Tilaa tekstari- ja sähköposti-
tiedotteet sähkökatkoista

Sähköpula

Lue, mitä sähköpula tarkoittaa ja miten siihen kannattaa varautua.

Varaudu sähkökatkoon

Lue, mitä kaikkia tarvikkeita olisi kotona aina hyvä olla sähkökatkon varalta. Tilaa itsellesi tiedotteet sähkökatkoista.

Toimi näin sähkökatkon aikana

Lue toimintaohjeemme siinä tilanteessa, että sähköt katkeavat.

Turun sähkökatkot kartalla

Turku Energia Sähköverkkojen ajantasaisen sähkönjakelutilanteen näet Keskeytyskartastamme.

Katkotiedotteet kuluttaja-asiakkaille

Tilaa katkotiedotteet EnergiaOnlinessa

Voit tilata puhelimeesi ja sähköpostiisi tiedotteet jakeluhäiriöistä eli sähkökatkoista Turku Energia Sähköverkot Oy:n jakelualueella. Tilaa katkotiedotteet seuraamalla näitä ohjeita.

Taloyhtiön sähkösopimusta käyttävät asiakkaat

Jos asut yhteismittaustalossa eli sähkösopimuksesi on taloyhtiösi nimissä, et valitettavasti voi tilata suoraan omaa asuntoasi koskevia tiedotteita Turku Energialta. Tiedon kulusta kannattaa keskustella taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän kanssa.

Ota seurantaan Keskeytyskarttamme, jossa näet aina sähköverkkomme ajantasaisen tilanteen, sekä sosiaalisen median kanavamme Facebookissa ja Twitterissä.

Katkotiedotteet yrityksille ja yhteisöille

Yritys- ja taloyhtiöasiakkaat voivat rekisteröityä EnergiaOnline-palveluun yrityksen verkkopankkitunnuksilla tai henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla.

Tunnistaudu ensin "Siirry tunnistautumaan" -painikkeen kautta. Täytä sen jälkeen omiin tietokenttiin yrityksen tai taloyhtiön nimi, yrityksen tai taloyhtiön y-tunnus, asiakasnumero, käyttöpaikkatunnus, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Tämän jälkeen voit kirjautua EnergiaOnlineen, jossa voit tilata häiriötiedotteet alla olevan ohjeen mukaisesti.

Jos hallinnoit useita asiakkuuksia esim. isännöitsijän roolissa, sinun on tehtävä rekisteröityminen kaikille asiakkuuksille erikseen. Rekisteröityminen on mahdollista tehdä samalle asiakkuudelle useampaan kertaan eli esimerkiksi taloyhtiön hallituksen aktiivit voivat isännöitsijän lisäksi tilata kukin häiriöviestit erikseen tai kootusti. Yhdelle käyttöpaikalle voi kirjata häiriötiedotepalvelun viidelle puhelinnumerolle ja viidelle sähköpostiosoitteelle eli parhaimmillaan palvelun voi tilata 10 eri henkilölle yhden tai useamman rekisteröitymisen kautta.

Jos käytössäsi on yhteyshenkilö-tunnukset EnergiaOnline-palveluumme, häiriöviestejä ei valitettavasti näiden tunnusten kautta voi tilata.

Ota myös muut viestintäkanavat seurantaasi

Mahdollisista sähköpulasta johtuvista sähkökatkoista pyrimme tiedottamaan ennakkoon mahdollisuuksien mukaan. On tärkeää huomioida, että ennakkotiedotus sähkökatkosta ei välttämättä valitettavasti onnistu, jos käsky rajoittaa sähkönkäyttöä tulee Findgriltä lyhyellä varoitusajalla (alle 15 min).

Erityisesti jos on tiedotettu kasvavasta sähköpulan riskistä, ota aktiiviseen seurantaan kaikki viestintäkanavamme sekä yleinen media. Sähköpulatilanteessa tekstiviestejä saatetaan lähettää valtakunnallisesti poikkeuksellisen suuria määriä, jolloin tekstiviestien perillemenosta ei ole täyttä varmuutta.

Mistä saan tietoa sähkökatkoista?

Turku Energia Sähköverkot tiedottaa alueensa sähkökatkoista seuraavissa kanavissa.

 

Ennalta tiedossa olevat kunnossapitokeskeytykset:

Ennakoiduista kunnossapitokeskeytyksistä tiedotamme 3 vuorokautta ennen niitä asiakkaita, joita sähkönjakelun keskeytys koskee, ja jotka ovat tilanneet sähköiset häiriötiedotteet. Muille asiakkaille ennakkotiedote toimitetaan paperikirjeenä.

