Sisustuksen energiakartta

olohuone täynnä huonekaluja ja sisustusta
4.10.2022

Kodin sähkön kulutukseen voi vaikuttaa sisustamalla. Energiapihi sisustaja löytää säästökohteita joka huoneesta, vaikka vain huonekaluja siirtämällä. Valtaosa kodin energiasta kuluu huoneiden ja veden lämmitykseen, mutta noin 20-30 prosenttia vievät kylmälaitteet, kodinkoneet, valaistus ja viihdelaitteet.

1 Viihdelaitteet pois päältä

Kodin tietotekniikka- ja viihdelaitteet kattavat jopa 12 prosenttia kotitalouden kokonaissähkönkulutuksesta. Kannattaakin sammuttaa viihdelaitteet, kun et käytä niitä. Kätevä tapa ottaa virrat pois laitteista on kiinnittää pistokkeet virrankatkaisijalla varustettuun jatkojohtoon. Näin valmiustilankin saa kaikista laitteista pois samalla kertaa. On hyvä kuitenkin tarkistaa, ettei virran katkaisu poista asetuksia. Nykyään on saatavilla myös ajastimella toimivia pistorasioita. Älyvalaisimet ovat hyvä valinta, sillä niihin voi laittaa esimerkiksi asetuksen, jolla valot sammuvat kotoa poistuttaessa.

2 Matolla on väliä

Matoilla ja villasukilla saa pidettyä varpaat lämpimänä ilman lämpötilan nostamista, jos lattia tuntuu kylmältä. Lattialämmitys taas toimii parhaiten ilman mattoja. Jos mattoja haluaa, sopivat lattialämmityksen kanssa parhaiten käytettäviksi kevyet puuvillamatot. Lattialämmityksen kanssa mattojen paksuuteen ja pohjan materiaaliin tulee kiinnittää huomiota. Esimerkiksi lateksipohja ei välttämättä sovi yhteen lattialämmityksen kanssa ja paksu matto taas toimii eristeenä.

3 Verhot kiinni

Ikkunoiden ja ovien edustat ovat kodin kylmimmät ja vetoisimmat paikat. Vedon saa kuriin pitämällä ovien ja ikkunoiden tiivisteet kunnossa. Olohuoneessa ja makuuhuoneessa verhot kannattaa vetää yöksi ikkunan eteen ja laittaa kaihtimet kiinni. Pimennysverhoista on apua läpi vuoden, koska talvella ne vähentävät vetoa. Talveksi voi vaihtaa myös paksummat verhot. Ovesta tulevaa kylmyyttä voi vähentää eteisessä paksulla oviverholla, koska talvipakkasella tiivisteiden huoltaminen voi olla vaikeaa. Kesähelteillä verhot kannattaa pitää kiinni, jotta kuuma ilma pysyy paremmin ulkona. Verhoilla ei kuitenkaan saa peittää pattereita eikä termostaattia, koska silloin patteri ei toimi oikein. Myöskään sohvaa ei pitäisi sijoittaa tiiviisti patterin eteen. Sähköpatterien peittäminen on paloturvallisuusriski.

4 Keittiössä kaikki paikoilleen

Energiatehokkuus tulee ottaa huomioon jo keittiön suunnittelussa ja laitteiden hankintavaiheessa. Jääkaappi, pakastin ja kylmiö tulee sijoittaa niin, etteivät ne ole patterin, lieden tai astianpesukoneen vieressä. Jääkaappia ei kannata laittaa myöskään suoraan auringonpaisteeseen. Kylmälaitteet kuluttavat noin 13 prosenttia kotitaloussähköstä, koska ne ovat koko ajan päällä. Sisustajan on hyvä myös tarkistaa, että kylmälaitteiden ilmankierto on kunnossa.

5 Tarkkana kosteissa tiloissa

Kylpy- ja kodinhoitohuoneessa sähköä voi säästää valitsemalla vähän kuluttavat koneet ja hanat. Jos saunaan valitsee täyslasisen seinän, voi tarvita vähän tehokkaamman kiukaan, koska sauna ei lämpene yhtä tehokkaasti. Lattialämmityksen kanssa ei ole hyvä käyttää kylpyhuoneessakaan mattoja.

6 Fengshui miettii sisustuksen energiaa

Sisustuksessa fengshuin tarkoituksena on saada kotiin positiivista energiaa, elämän energiaa. Kotona sen kiertoa voi ylläpitää ja parantaa esimerkiksi siisteydellä, pitämällä paikat järjestyksessä ja poistamalla ylimääräiset tavarat. Ajattelun mukaan huonekalut on hyvä sijoittaa niin, etteivät ne peitä ikkunoita ja ovia, mutta huoneen keskikohta tulisi jättää vapaaksi. Sisustuksessa hyödyllisiä energian elementtejä ovat muun muassa tuoreet kukat ja kasvit, virtaava vesi ja puiset esineet. Hyvää energiaa saa esineistä, joista pitää.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 21.2.2022.