Turun linnan keskiaikakierros viittomakielellä, Turun Museokeskus.

Lahjaksi elämyksiä ja yhteisiä hetkiä

Mitä jos antaisitkin tänä jouluna lahjaksi jotain erilaista? Monella on tavaraa yllin kyllin, mutta yhdessä tekeminen ja elämästä nauttiminen tuovat kaikille iloa.

Taidetta vuodeksi

Museokortti on jo klassikkolahja. Se avaa ovet yli 300 museoon Ahvenanmaalta Inariin. Niiden joukosta löytyy takuuvarmasti jokaista kiinnostavia vierailukohteita. Saat Museokortin (69 €) Museot.fi-verkkokaupasta tai kohdemuseoista. Kortti on voimassa yhden vuoden ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen.

Harrastakaa yhdessä

Tai mitä jos antaisit lahjaksi yhteisen liikuntaharrastuksen? Kaupungin uimahalleille ja treeniryhmiin pääsee mukaan sopuhintaan. Tai toki voi valita eksoottisemmankin lajin, Turussa voi harrastaa vaikka kendoa, boulderointia tai ilma-akrobatiaa. Ja jos vielä tarjoudut itse seuraksi, harrastamisesta voi tulla teidän yhteinen juttunne.

Hemmottele rakkaitasi

Kun haluat antaa lahjaksi hemmottelua, valitse lahjakortti kylpylään ja ihanaan kauneushoitoon. Naantalin, Ruissalon ja Caribian kylpylät tarjoavat nautintoja vedessä, ylellisiä hoitaja ja maistuvaa ruokaa. Kauneushoitoloista voit ostaa luksushoitoja.

Makujen maailma

Ravintolalahjakortti ilahduttaa melko varmasti jokaista, sillä kukapa meistä ei nauttisi hyvästä ruuasta. Turusta, jos mistä, löytyy ravintola jokaisen makuun. Voit valita mieluisen keittiön tai antaa lahjaksi aterian jossain uudessa ravintolassa. Jos budjettisi on pieni, osta lahjakortti kahvilaan.

Koti puhtaaksi

Jos tunnet ihmisen, jolle siivoaminen on pakkopullaa, ilahduta siivouslahjakortilla. Kun ammattilaiset puunaavat kodin kuntoon, voi lahjansaaja levätä laakereillaan ja vain nauttia. Sen jälkeen kelpaa ihailla hyvältä tuoksuvaa kotia.

Lähimatkailu avartaa

Tai miten olisi pieni lähimatka, jolla voit itse tarjoutua seuraksi? Ottakaa suunnaksi vaikka kansallispuisto. Tiesitkö, että Turun kaupungin Fendarin Retkipaja lainaa retkeilyvälineitä teltoista termospulloihin? Tai ehkä vietkin lahjan saajan talviseen saaristoon, Mathildedalin ruukkikylään tai kirppiskierrokselle Saloon?

Teatterin taikaa

Teatteri-, leffa- tai konserttiliput ovat oiva lahja kulttuurin ystävälle. Jos et tiedä, mikä tyylilaji lahjan saajaa miellyttää, kannattaa sujauttaa kuoreen avoin lahjakortti. Myös Lippu.fi-sivuilta löytyy mukavia lahjakortteja.

25.11.2019 // Teksti Pirkko Soininen // Kuvat Turun Museokeskus

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.