Timo Honkanen, Turku Energia.
25.11.2019

Turku Energialta 100-prosenttisesti uusiutuvaa sähköä ja lämpöä!

Kerron pienen omakohtaisen tarinan hyvät ystäväni. Olin vuosia sitten ennen Turku Energialle tuloani Sähköenergialiiton hallituksen kokouksessa, joka pidettiin Turku Energialla. Kokouksen aluksi kuulimme lyhyen esitelmän siitä, mitä Turussa on energia-asioissa tehty. Minuun teki silloin lähtemättömän vaikutuksen se, että Turussa oli jo vuosituhannen alusta lähtien järjestelmällisesti panostettu uusiutuviin ja kasvihuonepäästöttömiin energiamuotoihin. Tämä oli siis aikana, jolloin päästökaupasta ja ilmastonmuutoksesta vasta alettiin puhua. Turussa aloitettiin panostus oikeisiin asioihin ja uusiutuvien suuntaan jo vuosikymmen ennen muita. Tämä säväytti minua niin, että halusin tänne töihin, jos tilaisuus tulisi. Onnekseni se tuli. ”Ennenvanhainen” aika, jolloin Turussa oli kiinteistökohtaisia nokipiippuja tai Naantalin voimalaitoksessa polteltiin vain kivihiiltä, on menneisyyttä. Tänä päivänä asiakkaamme saavat halutessaan ja niin valitessaan aina sataprosenttisesti uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä ja lämpöä. Itsekin ostan kotiini Naantalissa metsätähdehakkeesta ”veistettyä” sähköä. Ja, kyllä, onhan se samanlaista 50 hertsistä kuten muukin sähkö, mutta tuntemukseni sitä käyttäessäni on toisenlainen. Oloni on vähän kuin kaupan vihannestiskillä, kun laitan pussiini kotimaisia tomaatteja ulkomaisten sijaan ja näin äänestän valinnallani. Minulle tulee hyvä mieli ja puhtaampi energiaomatunto. Tämä suuri muutos pois fossiilisista polttoaineista uusiutuviin kasvihuonepäästöttömiin energiamuotoihin on vienyt aikaa ja vaatinut työtä. Olemme panostaneet ja investoineet Naantalin voimalaitoksen ja lämpökeskusten polttoainemuutoksiin, olemme ostaneet osakkuusyhtiöidemme kautta vesivoimalaitoksia Suomesta ja Norjasta ja olemme parhaillaan rakentamassa lisää tuulivoimaa entisten jo rakennettujen puistojemme jatkeeksi. Näitä panostuksia jatkamme. Oikeiden panostusten avulla voimme jatkossakin tarjota myös asiakkaillemme puhtaamman energiaomatunnon: tuotteemme ovat ympäristöä säästäen ja vastuullisesti tuotettuja. Kaiken kukkuraksi kalliiden ja raskaasti verotettujen fossiilisten polttoaineiden käytön vähentyessä voimme tarjota asiakkaillemme energiaa entistä edullisemmilla hinnoilla. Olemme lähellä, näemme kauas. Timo Honkanen Kirjoittaja on Turku Energian toimitusjohtaja.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.