Miten toimia sähkökatkon aikana

Tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme mahdollisimman toimitusvarma ja luotettava sähkönjakelu. Suurin osa asiakkaistamme onkin viime vuosina ollut kokonaan ilman sähkönjakelun häiriöitä.

Sähkökatkoja voi kuitenkin tapahtua esimerkiksi rakennevikojen, myrskyjen tai ihmisen toiminnasta johtuen. Miten toimia, kun sähköt katkeavat? Lue aiheesta alta.

Turku Energia Sähköverkkojen ajantasaisen sähkönjakelutilanteen näet Keskeytyskartastamme.

taskulamppu_sisäsivu_72dpi_3840x1440

Todennäköisesti olemme jo saaneet tiedon katkosta

Seuraamme sähköverkon tilannetta vuorokauden ympäri. Valvontajärjestelmät saavat verkkovioista tiedon välittömästi. Tämän takia meille ei tarvitse soittaa tai viestittää välittömästi sähkökatkon alettua.

 

Ovatko sähkölinjat vaurioituneet tai vaarassa vioittua?

Mikäli tiedät sähkökatkon aiheuttajan, esimerkiksi linjalle kaatuneen puun pihapiirissäsi, ilmoita siitä välittömästi päivystysnumeroomme, puh. 0800 02001. Numero on avoinna vuorokauden ympäri. Turku Energian päivystysnumeroon voi soittaa kaikissa sähköverkkoon liittyvissä hätätapauksissa.

Sähkölinjalle kaatunutta puuta ei saa missään nimessä mennä poistamaan itse. Mihinkään, mikä koskee sähkölinjoihin, ei saa tarttua.

 

Kun sähköt ovat poikki

1. Selvitä vian laajuus

Jos jokin yksittäinen sähkölaite lakkaa toimimasta, tarkista ensin, että itse laite ei ole rikki. Kokeile, syttyvätkö valot muissa huoneissa, ja toimivatko muut kodinlaitteet.

Sulakkeen palaminen voi olla syynä koko kodin pimenemiseen. Tarkista sulaketaulusta ovatko sulakkeet ehjät.

Tarkista, onko naapurillasi sähköt. Palavatko valot lähitaloissa ja kadulla?

 

2. Jos vika on omaa kotiasi laajemmalla

Älä vielä tässäkään vaiheessa soita tai viestitä meille. Todennäköisesti katkosta ollaan jo tietoisia. Seuraamme sähköverkon tilannetta vuorokauden ympäri. Valvontajärjestelmät saavat verkkovioista tiedon välittömästi.

Tarkista, löytyykö katkosta tietoa jossakin viestintäkanavassa. Kerromme tiedotteissamme sähkökatkoa koskevat alueet ja usein myös arvioidun korjausajan.

Jos mistään ei lyhyen ajan sisällä löydy tietoa, voit soittaa päivystysnumeroomme, puh. 0800 02001. Numero on avoinna vuorokauden ympäri. Jos sähkökatko on laaja-alainen, puhelinpalvelumme saattaa ruuhkautua. Voit ilmoittaa katkosta myös vikailmoituslomakkeellamme.

 

3. Käy kodin tilanne läpi

Valot ja sähkölaitteet: Katkon alettua voit laittaa valot ja sähkölaitteet pois päältä, koska ne eivät katkon aikana kuitenkaan toimi. Jätä yksi valaisin päälle kertomaan, milloin sähköt palaavat.

Liesi, silitysrauta, kahvinkeitin, pesukone: Katkaise näiden laitteiden virta. Jos ne jäävät päälle, ne voivat sytyttää tulipalon, kun sähköt palautuvat. Väännä myös pesukoneiden hanat varmuuden vuoksi kiinni.

Jääkaappi: Ruoka säilyy jääkaapissa kylmänä parista muutamaan tuntiin, kun sähköt ovat katkenneet. Älä avaa jääkaapin ovea turhaan, ettei sen sisälle pääse lämmintä ilmaa. Mieti, mitä aiot käyttää, ja ota jääkaapista kerralla kaikki tarvittava. Jos sähkökatko uhkaa pitkittyä, voi ruokia siirtää jääkaapista kylmälaukkuihin kylmäkallejen kanssa.

Pakastin: Ruoka säilyy pakastimessa jäässä vähintään vuorokauden, jos sen ovea ei availla. Älä siis avaa pakastinta turhaan, koska se nopeuttaa ruokien lämpeämistä. Pakastin voi pitää ruoat jäässä eri asioista riippuen jopa kaksi vuorokautta. Jos pelkäät, että pakasteet sulavat, voit peittää pakastimen esimerkiksi matoilla, peitoilla tai paksulla huovalla. Näin toimimalla voi saada 4–5 tuntia lisäaikaa.

Älä hamstraa vettä. Suomessa käytetty yläsäiliöjärjestelmä takaa riittävän vedenpaineen normaalikäytössä useiksi tunneiksi. Käytä vettä kuitenkin sähkökatkon aikana vain välttämättömään.

Jos poltat kynttilöitä, huolehdi, että ne ovat palamattomalla alustalla, ja että niitä ei jätetä huoneeseen ilman valvontaa.

 

4. Katkon jälkeen

Sähkölaitteet: Kun sähköt palautuvat, älä kytke kaikkia sähkölaitteita saman tien takaisin verkkoon. Äkillinen kuormituspiikki saattaa katkaista sähköt uudestaan.

Esimerkiksi lämpöpatterit on hyvä laittaa päälle yksi kerrallaan ja pitää pieni tauko aina välissä. Sähkösaunan kiuas on myös erittäin suuri yksittäinen kuormittaja.

Varmista, että kylmälaitteet käynnistyvät uudelleen.

Siltä varalta että kohtaat vielä tulevaisuudessa uuden sähkökatkon, käy läpi ohjeemme sähkökatkoihin varautumisesta.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.