Sähköpula
Sähköpulaan varautuminen
Tällä sivulla voit tutustua, mitä sähköpula tarkoittaa, ja miten voit varautua siihen.
Sähköpulatilanne syntyy, jos sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan tai tuodaan. Tällöin sähkön kulutusta joudutaan rajoittamaan lyhyillä sähkökatkoilla, jotta sähköjärjestelmä ei kaadu. Kantaverkkoyhtiö Fingrid vastaa sähkön rajoittamisesta kolmiportaisen portaikon mukaan ja ohjeistaa verkkoyhtiöitä kulutuksen irti kytkemisestä. Kun sähköpulan riski on tiedossa, siitä uutisoidaan ja tiedotetaan laajasti. Tilanne on ammattilaisten hallinnassa. Toiminta on suunniteltua ja harjoiteltua.
Sähkön jakelusta Turun kaupungin alueella, pois lukien Paattisten alue, huolehtii Turku Energia Sähköverkot Oy. Mahdollisista sähköpulasta johtuvista sähkökatkoista pyrimme tiedottamaan ennakkoon mahdollisuuksien mukaan. On tärkeää huomioida, että ennakkotiedotus sähkökatkosta ei välttämättä valitettavasti onnistu, jos käsky rajoittaa sähkönkäyttöä tulee Findgriltä lyhyellä varoitusajalla (alle 15 min).
Mitä sähköpula tarkoittaa?
Sähkön tuotannon ja kulutuksen on oltava tasapainossa joka hetki. Sähköpula tulee, jos sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan tai tuodaan. Tällöin sähkön kulutusta joudutaan rajoittamaan, jotta sähköjärjestelmä ei kaadu. Kantaverkkoyhtiö Fingrid vastaa Suomen sähköjärjestelmän tasapainosta.
Jos sähköpulatilanteessa muut keinot eivät enää riitä, sähköt joudutaan katkaisemaan alueellisesti, jotta saadaan varmistettua sähköjärjestelmän toiminta. Jos koko Suomen sähköjärjestelmä kaatuisi, sähköjen palauttaminen veisi useita tunteja tai kauemminkin, jona aikana koko yhteiskunta olisi ilman sähköä. Lyhyet, kiertävät ja suunnitellut sähkökatkot ovat viimeinen keino estää tämä sähköpulatilanteessa.
Sähköpula päättyy, kun sähkön tuotanto ja tuonti riittävät jälleen kattamaan sähkön kulutuksen. Kantaverkkoyhtiö Fingrid ilmoittaa sähköpulatilanteen päättymisestä. Sähköpulatilanne voi toistua, jolloin Fingrid ryhtyy toteuttamaan uudelleen sähköpulaohjeita.
Mitä sähköpulatilanteessa tapahtuu?
Sähkön tuotannon ja kulutuksen on oltava tasapainossa joka hetki. Sähköpula tulee, jos sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan tai tuodaan. Tällöin sähkön kulutusta joudutaan rajoittamaan, jotta sähköjärjestelmä ei kaadu. Jos sähköpulatilanteessa muut keinot eivät enää riitä, sähköt joudutaan katkaisemaan alueellisesti, jotta saadaan varmistettua sähköjärjestelmän toiminta.
Sähköpulan sattuessa tilanne on ammattilaisten hallinnassa. Mahdollisiin sähkönjakelun rajoituksiin on varauduttu ennakkoon. Kantaverkkoyhtiö Fingridillä sekä paikallisilla sähköverkkoyhtiöillä on mahdollista sähköpulaa varten suunnitelmat sekä valmistellut ja harjoitellut toimenpiteet.
Sähköpulan aikaiset irtikytkentäsuunnitelmat on tehty ennakkoon, jotta kriittisemmät kohteet, kuten sairaalat, eivät joudu irtikytkennän kohteeksi.
