Hanna Viljanen.
20.10.2022

Aurinkoenergiaa kaikille – myös pienyrityksille!

Aloitin työt Turku Energialla reilu vuosi sitten. Kun ajattelen työnaloitustani, on energia-ala muuttunut siitä hurjasti ja ennen kaikkea nopeasti. Ala, jossa muutokset yleensä tapahtuvat hitaasti ja ennakoitavasti on muuttunut ailahtelevaksi ja epävakaaksi. Kesällä nähtiin suuri harppaus sähkön hinnassa ylöspäin, vaikka yleisesti odoteltiin jo hintojen laskua. Luulimme jo saavuttaneemme hintahuiput ja ajatuksissamme pohdimme, ettei hinta voi enää mielettömästi nousta. Voi se.

Nyt reilun vuoden töitä pienyritysten energia-asioiden parissa tehtyäni, olen huomannut energiamurroksen tuoneen mukanaan valtavan muutoksen kiinnostuksessa aurinkopaneeleita kohtaan! Vuosi sitten aurinkopaneeleista keskustellessani törmäsin usein kommentteihin, joissa kovasti mietitytti voimalan takaisinmaksuaika, tuotannon painottuminen vain kesäaikaan sekä kallis hinta.

Oma aurinkovoimala on kuitenkin äärettömän helppo tapa pienentää sähkölaskua, eikä oman voimalan perustaminen ole enää vain isojen yritysten asia. Voimaloita asennetaan jatkuvasti omakotitalojen katoille. Uusin huomioni pörssisähkön spot-hintojen ollessa korkealla on, että valtaosa haluaakin mahdollisimman ison voimalan katolleen, vaikka oma sähkönkulutus olisi maltillinen. Näin ollen voimalan omistaja voi myydä tuottamansa ylijäämäsähkön verkkoon. Nykyisillä spot-hinnoilla aurinkovoimalan takaisinmaksuaika lyhenee näin huomattavasti. Samalla voimalan tuottama ylijäämäsähkö auttaa meitä kaikkia, sillä uusiutuva kotimainen energia on paras ase tämän hetken energiakriisin keskellä. Aurinkosähkö onkin jo noussut tuulisähkön rinnalle Suomen tärkeimpien ja halvimpien sähköntuotantomuotojen joukkoon.

Tulevaisuudessa tarvitaan uudenlaisia toimintatapoja

Kuten mainitsin, isot yritykset ja kuluttajat ovat jo hienosti löytäneet aurinkovoimalan hyödyt. Mutta mitä pohtivat pienyritykset? Tiedän, monet pienyritykset ovat vuokralla tai tekevät töitä kotoa käsin. Toisilla taas on liikkuva työ, eikä varsinaista toimistoa tai varastoa lainkaan. Ehkä pienyrityksillä on vaikeampi saada rahoitusta voimalalle tai iso investointi muuten mietityttää.

Aurinkovoimalan hankintaan ei tarvitse välttämättä hakea erikseen muualta rahoitusta, sen saa toimittajalta jo tarjoukseen mukaan laskettuna. Lisäksi vuokranantaja voisi budjetoida voimalan perustamiskulut vuokraan, kun taas vuokralainen hyötyisi alemmissa sähkölaskuissa. Sekä kiinteistön omistaja ja vuokralainen voisivat hyödyntää ympäristöteon omassa viestinnässään.

Edellä kuvasin yhtä tulevaisuuden mahdollista toimintamallia, jota kohti voisimme mennä, jotta jokainen meistä voisi hyödyntää aurinkovoimaa. Nyt on se aika, kun voisimme ajatella laatikon ulkopuolelta kaikkia energiaratkaisuja.

Hanna Viljanen
myyntineuvottelija
Turku Energia

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.