Olemme lähellä - näemme kauas

mies, jolla on valkoinen paita ja vaaleanpunainen ja sininen solmio
27.8.2018

Juhannuksen mökkimatkaan valmistautuessamme tyttäreni latasi kotona puhelimen varavirtalähteitä. Kysyin miksi, koska mökilläkin on sähköt ja puhelimen lataus onnistuu sielläkin. Hän vastasi: pitää aina olla täydet varavirtalähteet mukana, jos puhelimen virta loppuu kesken missä tahansa. Tähän me kaikki olemme tottuneet, sähköä pitää olla aina saatavilla. Ja jatkossa tarvitaan vielä enemmän.Maapallon energiankulutus on kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana yli 50 prosentilla ja kehitys jatkuu. Globaalisti ainoastaan 14 prosenttia energiasta tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä ja ydinvoimalla - siis yli 80 prosenttia energiantuotannosta on uusiutumatonta, kivihiiltä, öljyä ja maakaasua.Me Turku Energiassa olemme asettaneet itsellemme tavoitteeksi, että myymästämme energiasta yli 50 prosenttia on uusiutuvaa vuoteen 2020 mennessä. Tämän tavoitteen saavutamme jo tämän vuoden aikana ja määrätietoisesti kasvatamme uusiutuvien osuutta tulevaisuudessa edelleen.

Miten energiamurros näkyy sinun ja minun arjessa?

Muutama esimerkki. Mikäli Suomen hallituksen tavoite toteutuu niin jo vuonna 2030 meistä yli 10 prosenttia ajaa sähköautolla ja vuonna 2045 lähes kaikki. Autojen akut kehittyvät jatkuvasti ja lataukset tullaan pääasiassa toteuttamaan kotipihoilla. Samalla aurinkoenergia on kodeissa kasvavin energiamuoto. Aurinkopaneeleilla pystytään tuottamaan sähköä kodin kulutukseen ja ylijäämä myymään energiayhtiön verkkoon. Ekologisuus on nyt trendi, haluamme toimia vihreiden arvojen mukaisesti.

Maailmalla on mielenkiintoisia kokeiluja aivan uusista energiantuotantomalleista.

Lontoossa avattiin vuonna 2017 ensimmäinen sähköä tuottava jalkakäytävä, Bird Street, jossa askelten paine muuttuu pietsosähköisillä generaattoreilla sähköksi. Tätä laajentamalla voitaisiin hoitaa suurkaupunkien valaistuksen energia kävelemisestä katuun syntyvästä paineesta. Lontoossa on parhaillaan suunnitteilla myös pilvenpiirtäjä (Soundscraper), jonka pinnassa olevat värekarvat muuttavat ilmassa kulkevan äänen energiaksi. Laskelmien mukaan kymmenellä Soundscraperilla voisi tuottaa suurkaupungin katuvalaistuksen. Lounais-Englannissa sijaitsevassa vanhassa satamakaupungissa Bristolissa taas on suunnitelmissa tuottaa energiaa vuoroveden avulla.Me Turku Energiassa tuotteistamme jatkuvasti sähkönmyynnin lisäksi uusia palveluja, jotka hyödyttävät Sinua arjessasi, kuten aurinkopaneeliratkaisut, sähköautojen latausratkaisut ja ekologiset tuotteet. Nämä kaikki saat omalta energiayhtiöltäsi Turku Energialta. Alueellinen hyvinvointi on meille tärkeää, olemme Turun seudun yhtiö, joka työllistää n. 300 henkilöä ja palautamme verojen ja osinkojen muodossa hyvinvointia alueelle. Me Turku Energiassa haluamme tehdä tekoja Sinun energiahyvinvointisi eteen. Menestytään yhdessä!Syksy on pian tulossa. Itse tykkään syksyllä veneilyretkistä kauniiseen saaristoomme kuulaassa syysilmassa. Vakio-ohjelmana on Turun silakkamarkkinat, jossa paistetut muikut maistuvat erinomaisilta. Sadepäivinä on mukava sytyttää kotona takkaan tuli ja viihtyä hyvän kirjan parissa. Miten Sinä nautit syksystä?Harri SaloKirjoittaja työskentelee myyntijohtajana Turku Energiassa.