Lintuja sähkölangoilla.

Ilmajohtojen uudet lintuvaroittimet saavat kiitosta

Turku Energia Sähköverkot on asentanut uudentyyppisiä lintuvaroittimia ilmajohtoihin. Uudet varoittimet ovat neonvärisiä ja heiluvat vinhasti. Ne auttavat lintuja havaitsemaan, ja näin ollen väistämään, johdot ajoissa. Asukkaat ovat antaneet uusista varoittimista positiivista palautetta.

– Jo aiemmin asensimme varoittimia Kulhoon noin yhden kilometrin matkalle ja tänä keväänä Kakskerran länsi- ja itäosaan sekä Hirvensalon Friskalanlahteen tuli varoittimia yhteensä noin kolmen kilometrin matkalle, kertoo Turku Energia Sähköverkkojen kunnossapitomestari Jari Lepistö.

Tarvittaessa varoittimia asennetaan myös muihin ilmajohtoihin. Varoittimet voidaan asentaa suoraan jännitteiseen johtoon, joten asennuksen ajaksi ei tarvitse katkaista asiakkailta sähköjä.

– Lintuvaroittimien lisääminen keskijänniteilmajohdoille on ollut yksi Turku Energian ympäristöohjelman toimenpiteistä, joiden tavoitteena on vähentää toimintaamme liittyviä ympäristöhaittoja. Suunnittelemme koko konsernia koskevan ympäristöohjelman aina kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Koko ohjelma 2018-2020 löytyy nettisivuiltamme, kertoo Turku Energian ympäristö- ja laatupäällikkö Minna Niemelä.

Lue lisää ympäristöohjelmasta

26.08.2019 // Teksti Pirkko Soininen // Dreamstime

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.