 

Keskeytyskartta: 

Sähköverkkomme ajantasaisen tilanteen näet aina keskeytyskartallamme osoitteessa keskeytyskartta.turkuenergia.fi 

Kartasta näkee sekä tahattomat sähkökatkot eli vikakeskeytykset että suunnitellut sähkönjakelun keskeytykset, jotka johtuvat verkon rakentamisesta tai kunnossapidosta. Kartta on reaaliaikainen, joten keskeytykset näkyvät heti, kun ne ovat Turku Energian tiedossa. 

Kartta on jaoteltu kaupunginosittain ja sivustolla on hakutoiminto, jolla voit etsiä haluamasi osoitteen kartalla. 

 

Sosiaalinen media: 

Tiedotamme kaikista sähkönjakelun häiriöistä ja vikakeskeytyksistä sosiaalisen median kanavillamme Twitterissä ja Facebookissa. Pystyt näkemään julkaisumme sosiaalisessa mediassa, vaikkei sinulla olisi kyseisiin palveluihin omia käyttäjätunnuksia.

 

Verkkosivut:  

Laajoista häiriötilanteista tiedotamme aina verkkosivujemme etusivulla osoitteessa www.turkuenergia.fi.

 

Mediatiedotteet:  

Sähkönjakeluhäiriöitä ja sähköpulaa tai sen uhkaa koskevat mediatiedotteet näet verkkosivuillamme osoitteessa www.turkuenergia.fi/medialle sekä uutishuoneessamme STT Infon sivuilla.

Järjestelmämme lähettää sähkönjakeluhäiriöistä automaattiset tiedotteet medialle ja keskeisille sidosryhmillemme kuten pelastusviranomaisille ja Turun kaupungin viestintään.

 

Tekstiviesti- ja sähköpostitiedotteet: 

Voit tilata tekstiviesti- ja sähköpostitiedotteet omaa käyttöpaikkaasi koskevista sähkökatkoista. Lue tältä sivulta ohjeet häiriötiedotteiden tilaamisesta.

Erityisesti jos on tiedotettu kasvavasta sähköpulan riskistä, ota aktiiviseen seurantaan kaikki viestintäkanavamme sekä yleinen media. Sähköpulatilanteessa tekstiviestejä saatetaan lähettää valtakunnallisesti poikkeuksellisen suuria määriä, jolloin tekstiviestien perillemenosta ei ole täyttä varmuutta.

Jos asut yhteismittaustalossa eli sähkösopimuksesi on taloyhtiösi nimissä, et valitettavasti voi tilata suoraan omaa asuntoasi koskevia tiedotteita. Tiedon kulusta kannattaa keskustella taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän kanssa. Ota muut viestintäkanavamme seurantaan.

 

Sähköpulaan liittyvät sähkökatkot:

Mahdollisista sähköpulasta johtuvista sähkökatkoista pyrimme tiedottamaan ennakkoon mahdollisuuksien mukaan. On tärkeää huomioida, että ennakkotiedotus sähkökatkosta ei välttämättä valitettavasti onnistu, jos käsky rajoittaa sähkönkäyttöä tulee Findgriltä lyhyellä varoitusajalla (alle 15 min). Lue lisää sähköpulasta.

 

Viranomaistiedotteet:

Kun kyse on laajasta poikkeustilanteesta, on seurattava viranomaisten tiedotusta.

Viranomaistiedotteiden kanavat:

Vaaratiedotekanavat, edellisten kanavien lisäksi:

Näin katkotiedotteet tilataan EnergiaOnlinessa

Katkotiedotteen tilausohje.
  • Kirjaudu sisään

  • 1.

    Klikkaa valikossa kohtaa "Häiriötiedotetilaus"

  • 2.

    Tarkista sähkön käyttöpaikan osoite

  • 3.

    Klikkaa painiketta "Hallinnoi käyttöpaikan lähetystietoja"

  • 4.

    Tallenna yhteystiedot

  • Sivulla avautuu pop-up-ikkuna, jossa voit täyttää yhteystietosi.
  • Kun klikkaat painiketta "Lisää rivi", saat lisättyä useamman yhteystiedon. Voit lisätä yhteensä viisi sähköpostia ja viisi puhelinnumeroa. Parhaimmillaan tiedotteen voi saada siis 10 eri henkilöä.
  • Kun yhteystiedot ovat kunnossa, klikkaa painiketta "Hyväksy muutokset".
  • 5.