Fingrid antaa paikallisille sähköverkkoyhtiöille tiedon irti kytkettävän tehon määrästä. Paikallinen sähköverkkoyhtiö toteuttaa tämän jälkeen sähkönjakelun irtikytkennän kiertävinä katkoina omalla vastuualueellaan.
Yksittäisen sähkökatkon pituus on noin kaksi tuntia. Katkoja voidaan joutua tekemään samalle alueella useammin kuin kerran, mutta kahden sähkökatkon välissä on aina useampi tunti aikaa.
Katkojen toteuttaminen aloitetaan Fingridin käskystä ja katkoja jatketaan siihen asti, kunnes Fingrid ilmoittaa sähköpulatilanteen päättyneen.
Sähkön jakelusta Turun kaupungin alueella, pois lukien Paattisten alue, huolehtii Turku Energia Sähköverkot Oy. Tutustu TESV:n tiedotuskanaviin.
Millaisessa tilanteessa sähköpula on todennäköisin?
Sähköpulatilanne voi syntyä usealla eri tavalla, kuten pitkäkestoisen kylmän pakkasjakson, voimalaitoksen tai sähkön siirtoyhteyden vikaantumisen tai näiden yhdistelmän seurauksena.
Sähköpula ajoittuu todennäköisimmin kovimpiin kulutuspiikkeihin. Sähköntarve on yleensä suurimmillaan arkiaamuina klo 7-9 ja alkuiltaisin klo 16-18. Sähköpulan riskiä laskee leuto ja tuulinen talvi sekä sähkön käytön väheneminen teollisuudessa ja kotitalouksissa.
Millaiset kohteet rajataan sähkökatkojen ulkopuolelle?
Katkojen ulkopuolelle rajataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset toiminnot kuten sairaalat.
On mahdollista, että joitakin kriittisiä sähkönkäyttäjiä voi joutua irtikytkennän kohteiksi, sillä sähkökatkot joudutaan toteuttamaan laajoina ryhminä, joissa katkaistavia kiinteistöjä ei ole mahdollista valita yksilöllisesti. Lisäksi jos sähköpulan kesto on ajallisesti pitkä tai rajoituksen määrä on suuri voi tulla tarve laajentaa katkojen kohteeksi joutuvaa asiakasmäärää.
Osa kriittisistä toimijoista on varautunut omilla varavoimakoneilla, jotka käynnistyvät, jos sähköä ei ole saatavilla sähköverkosta.
Miten ja milloin saan tiedon sähköpulaan liittyvästä sähkökatkosta?
Kun sähköpulan riski on tiedossa, siitä uutisoidaan ja tiedotetaan laajasti. Mahdolliset sähkönjakelun rajoitukset tehdään hallitusti ja niistä viestitään mahdollisuuksien mukaan ennakkoon, ellei kyse ole akuutista viasta.
Sähköpulan vaatimista sähkökatkoista ei ole aina mahdollisuutta tiedottaa ennakkoon, mutta siihen pyritään.
Saat sähköverkkoyhtiöltäsi tiedon katkosta viimeistään katkon alkaessa verkkoyhtiön omien viestintäkanavien kautta. Useimmilla verkkoyhtiöillä on käytössä tekstiviestipalvelu, josta voidaan lähettää viesti niille asiakkaille, joiden puhelinnumero on verkkoyhtiön käytössä.
Sähkön jakelusta Turun kaupungin alueella, pois lukien Paattisten alue, huolehtii Turku Energia Sähköverkot Oy. Tutustu TESV:n tiedotuskanaviin.
Lue Turku Energia Sähköverkkojen ohjeet häiriötiedotteiden tilaamisesta
Miten varaudun sähköpulaan liittyviin sähkökatkoihin ennakolta?
Mieti jo etukäteen, miten toimit, jos sähköt olisivat poikki kahden tunnin ajan.
