Turku Energian vanhan voimalaitoksen piipussa ”Ahoy!”-taideteos.

Piipusta tuli purjelaivan masto

Turku Energian vanhan voimalaitoksen piippu muuttui ”Ahoy!”-taideteokseksi Tall Ships Races -tapahtuman ajaksi. Kuvataiteilija Mauri Kosonen muunsi savupiipun valtavan purjelaivan mastoksi merihenkisine elementteineen.

Turku Energia halusi ilahduttaa Tall Ships Races -tapahtuman kävijöitä taideteoksella. Kuvataiteilija ja Turku Energian projektityöntekijä Mauri Kosonen sai tehtäväkseen suunnitella tapahtumaan merihenkisen ja iloisen teoksen.

– Ajattelin, että piipun voisi hyvin muuntaa mastoksi muiden mastojen sekaan. Aloin miettiä superalusta, joka voittaisi kaikki muut kilpailijat. Superaluksessa piti tietysti olla maailman kuuluisin merimies kapteenina. Siinä kohtaa mukaan kuvioihin tuli pinaatista voimansa saava Kippari-Kalle, kertoo Mauri Kosonen.

Näin syntyi ajatus ”Ahoy!”-taideteoksesta, joka koostui kahdesta Turku Energian vanhan voimalaitoksen piippuun asennetusta köydestä ja sarjakuvahahmojen vaatteista. Yhdessä elementit muodostivat leikkimielisen kokonaisuuden, joka piti sisällään myös viestilipuin viestityn tervehdyksen purjehtijoille ja tapahtumakävijöille. Taideteos oli samalla yksi Turku Energian tavoista juhlistaa tapahtuman lisäksi 100-vuotiasta Suomea.

– Olen aina ajatellut, että purjeveneisiin ripustetut pyykit ovat hauskan näköisiä. Siksi päätin ripustaa myös Kippari-Kallen miehistön vaatteita köysille riippumaan. Viestilipuissa oli tapahtuman merenkävijöille myös viesti: Eat spinach – syökää pinaattia.

Teos solahti mastojen täyttämään jokirantamaisemaan saumattomasti. Se muistutti purjehtijoita ja juhlaväkeä hauskalla tavalla merenkäynnin riemuista ja hyvästä kilpailuhengestä. Teos saikin paljon kiitosta tapahtuman kävijöiltä.

Tuuli lisäsi vaikeuskertoimia

Teoksen mittakaava oli hämmentävä. Sen leveys oli 70 metriä ja korkeus 100 metriä. Suurin vaate oli 4,5 metriä korkea ja 3,2 metriä leveä ja pyykkipoikien korkeus oli 65 senttimetriä.

– Isoja taideteoksia on kiinnostavaa tehdä. Mittakaava tuo omat haasteensa, mutta suuri koko tekee teoksesta helpommin vaikuttavamman näköisen.

Taideteoksen sijainti sadan metrin korkeudessa toi pystytykseen omat haasteensa.

– Tuuli yltyi liian kovaksi ja jouduimme keskeyttämään pystytystyöt. Jatkoimme sitten tyynempänä ajankohtana.

Mauri Kososen taidetta nähdään tänä syksynä myös Rauman taidemuseon Suomi 100 vuotta -näyttelyssä, joka on avoinna 29.9.–12.11. Taiteilija tuo ryhmänäyttelyyn maailman suurimman lyyran. ●

Tutustu ympäristötaideteoksiimme

Turku Energia on kaunistanut kaupunkiympäristöä taideteoksilla jo useiden vuosien ajan. Turku Energian ympäristötaideteoksista saa lisää tietoa täältä.

25.08.2017 // Teksti Pirkko Soininen // Kuvat Mauri Kosonen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.