Erilaisia muoviroskia lähikuvassa roska-astian päällä.

Kierrätyskelvottomasta jätteestä syntyy Naantalissa energiaa

Kierrätyspolttoaineet korvaavat kokonaan loput kivihiilestä Naantalin nelosyksikössä ensi vuoden alusta.

Turun Seudun Energiantuotanto Oy (TSE) on sopinut kierrätyspolttoaineen (SRF) toimituksista vuosille 2021–2026. Sopimusten myötä TSE saa hyötykäyttöön kaupan ja teollisuuden kierrätykseen kelpaamatonta jaetta eli esimerkiksi likaantunutta paperia, puuta, pahvia tai muovia.

– Sopimukset ovat meille merkittävät, sillä niiden avulla voimme nostaa kierrätyspolttoaineiden osuuden kymmeneen prosenttiin polttoaineen käytöstämme. Samalla hiilidioksidipäästömme vähenevät 60 000 tonnia vuodessa eli noin viidenneksen vuoden 2020 tasoon nähden. Jo nyt biopolttoaineiden osuus on tuotannossamme yli 70 prosenttia, toteaa TSE:n toimitusjohtaja Maija Henell.

Kierrätyspolttoaineen käyttö mahdollistuu loppuvuodesta, kun SRF:n syöttölaitteisto valmistuu lämmityskaudelle 2021–2022.

Talvikausien varavoimalana ja varayksikkönä toimivassa kolmosyksikössä poltetaan edelleen tarvittaessa kivihiiltä, ja sen korvaaminen vaatii vielä jonkin verran investointeja.

– Muokkaamme tuotantoamme kiertotalouden ehdoilla ja etsimme jatkuvasti kivihiiltä korvaavia ja kiertotaloutta tukevia kustannustehokkaita polttoaineita ja tuotantoratkaisuja, Henell kertoo.

TSE ja Ekopartnerit Turku Oy, joka on Fortum Waste Solutions Oy:n tytäryhtiö, ovat jo aiemmin sopineet TSE:n kanssa käytöstä poistetun, ei-jätteeksi luokiteltavan puun toimituksista polttoaineeksi. Tämä puu ei ole metsähaketta vaan esimerkiksi pakkaamiseen käytettyä puuta, joka käytön jälkeen haketetaan.

– Konkreettinen esimerkki kiertotaloudesta on ketju Meyerin Turun telakalta voimalaitoksellemme ja takaisin. Telakalla syntyy kierrätykseen kelpaamatonta, mutta polttoon soveltuvaa jätettä, jonka Ekopartnerit jalostavat kierrätyspolttoaineeksi ja toimittavat meille hyödynnettäväksi, ja meiltä puolestaan lähtee Turku Energian toimittamana kaukolämpöä telakalle. Tämä jos mikä on loistoesimerkki toimivasta kiertotaloudesta ja jätteestä energiaksi -toiminnasta, Henell toteaa.

22.02.2021 // Teksti Pirkko Soininen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.