Kun sähköpulan riski on tiedossa, siitä uutisoidaan ja tiedotetaan laajasti. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee tiedotteen kantaverkkoyhtiö Fingridin ilmoittaessa kiristyneestä tehotilanteesta. Myös Fingrid, paikalliset sähköverkkoyhtiöt ja media tiedottavat sähköpulasta ja toimintaohjeista. Seuraa uutisia sekä kantaverkkoyhtiö Fingridin ja paikallisen sähköverkkoyhtiön viestintää ja sosiaalisen median kanavia.
Sähkön jakelusta Turun kaupungin alueella, pois lukien Paattisten alue, huolehtii Turku Energia Sähköverkot Oy. Tutustu TESV:n tiedotuskanaviin.
Sähköt voivat katketa myös muista syistä kuin sähköpulasta johtuen, esimerkiksi myrskyjen tai laitevikojen vuoksi. Tällaisissa tilanteissa sähkökatkot voivat olla huomattavasti pidempiä kuin sähköpulan aikana mahdollisesti toteutettavat sähkökatkot.
Varaa ja ylläpidä kotivaraa, jossa on ruokaa ja juotavaa. Yleisen ohjeen mukaan jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin 72 tuntia. Ohjeita varautumiseen saat mm. 72 tuntia -sivustolta.
Pidä puhelimesi ja muut tietotekniset laitteesi ladattuina ja hanki muutamia varavirtalähteitä.
Pysy rauhallisena, tilanne on ammattilaisten hallinnassa ja toiminta on suunniteltu ja harjoiteltu ennakkoon.
Mitä jos en ole kotona sähköpulaan liittyvän sähkökatkon aikana?
Aina kun poistuu kotoa pidemmäksi ajaksi, on koti hyvä jättää sellaiseen kuntoon, ettei lyhyestä sähkökatkosta ole haittaa. Sähköt voivat katketa myös muista syistä kuin sähköpulasta johtuen, esimerkiksi myrskyjen tai laitevikojen vuoksi.
Mitä minun pitää tehdä sähköpulaan liittyvän sähkökatkon aikana?
Pysy rauhallisena, tilanne on ammattilaisten hallinnassa.
Sammuta päälle jääneet sähkölaitteet, kuten liesi, kahvinkeitin ja sauna. Voit jättää esimerkiksi yhteen huoneeseen valot päälle, niin tiedät milloin sähköt palaavat.
Vältä jääkaapin ja pakastimen avaamista, etteivät elintarvikkeet ala lämmetä.
Vältä ikkunoiden ja ulko-ovien aukipitämistä, ettei asunto ala kylmetä.
Sähköverkkoyhtiöön ei tarvitse olla yhteydessä sähköpulaan liittyvissä sähkökatkoissa. Sähköverkkoyhtiö tiedottaa asiakkaita tilanteesta mm. häiriökarttapalvelun ja erillisten tiedotteiden kautta sekä asiakkaille tehtävällä suoralla viestinnällä. Sähkön jakelusta Turun kaupungin alueella, pois lukien Paattisten alue, huolehtii Turku Energia Sähköverkot Oy.
Tutustu TESV:n tiedotuskanaviin ja toimintaohjeisiin sähkökatkon ajaksi.
Mitä minun pitää tehdä sähköpulaan liittyvän sähkökatkon jälkeen?
Älä kytke kaikkia sähkölaitteita päälle heti sähköjen palattua. Sähköpulatilanne voi olla edelleen käynnissä, ja sähkökatkoja kierrätetään muilla sähkönkäyttäjillä. Sähkön säästäminen on muutenkin kannatettavaa.
Tarkista sähkölaitteet, ettei esimerkiksi liesi tai sauna jäänyt sähkökatkon alkaessa päälle.
Sähkökatkon aikana ja sen jälkeen on hyvä olla varovainen, kun laskee lämmintä vettä hanasta tai suihkusta. Katkon vuoksi veden lämpötila voi vaihdella ja hanoista voi tulla myös poikkeuksellisen kuumaa vettä.
Miten sähkön käyttäjä voi omilla toimillaan helpottaa sähkön tiukkaa tehotilannetta?
