Turku Energian aurinkovoimalat

Linnankadunaurinkovoimala3_herokuva_sisäsivu_3840_1440px_72dpi
Ilmakuva aurinkopaneeleista Kupittaan aurinkovoimalan katolla.

Kupittaan aurinkovoimala

Vuonna 2016 Turku Energia rakensi Kupittaalle aurinkovoimalan, josta asiakkaat voivat vuokrata nimikkopaneelin. Aurinkovoimalan tarkoituksena on edistää osaltaan aurinkoenergian rakentamista ja tuotantoa, lisätä Turku Energian aurinkosähköntuotannon kapasiteettia sekä ennen kaikkea tarjota asiakkaille mahdollisuus aurinkoenergian tuotantoon osallistumiseen ilman omaa alkuinvestointia ja paikkaa aurinkopaneeleille.

Aurinkopaneelien vuokraus uusille asiakkaille on päättynyt vuoden 2023 alussa.

Linnankadun aurinkovoimala

Linnankadulla sijaitsevan toimitilamme katolla on aurinkovoimala, joka rakennettiin marraskuussa 2014.

Faktaa

  • aurinkovoimala sijaitsee Turku Energian toimitilojen katolla osoitteessa Linnankatu 67
  • arvioitu vuosituotanto noin 11 535 kWh
  • teho noin 13,2 kWp
  • yhden paneelin teho 300 Wp
  • paneelien lukumäärä 44 kpl
  • vuosittainen CO² säästö noin 7000 kg
Linnankadunaurinkovoimala_sisäsivu_1920_1280px_72dpi
image1

Faktaa

  • aurinkovoimala sijaitseen Härkämäen lämpökeskuksen pihalla olevan varaston katolla osoitteessa Väinölänkatu 19
  • kokonaispinta-ala 315 m2
  • teho koko katon osalta n. 28 kWp
  • järjestelmän toimittaja Virte Solar Oy

Härkämäen aurinkovoimala

Härkämäen lämpökeskuksen pihalla sijaitsee Turku Energian varasto- ja verstasrakennus, joka kaipasi kunnostusta. Muun muassa katto oli uusimisen tarpeessa.

Vuonna 2017 päätimme saneerata rakennuksen ja rakentaa varastoon aurinkopaneelikaton, joka on integroitu suoraan kattorakenteeseen. Tarkoitus on saada käyttökokemusta tämän tyyppisen keräinrakenteen rakentamisesta, kustannuksista ja käyttökokemusta. Katon tuottama sähköenergia kuluu kokonaisuudessaan lämpökeskuksen ja alueen laitteissa.

Voimalan vuosituotantoa ei voi arvioida samoilla perusteilla kuin vastaavan kokoisen tavallisen aurinkopaneelijärjestelmän, koska koko kattoa ei voi suunnata optimaalisesti aurinkoa kohden. Tiedot tuotannosta saamme runsaan vuoden kuluttua. Varaston remontti valmistui vuoden 2017 lopussa ja jatkuvaa tuotantotietoa olemme saaneet keväästä 2018 alkaen.

Varaston tienpuoleiselle seinälle on kuvataiteilija Mauri Kosonen tehnyt teoksen Aurinkotuulen viemää.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.