Ulkovalaistuspylvästä asennetaan.

Turku Energia urakoi ulkovalaistuksen kehätielle

Turku Energia rakentaa ulkovalaistuksen E18 Turun kehätielle. Turku Energian Urakointipalvelut-yksikkö asentaa väylän varteen 300 ulkovalaistuspylvästä, kahden sillan valaistuksen, alikulkujen alle noin 100 valaisinta sekä yhden liikennevaloristeyksen VT10-tielle. E18 Turun kehätien rakentamista välillä Kausela–Kirismäki urakoi Destia ja Turku Energia voitti valaistusurakan aliurakointikilpailutuksen heinäkuussa 2019. Ulkovalaistuksen rakentaminen alkoi 10-tien päässä jo kesällä ja asennustyöt jatkuvat ensi vuoden loppuun asti.

– Tämä on meille yksi isoimpia erillisurakoita tällä hetkellä. Kaikki asennettavat valot ovat luonnollisesti ympäristöystävällisiä led-valoja, kertoo Urakointipalveluiden projektipäällikkö Mikko Holopainen. Turku Energian Urakointipalvelut rakentaa sähköverkon lisäksi ulkovaloverkkoja, erikoisvalaistuskohteita, liikennevaloja ja kameravalvontaa. Turun kehätie on erittäin tärkeä tieosuus lounaisrannikon liikenteelle, alueen asukkaille, elinkeinoelämälle ja koko eteläisen Suomen logistiikalle. Koko urakka valmistuu syksyllä 2021.

25.11.2019 // Teksti Pirkko Soininen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.