Sähköpulan syntymiseen voi vaikuttaa vähentämällä sähkönkäyttöä. Erityisen tärkeää on vähentää sähkönkäyttöä sellaisina ajankohtina, kun on ennakkoon tiedotettu kohonneesta sähköpulan mahdollisuudesta. Sähkönkulutus on suurimmillaan yleensä arkiaamuina klo 7-9 ja alkuiltaisin klo 16-18. Sähkönkäyttöä voi pyrkiä siirtämään muihin ajankohtiin. Pienilläkin sähkönsäästötoimenpiteillä on vaikutusta, kun suuri määrä ihmisiä osallistuu.
Sähkönsäästövinkkejä saat verkkosivujemme lisäksi mm. Motivasta sekä Astetta Alemmas -kampanjasta.
Mitä jos putket jäätyvät tai pakastin sulaa sähköpulaan liittyvän sähkökatkon takia?
Sähköpulassa sähkökatko kestää kerrallaan noin kaksi tuntia, jonka jälkeen sähköt palautetaan keskeytysten jatkuessa muualla, siihen asti, kunnes sähköpulatilanne on ohi. Toimintatavalla pyritään estämään kiinteistöjen liiallinen jäähtyminen ja vaurioiden syntyminen (esim. putkien jäätyminen). Myöskään pakastin ei kahdessa tunnissa ala sulaa, ellei sen ovea availe tarpeettomasti.
Kaupungin kattavassa kaukolämpöverkossa pyritään pitämään vesi liikkeellä kaikissa tilanteissa, jolloin vesi kiertää kaikkialla putkistossa, eikä jäähtymistä tai jäätymistä pääsisi tapahtumaan.
Kuka korvaa, jos sähköpulaan liittyvä sähkökatko aiheuttaa minulle vahinkoja?
Sähkömarkkinalain perusteella asiakkaalla on oikeus vahingonkorvauksiin, jos sähkönjakelussa on virhe. Sähköpulatilanteeseen perustuvissa sähkökatkoissa kyse ei kuitenkaan ole sähkönjakelussa olevasta virheestä, koska sähkökatko johtuu paikallisen sähköverkkoyhtiön vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolisesta syystä. Sähköpulan vuoksi tehtävistä katkoista ei siis makseta korvauksia.
Sähköpulan vuoksi toteutettavien kiertävien sähkökatkojen ei lähtökohtaisesti tulisi aiheuttaa suoria vahinkoja, kuten rikkoa laitteita tai johtaa elintarvikkeiden pilaantumiseen. Kaikkien sähkönkäyttäjien tulee joka tapauksessa olla varautuneita sähkökatkoihin esimerkiksi myrskyjen seurauksena.
Sähköjen katkeaminen ja päälle kytkeminen ei saisi rikkoa esimerkiksi sähkölaitteita, vaan sähkölaitteet on suunniteltava siten, että ne kestävät sähkökatkon.
Lyhyen, muutaman tunnin sähkökatkon aikana jääkaappi ei ehdi lämmetä eikä pakastin ala sulaa, kunhan niiden ovia ei availe tarpeettomasti.
Sähkökatkojen aiheuttamista niin kutsutuista välillisistä vahingoista, kuten ansionmenetyksestä töiden keskeytyessä, ei pääsääntöisesti makseta vahingonkorvauksia.
Tiedotus sähkökatkoista sähköpulatilanteessa
Miten tilaan tekstiviesti- ja sähköpostitiedotteet sähkökatkoista?
Voit tilata tekstiviesti- ja sähköpostitiedotteet sähkökatkoista Turku Energia Sähköverkkojen jakelualueella. Lähetämme tiedotteet toivomallasi tavalla joko sähköpostilla, tekstiviestillä tai molemmilla. Lue ohjeet häiriötiedotteiden tilaamisesta tällä sivulla.
Jos asut yhteismittaustalossa eli sähkösopimuksesi on taloyhtiösi nimissä, et valitettavasti voi tilata suoraan omaa asuntoasi koskevia tiedotteita. Tiedon kulusta kannattaa keskustella taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän kanssa. Ota muut viestintäkanavamme seurantaan.
