Sähköpulaan varautuminen.

Miten sähköpulaan varaudutaan tänä talvena?

Viime talvea odotettiin Suomessa ja muuallakin Euroopassa epävarmoin tuntein. Energiayhteydet Venäjälle olivat käytännössä poikki, joten energian riittävyyden osalta oltiin paljolti olosuhteiden armoilla.

– Sähköpulalta onneksi vältyttiin. Saimme kuitenkin arvokasta tietoa esimerkiksi kriittisimmistä sähkönkäyttöpaikoista, mikä auttaa varautumissuunnitelman päivittämisessä, sanoo Turku Energia Sähköverkkojen käyttöpäällikkö Juho Uurasjärvi

Sähköpulaan varautuminen on osa varautumissuunnitelmaa. Jos sähköntuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta, Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid ohjaa verkkoyhtiöt säännöstelemään sähköä. Pahimmassa tilanteessa jakeluverkkoyhtiöt joutuvat kierrättämään sähkökatkoja voimajärjestelmän vakauden turvaamiseksi. 

– Sähkökatkojen kierrättäminen on kuitenkin viimeinen toimenpide, jota ennen voidaan tehdä muun muassa vapaaehtoisia säännöstelytoimia. Sähköpulan uhatessa luonnollisesti myös energian hinta nousee, millä on taipumus vähentää energiankulutusta, Uurasjärvi toteaa. 

Hän uskoo, että sekä yrityksissä että kotitalouksissa on halua osallistua energiatalkoisiin. 

– Suomalaiset kotitaloudet ja yritykset osoittivat jo viime talvena kiitettävää talkoohenkeä energiankäytön suhteen. Yritysasiakkaistamme löytyy valmiutta vapaaehtoiseen energiankäytön rajoittamiseen siltä varalta, että tilanne menee kriittiseksi. Tietenkin toivomme, ettei käytäntöön asti tarvitse tulevanakaan talvena mennä.

28.08.2023 // Teksti Juho Heikkinen // Kuvat Dreamstime

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.