    Tallenna muutokset

  • Klikkaa painiketta "Tallenna", jolloin asettamasi tiedot tallentuvat.

Lisäasetukset

Lisäasetuksissa on oletuksena valmiiksi molemmat tiedotuskanavat, sekä tekstiviesti että sähköposti. Tiedotteiden vastaanottoaika on valmiiksi klo 7–22. Jos et halua muutoksia näihin asetuksiin, ei sinun tarvitse tehdä mitään kohdissa 6–8. Jos kuitenkin teet muutoksia, muista tallentaa ne.

Katkotiedotteen tilausohje.
  • 6.

    Valitse tiedotuskanava

  • Valitse haluamasi tiedotuskanavat: tekstiviesti, sähköposti, tai molemmat. Klikkaa painikkeita siten, että haluamasi kanavan painike jää siniseksi. Jos painikkeen taustaväri on valkoinen, se ei ole käytössä tiedotuksissa.
  • 7.

    Valitse tiedotteiden vastaanottoaika

  • Valitse haluamasi aikavälit, jolloin haluat vastaanottaa tiedotteita.
  • Ylempi aikajana säätää ajat arkipäiville.
  • Alempi aikajana säätää ajat arkipyhille ja sunnuntaille.
  • Aseta aika liikuttamalla hiirellä ympyränmuotoista valitsinta. Valittu aika näkyy sinisenä.
  • Aika-asetukset koskevat kaikkia käyttöpaikkoja, joiden tietoihin on edempänä tallennettu yhteystiedot.
  • 8.

    Laita tiedotteet päälle tai pois päältä

  • Klikkaa painiketta "Kyllä", jolloin sen taustaväri muuttuu siniseksi. Silloin sähkökatkojen tiedotteet ovat päällä ja saat tiedotteet tilauksesi mukaisesti.
  • Jos et halua enää vastaanottaa tiedotteita, klikkaa "Ei".
  • 9.

    Tallenna muutokset

  • Klikkaa painiketta "Tallenna", jolloin asettamasi tiedot tallentuvat.

Hyvä tietää katkotiedotteista

Häiriötiedotteita ei lähetetä pienjänniteverkon, eikä korkeintaan muutaman minuutin pituisista vikakeskeytyksistä. Eli jos sähköverkkoomme tulee sähkönjakelun vikakeskeytys rajautuen vain pienjänniteverkkoon, ei katkosta lähde häiriötiedotteita. Pienjänniteverkossa sähkö siirretään jakelumuuntajalta koteihin, yrityksiin ja muihin kiinteistöihin.

Sähköpulaan liittyvät tehonrajoitukset eli kiertävät sähkökatkot tehdään keskijänniteverkossa.

Jos sähkökatko tapahtuu keski- tai suurjänniteverkossa, niin myös pienjänniteverkon alueella oleviin käyttöpaikkoihin lähtee häiriötiedotteet tilausasetusten mukaisesti.

Kun olet tilannut katkotiedotteet, niin myös suunnitellut keskeytykset ilmoitetaan jatkossa valintasi mukaan tekstiviestillä ja/tai sähköpostilla.

Muistathan päivittää häiriötiedotetilaukseen yhteystietosi, jos ne muuttuvat!

Turun sähkökatkot kartalla

Päivystämme sähköverkon tilannetta 24/7

Seuraamme sähköverkon tilannetta vuorokauden ympäri. Valvontajärjestelmämme saavat verkkovioista tiedon välittömästi. Tämän takia meille ei tarvitse soittaa tai viestittää sähkökatkon alettua.

Turku Energian päivystysnumeroon (puh. 0800 02001) täytyy kuitenkin soittaa kaikissa sähköverkkoon liittyvissä hätätapauksissa. Voit soittaa myös silloin, jos tiedät sähkökatkon aiheuttajan, ja voit siten auttaa vian paikallistamisessa.

-Urakointipalvelut_ilmajohtotyomaa_Kakskerrassa_2020-67_1200x800

Kysymyksiä sähkökatkoista ja sähköverkosta

Näenkö jostain, millä alueella on meneillään sähkökatko?

Kyllä näet! Turku Energian keskeytyskarttaa pääsee katselemaan verkkosivujemme etusivulta tai suoralla osoitteella keskeytyskartta.turkuenergia.fi.