Mahdollisista sähköpulasta johtuvista sähkökatkoista pyrimme tiedottamaan ennakkoon mahdollisuuksien mukaan. On tärkeää huomioida, että ennakkotiedotus sähkökatkosta ei välttämättä valitettavasti onnistu, jos käsky rajoittaa sähkönkäyttöä tulee Findgriltä lyhyellä varoitusajalla (alle 15 min). Lisäksi tekstiviestejä saatetaan lähettää valtakunnallisesti poikkeuksellisen suuria määriä, jolloin tekstiviestien perillemenosta ei ole täyttä varmuutta.
Mistä saan tietoa sähkökatkoista?
Turku Energia Sähköverkot tiedottaa alueensa sähkökatkoista seuraavissa kanavissa.
Ennalta tiedossa olevat kunnossapitokeskeytykset:
Ennakoiduista kunnossapitokeskeytyksistä tiedotamme 3 vuorokautta ennen niitä asiakkaita, joita sähkönjakelun keskeytys koskee, ja jotka ovat tilanneet sähköiset häiriötiedotteet. Muille asiakkaille ennakkotiedote toimitetaan paperikirjeenä.
Keskeytyskartta:
Sähköverkkomme ajantasaisen tilanteen näet aina keskeytyskartallamme osoitteessa keskeytyskartta.turkuenergia.fi.
Kartasta näkee sekä tahattomat sähkökatkot eli vikakeskeytykset että suunnitellut sähkönjakelun keskeytykset, jotka johtuvat verkon rakentamisesta tai kunnossapidosta. Kartta on reaaliaikainen, joten keskeytykset näkyvät heti, kun ne ovat Turku Energian tiedossa.
Kartta on jaoteltu kaupunginosittain ja sivustolla on hakutoiminto, jolla voit etsiä haluamasi osoitteen kartalla.
Sosiaalinen media:
Tiedotamme kaikista sähkönjakelun häiriöistä ja vikakeskeytyksistä sosiaalisen median kanavillamme Twitterissä ja Facebookissa. Pystyt näkemään julkaisumme sosiaalisessa mediassa, vaikkei sinulla olisi kyseisiin palveluihin omia käyttäjätunnuksia.
Verkkosivut:
Laajoista häiriötilanteista tiedotamme aina verkkosivujemme etusivulla osoitteessa www.turkuenergia.fi.
Mediatiedotteet:
Sähkönjakeluhäiriöitä ja sähköpulaa tai sen uhkaa koskevat mediatiedotteet näet verkkosivuillamme osoitteessa www.turkuenergia.fi/medialle sekä uutishuoneessamme STT Infon sivuilla.
Järjestelmämme lähettää sähkönjakeluhäiriöistä automaattiset tiedotteet medialle ja keskeisille sidosryhmillemme kuten pelastusviranomaisille ja Turun kaupungin viestintään.
Tekstiviesti- ja sähköpostitiedotteet:
Voit tilata tekstiviesti- ja sähköpostitiedotteet omaa käyttöpaikkaasi koskevista sähkökatkoista. Lue tältä sivulta ohjeet häiriötiedotteiden tilaamisesta.
Erityisesti jos on tiedotettu kasvavasta sähköpulan riskistä, ota aktiiviseen seurantaan kaikki viestintäkanavamme sekä yleinen media. Sähköpulatilanteessa tekstiviestejä saatetaan lähettää valtakunnallisesti poikkeuksellisen suuria määriä, jolloin tekstiviestien perillemenosta ei ole täyttä varmuutta.
Jos asut yhteismittaustalossa eli sähkösopimuksesi on taloyhtiösi nimissä, et valitettavasti voi tilata suoraan omaa asuntoasi koskevia tiedotteita. Tiedon kulusta kannattaa keskustella taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän kanssa. Ota muut viestintäkanavamme seurantaan.
