Mari-Sanna Saaristo, Ville Mäkilä ja Anne-Mari Niemelä.

Valitse sydämellä -palvelu on helppo tapa tehdä hyvää

Entä jos voisit arkisia ostoksia tehdessäsi lahjoittaa samalla rahaa hyväntekeväisyyteen maksamatta ostoksista kuitenkaan yhtään enempää kuin normaalisti? Valitse Sydämellä -palvelu mahdollistaa tämän. Voit ostaa Turku Energian tuulisähköä ja ohjata samalla avustuksen haluamaasi kohteeseen.

Valitse Sydämellä -palvelu avautui helmikuussa. Se on aivan uudenlainen alusta, jonka kautta voit tehdä arkisia ostoksia ja lahjoittaa samalla rahaa hyväntekeväisyyteen.

Kuluttaja ostaa palvelun kautta esimerkiksi pizzan, hieronnan, joogatunnin tai tuulisähköä. Ostos maksaa hänelle saman verran kuin normaalistikin, mutta siivu summasta ohjataan kuluttajan valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen, esimerkiksi Operaatio Ruokakassille, Ensi- ja turvakotien liitolle tai SEY Suomen eläinsuojeluyhdistykselle.

– Ihmiset haluavat tehdä vastuullisia valintoja, mutta arjessa se on usein hankalaa. Hyvän tekeminen ei saa olla työlästä. Nyt kuluttajat pääsevät tekemään lahjoituksia arjen ostosten yhteydessä maksamatta ostoksista ekstraa. Tämä on ainutlaatuista, iloitsee palvelun perustaja, toimitusjohtaja Ville Mäkilä.

Vastuu on tekoja

– Palvelu syntyi henkilökohtaisen eksistentiaalisen kriisin seurauksena. Olin vuosia digimedia-alalla työssä, mutta en kokenut sitä merkitykselliseksi. Aloin ajatella, että en halua olla mukana tekemässä pelkkää rahaa, vaan haluan perustaa yrityksen, joka jakaa hyvää, Mäkilä kertoo.

– Minusta tuntuu, että yritykset menevät usein sieltä, mistä aita on matalin, ja tavoittelevat ensi sijassa voittoa. Maapallon kantokyky on rajallinen ja lyhytnäköinen toiminta kostautuu ihmiskunnalle, hän jatkaa.

Tänä päivänä ei enää riitä, että yritykset toitottavat olevansa vastuullisia – myös tekojen pitää tukea arvomaailmaa.

Avustuksia saavat järjestöt ovat mukana Valitse sydämellä -yrityksen hallituksessa, joten niillä on aidosti päätäntävaltaa ja ne voivat varmistua siitä, että lahjoitukset menevät perille.

– Mitä enemmän palvelua käytetään, sitä enemmän tuomme työtä paikallisille yrityksille ja samalla jaamme rahaa hyvän tekemiseen. Auttamisesta tulee arkea valinta kerrallaan. Paras palaute, jonka olemme saaneet, oli erään ihmisen toteamus, että olemme palauttaneet hänen uskonsa ihmisyyteen, Mäkilä sanoo.

Puhdas energiaomatunto

Myös Turku Energia on mukana palvelussa tekemässä hyvää. Solmimalla Turku Energian Valitse Sydämellä Sähkö* -tuulisähkösopimuksen asiakas saa lahjoitettavaksi 10 euroa rahaa, jonka voi ohjata vaikkapa oman kulmakunnan ruoka-apujonoon. Vaihtoehtoja on parisataa.

– Iloitsen Turku Energian mukana olosta, sillä se esiintyy selvästi edukseen muiden suomalaisten energiayhtiöiden joukossa. Turku Energian tekemä vastuullisuustyö on ainutlaatuista ja yritys tekee aktiivisia toimenpiteitä muun muassa hiilineutraaliuden saavuttamiseksi aikataulusta edellä, Mäkilä toteaa.

– Turku Energiassa vastuullisuus on ollut yksi tärkeimmistä arvoista ja toimintaperiaatteista jo pitkään. Olemme vuosien ajan tehneet paljon toimenpiteitä puhtaamman energiaympäristön puolesta sekä tukeneet paikallisten kumppaneiden, esimerkiksi urheiluseurojen, toimintaa eri tavoin. Tulevaisuudessa arvot ohjaavat kuluttajien käyttäytymistä yhä vahvemmin ja niiden pohjalle rakentuva Valitse Sydämellä -palvelun konsepti vaikutti meistä heti mielenkiintoiselta. On mielenkiintoista seurata palvelun suosion kasvua ja kehittää sitä yhdessä eteenpäin, toteaa kuluttajamyynnistä vastaava Anne-Mari Niemelä.

 

*Valitse Sydämellä Sähkö poistui myynnistä lokakuussa 2022.

31.08.2021 // Teksti Pirkko Soininen // Kuvat Timo Jakonen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.