasteet?
Voivatko sähkölaitteet vaurioitua sähkökatkon takia? Miten toimin, jos niin käy?
Miten sähkökatko vaikuttaa talon kaukolämmitykseen?
Kaukolämmössä sähkökatkon vaikutukset ovat pieniä. Sähkökatkon aikana talon lämmitys keskeytyy, koska lämmön kierto rakennuksessa perustuu sähköllä toimivaan kiertovesipumppuun. Kahden tunnin sähkökatko on lyhyt ja kiinteistö ei ehdi viiletä merkittävästi. Katkon jälkeen lämmitys käynnistyy normaalisti, kun talon kiertovesipumppu alkaa taas kierrättää lämmintä vettä.
Katkon aikana käyttövesihanasta ja suihkuista voi edelleen tulla vettä, mutta niitä ei suositella käytettäväksi. On pieni mahdollisuus, että veden lämpötila on noussut katkon vuoksi. Myös katkon loputtua on oltava varovainen, ettei hanasta tuleva vesi ole kovin kuumaa.
Miten toimin, jos sähkölaitteet käyttäytyvät oudosti, valojen voimakkuus vaihtelee tai sähkökeskus särisee?
Jos tilanteessa on tapahtunut henkilövahinkoja, soita yleiseen hätänumeroon 112.
Älä kytke enää laitteita tai valoja päälle ja irrota herkät laitteet pistorasiasta, jos mahdollista. Soita Turku Energian vikanumeroon, puh. 0800 02001 ja kerro havainnoistasi. Älä koske sähkökeskuksen metalliosiin, ettet saa sähköiskua. Älä koske muihinkaan metallirunkoisiin osiin, kuten tiskipöytään tai vesihanaan.
On mahdollista, että kyseessä on johdinkatkeama, jossa pistorasian jännitteet poikkeavat merkittävästi normaalitilanteesta. Tällaista tilannetta kutsutaan nimellä nollavika. Nollavikaan voi liittyä sähköiskun vaara ja sähkölaitteita voi rikkoutua.
Tunnistat nollavian näistä merkeistä:
- Jotkut valot palavat poikkeuksellisen kirkkaasti ja jotkut taas hyvin himmeänä.
- Valojen voimakkuus vaihtelee varsinkin silloin, kun muut sähkölaitteet käynnistyvät tai sammuvat.
- Sähkölaitteet toimivat oudosti ja ne voivat sammua tai eivät käynnisty normaalisti. Lamput saattavat rikkoutua.
- Saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta.
- Sähkökeskuksesta kuuluu särisevää ääntä ja pauketta. Saatat haistaa palaneen käryä.
Miten toimin, kun näen sähkölinjalle kaatuneen puun?
Jos tilanne uhkaa ohikulkijoiden turvallisuutta, soita yleiseen hätänumeroon 112.
Ilmoita sähkölinjalle kaatuneesta puusta välittömästi päivystysnumeroomme, puh. 0800 02001. Numero on avoinna vuorokauden ympäri. Turku Energian päivystysnumeroon voi soittaa kaikissa sähköverkkoon liittyvissä hätätapauksissa.
Sähkölinjalle kaatunutta puuta ei saa missään nimessä mennä poistamaan itse. Mihinkään, mikä koskee sähkölinjoihin, ei saa tarttua.
Voit myös lähettää kuvia ja karttalinkin vikailmoituslomakkeellamme.
Miten toimin, jos näen sähkönjakeluun kuuluvan sähköjohdon maassa?
Älä mene sähköjohdon lähelle, ja varoita muitakin paikalla olevia vaarasta. Turvallinen etäisyys maassa olevaan johtoon on 20 metriä. Mihinkään, mikä koskee sähkölinjoihin, ei saa tarttua. Jos tilanne uhkaa ohikulkijoiden turvallisuutta, soita yleiseen hätänumeroon 112.
Ilmoita johdosta ja sen sijainnista välittömästi vikanumeroomme, puh. 0800 02001. Numero on avoinna vuorokauden ympäri. Turku Energian päivystysnumeroon voi soittaa kaikissa sähköverkkoon liittyvissä hätätapauksissa.
Voit myös lähettää kuvia ja karttalinkin vikailmoituslomakkeellamme.
Turun sähkökatkot kartalla
Lue artikkeleita sähkökatkoihin varautumisesta
Päivystämme sähköverkon tilannetta 24/7
Seuraamme sähköverkon tilannetta vuorokauden ympäri. Valvontajärjestelmämme saavat verkkovioista tiedon välittömästi. Tämän takia meille ei tarvitse soittaa tai viestittää sähkökatkon alettua.
Turku Energian päivystysnumeroon (puh. 0800 02001) täytyy kuitenkin soittaa kaikissa sähköverkkoon liittyvissä hätätapauksissa. Voit soittaa myös silloin, jos tiedät sähkökatkon aiheuttajan, ja voit siten auttaa vian paikallistamisessa.