Sähköpulaan liittyvät sähkökatkot:
Mahdollisista sähköpulasta johtuvista sähkökatkoista pyrimme tiedottamaan ennakkoon mahdollisuuksien mukaan. On tärkeää huomioida, että ennakkotiedotus sähkökatkosta ei välttämättä valitettavasti onnistu, jos käsky rajoittaa sähkönkäyttöä tulee Findgriltä lyhyellä varoitusajalla (alle 15 min). Lue lisää sähköpulasta.
Viranomaistiedotteet:
Kun kyse on laajasta poikkeustilanteesta, on seurattava viranomaisten tiedotusta.
Viranomaistiedotteiden kanavat:
- Yle Radio Suomi (Turussa 94,3 MHz) ja Yle Radio Vega (Turussa 101,4 MHz)
- Yle Uutisten nettisivut
- Teksti-tv:n sivu 866
Vaaratiedotekanavat, edellisten kanavien lisäksi:
- Kaikki radiokanavat, joilla on pitkäaikainen toimilupa
- Televisiokanavat: Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema & Fem, MTV3, Nelonen, Sub
- Teksti-tv:n sivu 112
- 112 Suomi -mobiilisovellus
- Hätäkeskuslaitoksen internetsivut 112.fi
Miten kerrostaloasukkaat saavat tiedotteet sähkökatkoista?
Jos asut taloyhtiössä, mutta teet sähkösopimuksesi itse valitsemasi energiayhtiön kanssa, niin voit tilata katkotiedotteet seuraamalla näitä ohjeita.
Jos asut yhteismittaustalossa eli sähkösopimuksesi on taloyhtiösi nimissä, et valitettavasti voi tilata suoraan omaa asuntoasi koskevia tiedotteita. Ota muut viestintäkanavamme seurantaan, niin saat ajantasaisen tiedon sähköverkkomme tilanteesta. Esimerkiksi isännöitsijä voi kuitenkin tilata tiedotteet parhaimmillaan 10 eri henkilölle. Taloyhtiössä kannattaakin keskustella siitä, olisiko häiriötiedotteet hyvä tilata esimerkiksi isännöitsijälle ja taloyhtiön hallituksen jäsenille. Sen lisäksi on hyvä sopia siitä, miten tietoa välitetään eteenpäin muille asukkaille.
Mahdollisista sähköpulasta johtuvista sähkökatkoista pyrimme tiedottamaan ennakkoon mahdollisuuksien mukaan. On tärkeää huomioida, että ennakkotiedotus sähkökatkosta ei välttämättä valitettavasti onnistu, jos käsky rajoittaa sähkönkäyttöä tulee Findgriltä lyhyellä varoitusajalla (alle 15 min). Lisäksi tekstiviestejä saatetaan lähettää valtakunnallisesti poikkeuksellisen suuria määriä, jolloin tekstiviestien perillemenosta ei ole täyttä varmuutta.
Miten saan yritystäni tai edustamaani taloyhtiötä koskevat sähkökatkot tietooni?
Tiedotamme sähkökatkoista keskeytyskartallamme, verkkosivuillamme, sosiaalisessa mediassa sekä tekstiviesti- ja sähköpostitiedotteilla. Tutustu tarkemmin kaikkiin viestintäkanaviimme, joissa tiedotamme sähkökatkoista.
Yrityksen tai taloyhtiön sähkösopimuksesta vastaava taho voi tilata tekstiviesti- ja sähköpostitiedotteet sähkökatkoista Turku Energia Sähköverkkojen jakelualueella. Tiedotteet voi tilata parhaimmillaan 10 eri henkilölle. Yrityksessä tai taloyhtiössä kannattaakin keskustella siitä, olisiko häiriötiedotteet hyvä tilata esimerkiksi yrityksen johdolle tai taloyhtiön isännöitsijälle ja hallituksen jäsenille. Sen lisäksi on hyvä sopia siitä, miten tietoa välitetään eteenpäin yrityksessä tai taloyhtiössä. Lue ohjeet häiriötiedotteiden tilaamisesta tällä sivulla.
