29.11.2018

Älyä vanhaankin sähkölämmitteiseen taloon OptiWatin avulla

Vanha talo, suora sähkölämmitys ja Suomen talvi. Kallis yhtälö kukkarolle. Näinhän se on totuttu ajattelemaan. Meilläkään ei ollut oikein kunnollisia keinoja hillitä sähkön käyttöä ja siten vaikuttaa sähkölaskujen suuruuteen, vaikka halua olisi ollut.

Hankimme nykyisen asuntomme, lähes satavuotiaan hirsitalovanhuksen, noin 20 vuotta sitten. Sitä hankkiessamme olivat sähkölämmitys ja sen kustannukset meille molemmille jo entuudestaan tuttuja. Emme siis saaneet suurta järkytystä sähkölaskun muodossa, vaikka laskuissa ihan mojova loppusumma ainakin talviaikaan olikin. Jotain halusimme silti tehdä. Talomme varaava takka ja puuhella toivat hieman säästöä, mutta toimivat kyllä enemmänkin tunnelman luojina. Päätimme ajastaa käyttöveden lämmityksen yöajalle, jolloin saimme hieman edullisempaa yösähköä. Vieläkin jäi silti varaa parantaa.

Etsimme edullista ja helppokäyttöistä sähkölämmityksen ohjausjärjestelmää, mutta sellaisia tuntui olevan vain vesikiertoiseen lattialämmitykseen tai muihin lämmitysratkaisuihin, mutta suoran sähkölämmityksen kanssa toimivaa, helposti toteutettavaa ja pientaloon sopivaa ei löytynyt. Kun Turku Energia sitten vuonna 2017 aloitti yhteistyön OptiWatin kanssa ja henkilöstölle pidettiin järjestelmän esittely, olin heti myyty. Juuri tämän tyyppistä olimme kaivanneet!

Pari puhelua ja selventävää sähköpostia myöhemmin saimme tarjouksen meille sopivasta kokonaisuudesta ja muutamaa viikkoa myöhemmin OptiWatti sitten asennettiin meille. Kaikkiin tiloihin asennettiin langattomat lämpötila- ja kosteusanturit, pattereihin ja ilmalämpöpumppuun ohjauslaitteet. Lämminvesivaraajasta taas jätettiin yösähköohjaus pois, sillä sitä ei enää tarvittu. Ulos vielä erillinen mittari ulkolämpötilaa mittaamaan. Ja asennus oikeutti vielä kotitalousvähennykseenkin.

Asetimme jokaiselle tilalle tuntikohtaisesti haluamamme lämpötilan. OptiWatti-järjestelmä saa tietoonsa huonekohtaiset lämpötilat, talon kosteusprosentin, ulkolämpötilan, lämpötilaennusteen ja seuraavan päivän sähkön hinnat joka tunnille. Näiden tietojen avulla OptiWatti huolehtii siitä, että joka huoneessa on sovittu lämpötila sovittuun aikaan. Päivällä, kun olemme töissä, voi lämpötila olla alhaisempi ja sellaisissa tiloissa, joissa ei oleskella jatkuvasti, voi lämpötilan jättää muutamaa astetta oleskelutiloja alhaisemmaksi.

Kellarissa on oma patteri, jolla varmistetaan vesimittarille sopiva lämpötila. Nyt ei sitäkään pääse pakkanen yllättämään ja säästymme turhalta lämmitykseltä. Samoin varastossa ja autotallissa pysyy nyt lämpötila helposti oikeana.

Alkuaikoina kävimme ahkerasti seuraamassa lämpötiloja ja kosteusprosenttia sekä tutkimassa sähkönkulutusta. Minä säädin usein lämpötilaa vähän alemmaksi ja mies kävi niitä sitten korjaamassa takaisin, jotta tarkeni. Tarkkailimme lisäksi sitä, miten OptiWatti otti sähkön hinnan huomioon, ettei vaan lämmitetty kalleimpina tunteina.

No hienostihan se sujui. Pikkuhiljaa rauhoituimme ja nyt annammekin OptiWatin hoitaa hommaa ihan itse. Ainoastaan viime kesän hellejaksona muutaman päivän hikoiltuamme muistin, että ilmalämpöpumpun voi asettaa myös jäähdyttämään. Ja eikun OptiWatti-sovellus auki ja parilla näppäyksellä oli meillä toimiva jäähdytys hellejakson loppuun.

Nyt OptiWatti on ollut meillä käytössä noin vuoden ajan ja on hyvä tutkia, miten sähkön kulutus on talossamme muuttunut. Toki juuri ennen OptiWatin asennusta muutti kotona asuva jälkikasvumme omaan asuntoonsa, joten veden ja sähkön kulutus väheni siitä syystä jo melkoisesti. Kokonaisuutena on sähköä kulunut vuositasolla kuitenkin noin neljännes vähemmän aiempiin vuosiin verrattuna. Kustannussäästö on huomattava, puhumattakaan asumismukavuuden lisääntymisestä.

Lue lisää älykkäästä OptiWatti-järjestelmästä verkkosivuiltamme.

 

Gitte Orrensalo

Kirjoittaja työskentelee sovellusasiantuntijana Turku Energiassa.