EnergiaOnline etusivu.

EnergiaOnline uudistui

Turku Energian EnergiaOnline-palvelusivusto uudistui toukokuun alussa. Oman energiankäytön seuranta ja muut tutut palvelut löytyvät edelleen osoitteesta energiaonline.fi, mutta ne näyttävät erilaisilta. Uudistetulle sivustolle pitää rekisteröityä uudestaan.

Kaikki, joilla on sähkö- tai lämpösopimus Turku Energian kanssa, voivat rekisteröityä EnergiaOnlinen käyttäjiksi. Palveluun kirjautunut käyttäjä voi muun muassa selailla energiankäyttötietojaan, katsella laskujaan, tehdä muuttoilmoituksen tai olla yhteydessä asiakaspalveluun. Tiedonhallinnan asiantuntija Jarkko Lehtinen kertoo, että suosituinta on oman energiankäytön seuranta.

– Taloutensa energiankulutusta pystyy palvelussa seuraamaan tunti tunnilta. Kävijätietojen perusteella se on palvelu, joka kiinnostaa asiakkaitamme eniten, hän sanoo.

EnergiaOnlinen palvelujen uudistuksen taustalla on valtakunnallinen tietojärjestelmäremontti. Sähköyhtiöiden tulee uudistaa tietojärjestelmänsä siten, että ne voivat vuoden 2022 helmikuusta alkaen keskustella keskenään keskitetyn tiedonvaihtoratkaisun, datahubin, välityksellä. Käytännössä tämä on aiheuttanut suuria muutoksia asiakaspalvelun ja laskutuksen tietojärjestelmiin.

– EnergiaOnline-asiointipalvelu on uudistettu kokonaan. Tämän vuoksi kaikkien käyttäjien tulee myös rekisteröityä uudelleen palvelun käyttäjiksi. Koska asiakkaiden tietoturvan varmistaminen on meille tärkeää, rekisteröityminen edellyttää vahvaa tunnistautumista. Jatkossa palveluun voi kirjautua omalla sähköpostiosoitteella ja salasanalla, Lehtinen kertoo.

– Valtaosa asiakkaistamme ehti tottua käyttämään vanhaa EnergiaOnlinea ja saimme myös paljon kiitosta sen käytettävyydestä. Uusi käyttöliittymä vaatii varmasti vähän uteliasta tutustumista. Meille palvelun tarjoajana se tarjoaa myös uusia mahdollisuuksia palvelujen kehittämiseen palvelujen tietoturvaa ja saavutettavuutta unohtamatta, Lehtinen jatkaa.

Mikä datahub?

Kun suomalainen ensi vuonna muuttaa uuteen osoitteeseen tai vaihtaa sähkönmyyjää, kaikki sähkönmyyjän ja jakeluverkkoyhtiön tarvitsema tieto siirtyy Suomen kantaverkkoyhtiön Fingridin ylläpitämän keskitetyn tiedonvaihtojärjestelmän eli datahubin kautta. Tällä hetkellä tiedot sijaitsevat hajautetusti eri yhtiöiden järjestelmissä ja yhtiöt vaihtavat tietoja keskenään. Uudistuksella tavoitellaan sitä, että sähköasiakkaita voidaan jatkossa palvella entistä nopeammin, sujuvammin ja virheettömämmin.

Datahubia rakennettaessa on kiinnitetty erityistä huomiota aukottomaan tietosuojaan. Suomen 3,7 miljoonan sähkönkäyttöpaikan kaikki asiakas-, sopimus- ja mittaustiedot ovat jatkossa datahubissa, mutta tietoja voi hakea vain se osapuoli, jolla on sopimuksen tai valtuutuksen kautta oikeudet noudettavaan tietoon.

Datahubin käyttöönotto vaatii sähköyhtiöiltä isoja muutoksia omiin tietojärjestelmiinsä. Turku Energia on valmistautunut datahubin tuloon uudistamalla asiakaspalvelun ja laskutuksen tietojärjestelmänsä kokonaan. Teknisten muutosten halutaan näkyvän asiakkaille mahdollisimman vähän ja vain parannuksina palvelujen nopeuteen.

07.06.2021 // Teksti Maija Rauha // Kuvat Turku Energia

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.