Mahdollisista sähköpulasta johtuvista sähkökatkoista pyrimme tiedottamaan ennakkoon mahdollisuuksien mukaan. On tärkeää huomioida, että ennakkotiedotus sähkökatkosta ei välttämättä valitettavasti onnistu, jos käsky rajoittaa sähkönkäyttöä tulee Findgriltä lyhyellä varoitusajalla (alle 15 min). Lisäksi tekstiviestejä saatetaan lähettää valtakunnallisesti poikkeuksellisen suuria määriä, jolloin tekstiviestien perillemenosta ei ole täyttä varmuutta.
Tiedotatteko sähkökatkoista ennakkoon?
Ennakoiduista kunnossapitokeskeytyksistä tiedotamme 3 vuorokautta ennen niitä asiakkaita, joita sähkönjakelun keskeytys koskee, ja jotka ovat tilanneet sähköiset häiriötiedotteet. Muille asiakkaille ennakkotiedote toimitetaan paperikirjeenä.
Mahdollisista sähköpulasta johtuvista sähkökatkoista pyrimme tiedottamaan ennakkoon mahdollisuuksien mukaan. On tärkeää huomioida, että ennakkotiedotus sähkökatkosta ei välttämättä valitettavasti onnistu, jos käsky rajoittaa sähkönkäyttöä tulee Findgriltä lyhyellä varoitusajalla (alle 15 min). Lue lisää sähköpulasta.
Tutustu tarkemmin kaikkiin viestintäkanaviimme, joissa tiedotamme sähkökatkoista.
Turun sähkökatkot kartalla
Tilaa tekstari- ja sähköposti-
tiedotteet sähkökatkoista
Muita sähkökatkoihin liittyviä kysymyksiä
Miten voin varautua sähkökatkon varalta?
Tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme mahdollisimman toimitusvarma ja luotettava sähkönjakelu. Suurin osa asiakkaistamme onkin viime vuosina ollut kokonaan ilman sähkönjakelun häiriöitä.
Sähkökatkoja voi kuitenkin tapahtua esimerkiksi rakennevikojen, myrskyjen tai ihmisen toiminnasta johtuen. Viisas varautuu sähköjen katkeamiseen ajoissa. Lue tältä sivulta vinkkimme sähkökatkoihin varautumiseen.
Näenkö jostain, millä alueella on meneillään sähkökatko?
Kyllä näet! Turku Energian keskeytyskarttaa pääsee katselemaan verkkosivujemme etusivulta tai suoralla osoitteella keskeytyskartta.turkuenergia.fi.
Kartasta näkee sekä tahattomat sähkökatkot eli vikakeskeytykset, mutta myös sellaiset sähkönjakelun keskeytykset, jotka johtuvat verkon rakentamisesta tai kunnossapidosta. Kartta on reaaliaikainen, joten keskeytykset näkyvät heti, kun ne ovat Turku Energian tiedossa.
Kartta on jaoteltu kaupunginosittain ja sivustolla on hakutoiminto, jolla voi etsiä haluamansa osoitteen kartalla. Asiakkaan oma talo ei kartalla kuitenkaan näy, vaan yksittäiset jakelumuuntamot, jotka syöttävät sähköä eteenpäin käyttäjille. On hyvä ottaa huomioon, että oma muuntamo voi olla joskus etäälläkin kodista.
Kartta näyttää myös yksittäisten muuntamoiden sähköttömien asiakkaiden määrän. Sähköttä olleiden asiakkaiden määrää voi tarkastella noin viikon ajalta menneisyyteen.
Onko kodissasi tai kiinteistössäsi sähkökatko?
Todennäköisesti olemme jo saaneet tiedon katkosta. Seuraamme sähköverkon tilannetta vuorokauden ympäri. Valvontajärjestelmät saavat verkkovioista tiedon välittömästi. Tämän takia meille ei tarvitse soittaa tai viestittää välittömästi sähkökatkon alettua.