Kartasta näkee sekä tahattomat sähkökatkot eli vikakeskeytykset, mutta myös sellaiset sähkönjakelun keskeytykset, jotka johtuvat verkon rakentamisesta tai kunnossapidosta. Kartta on reaaliaikainen, joten keskeytykset näkyvät heti, kun ne ovat Turku Energian tiedossa.

Kartta on jaoteltu kaupunginosittain ja sivustolla on hakutoiminto, jolla voi etsiä haluamansa osoitteen kartalla. Asiakkaan oma talo ei kartalla kuitenkaan näy, vaan yksittäiset jakelumuuntamot, jotka syöttävät sähköä eteenpäin käyttäjille. On hyvä ottaa huomioon, että oma muuntamo voi olla joskus etäälläkin kodista.

Kartta näyttää myös yksittäisten muuntamoiden sähköttömien asiakkaiden määrän. Sähköttä olleiden asiakkaiden määrää voi tarkastella noin viikon ajalta menneisyyteen.

Onko kodissasi tai kiinteistössäsi sähkökatko?

Todennäköisesti olemme jo saaneet tiedon katkosta. Seuraamme sähköverkon tilannetta vuorokauden ympäri. Valvontajärjestelmät saavat verkkovioista tiedon välittömästi. Tämän takia meille ei tarvitse soittaa tai viestittää välittömästi sähkökatkon alettua.

Jos sinulta puuttuu osa tai kaikki sähköistä, ja keskeytyskartalla ei näy ilmoituksia omalla alueellasi, on hyvä vielä tarkistaa oman kodin sähkölaitteet ja sulakkeet. Tarkista myös, löytyykö katkosta tietoa jossakin Turku Energian viestintäkanavassa. Kerromme tiedotteissamme sähkökatkoa koskevat alueet ja usein myös arvioidun korjausajan.

Lue lisää: Miten toimia sähkökatkon aikana

Voivatko sähkölaitteet vaurioitua sähkökatkon takia? Miten toimin, jos niin käy?

Satunnaiset sähkökatkot katsotaan normaaliolosuhteissakin sähkönjakeluun kuuluviksi ilmiöiksi. Sähköverkkoon liitettävien laitteiden tulee sietää katkot rikkoutumatta.

Jos laite vaurioituu sähkökatkon tai jännitteen aleneman yhteydessä, on vaurion syynä yleensä laitteen vanheneminen, laitteen tyyppivika tai laitetta ei ole suojattu riittävästi todellisia verkko-olosuhteita sietäväksi.

Nykyään markkinoilla olevat elektroniset laitteet ovat aikaisempia herkempiä sähköhäiriöille. Joissain tapauksissa sähkökatkossa ”jumiin” menevät elektroniikkalaitteet (digiboxit, tv:t, videot) ovat alkaneet toimimaan, kun niiden virtajohto katkon jälkeen irrotetaan pistorasiasta ja kytketään hetken kuluttua uudelleen päälle.

Miten toimin, jos epäilen, että sähkölaite on vaurioitunut sähkökatkon takia?

Jos laitteella on takuuta jäljellä, tulee se toimittaa myyjälle. Vaikka takuuaika olisi jo päättynytkin, voi kuluttaja-asiakas edelleen kääntyä myyjän suuntaan ja vaatia hyvitystä, jos laitteen käyttöikä on jäänyt kohtuuttoman lyhyeksi heikon laadun vuoksi. Kannattaa myös tarkistaa oman kotivakuutuksen säännöt ja korvausperiaatteet sähkölaitevikojen osalta.

Tältä sivulta löydät tietoa korvausasioista.

Lue lisää: Kuka korvaa sähkökatkon aikana sulaneet pakasteet?

Kuka korvaa sähkökatkon aikana sulaneet pakasteet?

Ruoka säilyy pakastimessa jäässä vähintään vuorokauden, jos sen ovea ei availla. Älä siis avaa pakastinta turhaan, koska se nopeuttaa ruokien lämpeämistä. Pakastin voi pitää ruoat jäässä eri asioista riippuen jopa kaksi vuorokautta. Jos pelkäät, että pakasteet sulavat, voit peittää pakastimen esimerkiksi matoilla, peitoilla tai paksulla huovalla. Näin toimimalla voi saada 4–5 tuntia lisäaikaa.

Jos pakasteet ovat sulaneet, kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteys omaan vakuutusyhtiöön. Sähköverkkoyhtiö ei korvaa pakasteita, ellei sähkökatkoon liity verkkopalveluehtojen mukaista sähköntoimituksen virhettä, kuten huolimattomuutta. Marttojen sivuilla on hyvää tietoa ruokien säilyvyydestä ja vinkkejä sulaneiden pakasteiden käyttämiseksi.

