Pyykki kuivaksi energiatehokkaasti

rivi vaatteita, jotka roikkuvat vaatteiden pinnoissa
4.10.2022

Suomalaisissa kodeissa pestään pyykkiä noin 200 kertaa vuodessa, keskimäärin neljästi viikossa. Puuhassa pesuakin suurempi sähkönkuluttaja on usein koneellinen kuivaus. Ei siis ole samantekevää, miten pyykit kuivaamme.

Parasta olisi antaa auringon ja tuulen kuivattaa pyykit pihalla tai parvekkeella - kaikki muut tavat kuluttavat energiaa. Turku Energian energianeuvoja Päivi Raen mukaan toiseksi energiapihein vaihtoehto on lämpöpumpputoiminen kuivausrumpu. Se kuivaa pyykit energiataloudellisemmin kuin kuivauskaappi tai tavallinen kondensoiva kuivausrumpu.

Jopa narulla kuivatus sisällä sitoo lämpöä huoneilmasta niin paljon, että energiaa kuluu enemmän kuin lämpöpumpputekniikalla varustetulla kuivausrummulla.

- Narulle ripustettaessa on tärkeää oikaista pyykit, sillä ryppyisinä ne kuivuvat hitaammin, mikä kuluttaa enemmän energiaa. Silityskin on helpompaa, kun pyykki on jo valmiiksi sileämpää, Päivi mainitsee.

Kuivausrummuissa on eroja

Kuivausrumpujen sähkönkulutukseen vaikuttaa menetelmä, jolla laite tiivistää eli kondensoi pyykin kosteuden. Lämpöpumpputekniikalla toimivassa rummussa vesihöyry tiivistyy vedeksi kylmäaineen avulla, ja sen kulutus on 50-70 prosenttia pienempi kuin perinteisen, ilman avulla kosteuden tiivistävän laitteen. Lämpöpumpputoimisen kuivausrummun käyttöympäristön lämpeneminen pienentää sen energiankulutusta, toisin kuin muiden kuivatuslaitteiden.

- Pyykki kuivataan usein pienissä kylpyhuoneissa. Silloin huono ilmanvaihto voi pidentää kuivausaikaa ja lisätä sähkönkulutusta laitteilla, jotka eivät käytä lämpöpumpputekniikkaa, Päivi selittää.

Energianeuvojan mukaan parhaat kuivausrummut kuivaavat kolmen kilon pyykin noin tunnissa ja kuluttavat vain noin kilowattitunnin sähköä. Ne myös säätävät ohjelman keston ja energiankulutuksen automaattisesti täyttömäärän mukaan.

- Jos kondenssivettä ei ole johdettu laitteesta suoraan viemäriin, on tärkeää tyhjentää vesisäiliö joka käyttökerran jälkeen. Myös nukkasihti on syytä pitää puhtaana, jotta koneen toiminta ei hidastu ja sähkönkulutus kasva, Päivi muistuttaa.

Kaikki lähtee linkouksesta

Pyykin kuivaustavasta riippumatta pohjatyön tekee pesukone. Päivi suosittelee käyttämään niin suurta linkousnopeutta kuin tekstiilit sallivat. Kunnolla lingottu pyykki kuivuu nopeammin, jolloin koneellinen kuivaus kuluttaa vähemmän sähköä.

- Esimerkiksi, kun linkousnopeus on noin 1 000 kierrosta minuutissa, pyykin jäännöskosteus on noin 60 prosenttia. Kun nopeus nousee 1 600 kierrokseen, jäännöskosteus putoaa 45 prosenttiin, Päivi vertaa.

Kuivausrummuilla on energiamerkki

Kuivausrummut luokitellaan energiatehokkuuden mukaan luokkiin A+++-D. Merkintä tullaan uusimaan lähivuosina siten, että energialuokiksi tulee A-G.

Energiamerkki kertoo, mikä on:

  • Energiankulutus vuodessa

  • Kuivausrummun tyyppi

  • Kuivausaika

  • Nimelliskapasiteetti

  • Äänitaso kuivausvaiheessa

  • Hormiin liitettävien kuivausrumpujen energiatehokkuusluokka

  • Kondensoivan kuivausrummun merkissä myös kondensointitehokkuusluokka.

Vinkit energiapihiin kuivaukseen:

  • Tuuleta vaatteita - pidennät pesuvälejä ja siten vähennät kuivaukseen kuluvaa energiaa.

  • Linkoa pyykki kunnolla - kuivumisaika lyhenee ja sähkönkulutus pienenee.

  • Kuivata pyykit ulkona ainakin kesäaikaan, jos mahdollista. Säästät energiaa ja saat kaupan päälle raikkaan tuoksun.

  • Oikaise pyykit, kun ripustat ne kuivumaan. Ruttuisina kuivuminen kestää kauemmin.

  • Kuivausrummun ohjelmissa on eroja. Säästät kolmanneksen sähköä, kun kuivatat pyykin silityskuivaksi kaappikuivan sijaan.

  • Kuivaa samantyyppiset materiaalit keskenään. Silloin kuivausrummun kosteusanturi osaa valita oikean kuivatusajan.

Näin eri kuivausmenetelmät kuluttavat energiaa. Energiatehokkainta on kuivattaa pyykki narulla ulkona. Sisätiloissa voiton vie lämpöpumpputekniikalla toimiva kuivausrumpu.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 24.2.2020. Päivitetty maininta energiamerkin luokituksen uudistumisesta lähivuosina.