Yrityspäättäjä, älä mene halpaan aurinkovoimassa!

Jari Hallivuori seisoo katolla aurinkopaneelien kanssa
8.5.2024

Aurinkovoimasta on nopeasti tulossa yksi merkittävistä päästöttömän sähköntuotannon muodoista myös Suomessa ja hyvä niin. Ilmastonmuutos vaatii investointeja, ja aurinkopaneelit tuottavat mukavasti sähköä Suomen viileässä säässä kevättalvesta myöhäiseen syksyyn asti. 

Investointeja ovat vauhdittaneet sekä sähkön markkinahinnan valtavat vaihtelut että toisaalta paneeleiden hintojen lasku. Uutisia lukiessa voi havaita, että suuristakin aurinkovoimapuistoista on ilmeisesti saatu laskettua riittävät pääoman tuottoprosentit hankkeiden toteuttamiseksi. 

Hintojen halpuutuksen huumassa on kuitenkin syytä pysähtyä hetkeksi miettimään asiaa myös toiselta kantilta. Osa tämänhetkisestä paneeleiden alennusmyynnistä johtuu 80-luvulla lanseeratusta JOT-periaatteesta. Jo silloin tämä Just On Time kääntyi helposti muotoon ”Jopas On Tavaraa” / ”Jospa Olis Tavaraa”.  

Koronasta, Venäjän hyökkäyssodasta ja energiakriisistä johtuva maailmanlaajuinen kysyntäpiikki tyhjensi varastot nopeasti eikä tuotantoa pysytty samassa tahdissa lisäämään. Hinnat nousivat materiaalikustannusten hintojen noustessa ja kysynnän ylittäessä tarjonnan. Sitten kun sähkön markkinahinnat laskivat, myös paneelikysyntä jäähtyi. Käyntiin saadut tuotantolaitokset puskivat varastot täyteen tavaraa. Tätä ylijäämää myydään nyt polkuhintaan eteenpäin. 

Paneelien laatu ja vastuullisuus 

Toinen näkökulma hintaan löytyy laadun suunnasta. Tuttu kiinalaisten tuotteiden maahantuoja kertoi jo kauan sitten, että tuottaja säätää ostajan toiveiden mukaisesti tuotteen laatua hinnan mukaan. Ostaja voi siis valita kestääkö esimerkiksi ruohonleikkuri kesän vai kymmenen – komponentit valitaan sitten tämän mukaan. 

Kiinan tuotteiden ylivoima aurinkopaneeleissa ja piikiekoissa on käsittämättömän suuri. Yli 90 prosenttia aurinkopaneelissa käytettävästä piistä valmistetaan Kiinassa. Tämä johtuu osaltaan valtion tuesta toimijoille. Valitettavasti yritysten vastuullisuutta selvittävän Finnwatchin mukaan valmistuskustannuksia minimoidaan jopa ihmisoikeuksia loukaten. 

Aurinkovoimala on pitkäaikainen sijoitus 

Monille suomalaisille yrityksille aurinkovoiman käyttöönotto perustuu asiakaskunnan vaatimuksiin tuotteen tai palvelun vastuullisuudesta ja ympäristöystävällisyydestä. Pääoman tuottoprosentin sijaan investointia kannattaakin ajatella pitkäaikaisena sijoituksena, jolla osaltaan varmistetaan parempi tulevaisuus. 

Aurinkovoimala pitkäikäisenä investointina edellyttää valituilta ratkaisuilta luotettavuutta. Tämä koskee niin materiaaleja, asennusta kuin tuotannonseurantaakin. Komponenteille luvatut vuosikymmenten mittaiset takuut kilpistyvät valitettavan helposti toiseen 80-luvulla kirjoitettuun hokemaan ”Who you gonna call?” Paperilla hyvältä näyttävät asiat vaihtuvat takavalotakuuseen toimijan poistuttua markkinoilta. 

Aurinkovoimalan asennustavoissa ja -telineissä voi myös olla valintoja, joissa halpa hinta päätyy laadun edelle. Rankka lumitalvi saattaa vaurioittaa paneeleita, jotka on tarkoitettu helpompiin sääoloihin ja huolimattomasti tehty asennus poikii ongelmia paloturvallisuudelle tai asennuskaton vedenpitävyydelle. 

Ilman laadukasta tuotannon seurantajärjestelmää ei voi varmasti tietää tuottaako voimala niin paljon kuin on suunniteltu. Pahimmassa tapauksessa isokin osa voimalasta on vikatilassa ja investoinnista saatava hyöty jää ennakoitua pienemmäksi. 

Suosittelen siis yrityksiä ehdottomasti panostamaan aurinkosähkön tuotantoon, mutta valitsemaan yhteistyökumppaniksi hankkeeseen toimijan, jonka kanssa asiat viedään vastuullisesti ja pitkäjänteisesti maaliin. Turku Energia on paikallinen ja pitkäjänteinen toimija. Myymämme paneelit ja telineet valmistetaan Suomessa vastuullisesti tuotetuista komponenteista ja asennetaan ammattitaitoisesti. 

Jari Hallivuori
Tuotepäällikkö
Turku Energia Energiaratkaisut