Lammen takana panimorakennus, jossa sinivalasta esittävä valotaideteos.

Valaistu ympäristötaideteos ilahduttaa Piispanristillä

Piispanristillä, entisen Hartwallin panimorakennuksen seinällä uiskentelee luonnollisen kokoinen, 25 metriä pitkä sinivalas. Kuvataiteilija Mauri Kososen Big Blue -teos saa pimeällä ylleen liikkuvan, vedenalaisen valaistuksen, jonka Turku Energian ulkovalaistussuunnittelija Antti Viertamo suunnitteli yhteistyössä taiteilijan kanssa. Valaistus toistaa vedenpinnan aaltomaista liikettä ja jäljittelee auringonvalon liikehdintää veden pinnan alta nähtynä.

– Valaistus toistaa vedenpinnan aaltomaista liikettä ja jäljittelee auringonvalon liikehdintää veden pinnan alta nähtynä. Viereinen COR-TEN®-teräksinen rakennus kuvaa rantakalliota ja siihen suunniteltu lämpimänsävyinen valaistus kuvaa auringonsäteitä rantakalliolla, Viertamo kertoo.

– Valaisemme taideteosseinää ylhäältä alaspäin lasin ja taustapellin väliin sijoitetuilla lineaarivalaisimilla. Päärakennuksen muita julkisivuja valaisemme yhdeksällä suurikokoisella gobo-projektorilla, jotka ovat sähköteholtaan yli 600 W ja painavat 50 kiloa kappale. Näillä projektoreilla saimme luotua julkisivuun liikkuvan aaltokuvion. Koko julkisivuvalaistuksessa on valaisimia yhteensä 184 kappaletta ja tämän lisäksi vielä maisemahississä noin 80 metriä led-nauhaa, Viertamo täsmentää.

Turku Energia teki valaistuksen asennuksen yhteistyössä kohteen pääurakoitsija Teräselementti Oy:n ja valaistuksen kaapeloinnista vastanneen Turun LaatuSähkö Oy:n kanssa.

– Ison ja haastavan projektin parissa työskentely on ollut mukavaa, sillä siihen on sisältynyt paljon muutakin kuin normaalia tietokoneen ääressä istumista. Välillä olen ollut maisemahissin katolla opastamassa led-nauhojen asennusta ja välillä taas kaatosateessa kohdistelemassa gobo-projektoreita, Viertamo naurahtaa.

11.02.2021 // Teksti Pirkko Soininen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.