fbpx
Purkutalo.

Varmista, että purkutalon sähköt on katkaistu

01.09.2021 // Teksti Pirkko Soininen // Kuvat Dreamstime

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon on tullut tapauksia, joissa vanhoja taloja on purettu sähköjen ollessa päällä. Tämä on hengenvaarallista.

Sähköturvallisuuslain mukaan sähkölaitteiston, myös purettavan, turvallisuudesta vastaa sähkölaitteiston haltija. Purettavan kiinteistön omistajan tehtävänä on huolehtia siitä, että purkutyö on toteutettavissa turvallisesti.

– Vaikka vanha sähköliittymä on irtisanottu ja talon mittarista on sulakkeetkin voitu ottaa pois, on kiinteistön liittymisjohto edelleen jännitteinen, jos verkkoyhtiö ei ole sitä turvalliseksi tehnyt, kertoo Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinainen.

Ennen kuin taloa ryhdytään purkamaan, huolehdi seuraavista asioista:

1. Selvitä hyvissä ajoin etukäteen, milloin sähköliittymän saa sähköttömäksi ja sovi aikataulut sen mukaan.

2. Odota, että verkkoyhtiö tai verkkoyhtiön urakoitsija tulee tekemään liittymän jännitteettömäksi. Ryhdy työhön tai huolehdi, että purkua tekevä urakoitsija ryhtyy työhön vasta kun olet saanut varmistuksen, että sähköjen osalta rakennus on turvallista purkaa.

3. Jos et ole varma, onko rakennus sähköjen osalta turvallista purkaa, ota yhteys paikalliseen jakeluverkkoyhtiöön asian varmistamiseksi.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.