Lue lisää: Voivatko sähkölaitteet vaurioitua sähkökatkon takia? Miten toimin, jos niin käy?

Lue lisää: Miten toimia sähkökatkon aikana

Miten sähkökatko vaikuttaa talon kaukolämmitykseen?

Kaukolämmössä sähkökatkon vaikutukset ovat pieniä. Sähkökatkon aikana talon lämmitys keskeytyy, koska lämmön kierto rakennuksessa perustuu sähköllä toimivaan kiertovesipumppuun. Kahden tunnin sähkökatko on lyhyt ja kiinteistö ei ehdi viiletä merkittävästi. Katkon jälkeen lämmitys käynnistyy normaalisti, kun talon kiertovesipumppu alkaa taas kierrättää lämmintä vettä.

Katkon aikana käyttövesihanasta ja suihkuista voi edelleen tulla vettä, mutta niitä ei suositella käytettäväksi. On pieni mahdollisuus, että veden lämpötila on noussut katkon vuoksi. Myös katkon loputtua on oltava varovainen, ettei hanasta tuleva vesi ole kovin kuumaa.

Lue lisää siitä, miten toimia lämpökatkon aikana

Miten toimin, jos sähkölaitteet käyttäytyvät oudosti, valojen voimakkuus vaihtelee tai sähkökeskus särisee?

Jos tilanteessa on tapahtunut henkilövahinkoja, soita yleiseen hätänumeroon 112.

Älä kytke enää laitteita tai valoja päälle ja irrota herkät laitteet pistorasiasta, jos mahdollista. Soita Turku Energian vikanumeroon, puh. 0800 02001 ja kerro havainnoistasi. Älä koske sähkökeskuksen metalliosiin, ettet saa sähköiskua. Älä koske muihinkaan metallirunkoisiin osiin, kuten tiskipöytään tai vesihanaan.

On mahdollista, että kyseessä on johdinkatkeama, jossa pistorasian jännitteet poikkeavat merkittävästi normaalitilanteesta. Tällaista tilannetta kutsutaan nimellä nollavika. Nollavikaan voi liittyä sähköiskun vaara ja sähkölaitteita voi rikkoutua.

Tunnistat nollavian näistä merkeistä:

  • Jotkut valot palavat poikkeuksellisen kirkkaasti ja jotkut taas hyvin himmeänä.
  • Valojen voimakkuus vaihtelee varsinkin silloin, kun muut sähkölaitteet käynnistyvät tai sammuvat.
  • Sähkölaitteet toimivat oudosti ja ne voivat sammua tai eivät käynnisty normaalisti. Lamput saattavat rikkoutua.
  • Saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta.
  • Sähkökeskuksesta kuuluu särisevää ääntä ja pauketta. Saatat haistaa palaneen käryä.

Miten toimin, kun näen sähkölinjalle kaatuneen puun?

Jos tilanne uhkaa ohikulkijoiden turvallisuutta, soita yleiseen hätänumeroon 112.

Ilmoita sähkölinjalle kaatuneesta puusta välittömästi päivystysnumeroomme, puh. 0800 02001. Numero on avoinna vuorokauden ympäri. Turku Energian päivystysnumeroon voi soittaa kaikissa sähköverkkoon liittyvissä hätätapauksissa.

Sähkölinjalle kaatunutta puuta ei saa missään nimessä mennä poistamaan itse. Mihinkään, mikä koskee sähkölinjoihin, ei saa tarttua.

Voit myös lähettää kuvia ja karttalinkin vikailmoituslomakkeellamme.

Miten toimin, jos näen sähkönjakeluun kuuluvan sähköjohdon maassa?

Älä mene sähköjohdon lähelle, ja varoita muitakin paikalla olevia vaarasta. Turvallinen etäisyys maassa olevaan johtoon on 20 metriä. Mihinkään, mikä koskee sähkölinjoihin, ei saa tarttua. Jos tilanne uhkaa ohikulkijoiden turvallisuutta, soita yleiseen hätänumeroon 112.

Ilmoita johdosta ja sen sijainnista välittömästi vikanumeroomme, puh. 0800 02001. Numero on avoinna vuorokauden ympäri. Turku Energian päivystysnumeroon voi soittaa kaikissa sähköverkkoon liittyvissä hätätapauksissa.

Voit myös lähettää kuvia ja karttalinkin vikailmoituslomakkeellamme.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.