Jos sinulta puuttuu osa tai kaikki sähköistä, ja keskeytyskartalla ei näy ilmoituksia omalla alueellasi, on hyvä vielä tarkistaa oman kodin sähkölaitteet ja sulakkeet. Tarkista myös, löytyykö katkosta tietoa jossakin Turku Energian viestintäkanavassa. Kerromme tiedotteissamme sähkökatkoa koskevat alueet ja usein myös arvioidun korjausajan.
Miten sähkökatko vaikuttaa talon kaukolämmitykseen?
Kaukolämmössä sähkökatkon vaikutukset ovat pieniä. Sähkökatkon aikana talon lämmitys keskeytyy, koska lämmön kierto rakennuksessa perustuu sähköllä toimivaan kiertovesipumppuun. Kahden tunnin sähkökatko on lyhyt ja kiinteistö ei ehdi viiletä merkittävästi. Katkon jälkeen lämmitys käynnistyy normaalisti, kun talon kiertovesipumppu alkaa taas kierrättää lämmintä vettä.
Katkon aikana käyttövesihanasta ja suihkuista voi edelleen tulla vettä, mutta niitä ei suositella käytettäväksi. On pieni mahdollisuus, että veden lämpötila on noussut katkon vuoksi. Myös katkon loputtua on oltava varovainen, ettei hanasta tuleva vesi ole kovin kuumaa.
Voivatko sähkölaitteet vaurioitua sähkökatkon takia? Miten toimin, jos niin käy?
Satunnaiset sähkökatkot katsotaan normaaliolosuhteissakin sähkönjakeluun kuuluviksi ilmiöiksi. Sähköverkkoon liitettävien laitteiden tulee sietää katkot rikkoutumatta.
Jos laite vaurioituu sähkökatkon tai jännitteen aleneman yhteydessä, on vaurion syynä yleensä laitteen vanheneminen, laitteen tyyppivika tai laitetta ei ole suojattu riittävästi todellisia verkko-olosuhteita sietäväksi.
Nykyään markkinoilla olevat elektroniset laitteet ovat aikaisempia herkempiä sähköhäiriöille. Joissain tapauksissa sähkökatkossa ”jumiin” menevät elektroniikkalaitteet (digiboxit, tv:t, videot) ovat alkaneet toimimaan, kun niiden virtajohto katkon jälkeen irrotetaan pistorasiasta ja kytketään hetken kuluttua uudelleen päälle.
Miten toimin, jos epäilen, että sähkölaite on vaurioitunut sähkökatkon takia?
Jos laitteella on takuuta jäljellä, tulee se toimittaa myyjälle. Vaikka takuuaika olisi jo päättynytkin, voi kuluttaja-asiakas edelleen kääntyä myyjän suuntaan ja vaatia hyvitystä, jos laitteen käyttöikä on jäänyt kohtuuttoman lyhyeksi heikon laadun vuoksi. Kannattaa myös tarkistaa oman kotivakuutuksen säännöt ja korvausperiaatteet sähkölaitevikojen osalta.
Tältä sivulta löydät tietoa korvausasioista.
Lue lisää: Kuka korvaa sähkökatkon aikana sulaneet pakasteet?
Lue artikkeleita energiansäästöstä
Lisää tietoa energiakriisiin liittyen
Päivystämme sähköverkon tilannetta 24/7
Seuraamme sähköverkon tilannetta vuorokauden ympäri. Valvontajärjestelmämme saavat verkkovioista tiedon välittömästi. Tämän takia meille ei tarvitse soittaa tai viestittää sähkökatkon alettua.
Turku Energian päivystysnumeroon (puh. 0800 02001) täytyy kuitenkin soittaa kaikissa sähköverkkoon liittyvissä hätätapauksissa. Voit soittaa myös silloin, jos tiedät sähkökatkon aiheuttajan, ja voit siten auttaa vian paikallistamisessa.
