Teemu Mikkola kaivossa asentamassa kaukolämpökaivon valvonta-anturia.

Kaivojen valvonta muuttui digitaaliseksi

Turku Energia hyödyntää kaukolämpöverkon kaivojen valvonnassa nyt IoT-teknologiaa.

– Kaivoihimme asennetut anturit valvovat olosuhteita ilman, että kaivon kantta tarvitsee edes avata tai kaivoon laskeutua. Mittaamme kaivoista ilmankosteutta, lämpötilaa, vedenpinnan korkeutta sekä tärinää. Anturit on asennettu 233 kaivoon koko kaukolämpöverkon alueelle, kertoo Turku Energian käyttöinsinööri Sanna Perttunen.

Anturit välittävät dataa langattomasti ja reaaliaikaisesti ja varmistavat toimitusvarmuuden pysymisen huippulukemissa.

– Kaivovalvontajärjestelmät hyödyntävät tietolähteenä kaukolämpökaivojen olosuhdedataa sekä Ilmatieteen laitoksen avointa dataa. Reaaliaikaisen seurannan avulla säästämme kaivojen rakenteita, venttiilejä sekä pidämme putkistosta parempaa huolta. Jatkuvan seurannan avulla voimme reagoida myös ongelmatilanteisiin nopeasti, Sanna kertoo.

24.02.2020 // Teksti Pirkko Soininen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.