Pernon telakan kunnossapitoinsinööri Timo Lauŕen.

Timo Laurén: kaukolämpö on meille etu itsessään

Pernon telakan kunnossapitoinsinööri Timo Lauŕen toteaa, että kaukolämpö on ainoa järkevä vaihtoehto, kun mittakaavat ovat suuret.

Mihin käytätte kaukolämpöä ja mitä se teille merkitsee?
Käytämme kaukolämpöä lämmittämään kiinteistöjämme, joita meillä riittää. Kaukolämpö on meille ainoa järkevä vaihtoehto tässä käytön mittakaavassa.

Millaisia etuja kaukolämpö teille tuo?
Kaukolämpö on meille etu itsessään: meidän ei ole tarvinnut rakentaa omia kattilalaitoksia, eikä pelata polttoöljyn kanssa.

Onko sinulla joku muisto kaukolämpöön liittyen?
Turun telakka on Turku Energian ensimmäinen kaukolämmön asiakas. Kun asiakassuhde alkoi 1975, telakan viereen tuotiin siirrettävä lämpökeskus, josta ensin toimitettiin kaukolämpö telakalle. Tämä toimii edelleen tänä päivänä varavoimalaitoksenamme. Yhteistyömme Turku Energian kanssa on ollut hyvä ja pitkäaikainen: kiitettävää puolin ja toisin.

Millaisena näet kaukolämmön tulevaisuuden?
Kaukolämmön tulevaisuus meidän käytössämme on jo taattu: telakka on laajentumassa ja tarvitsemme käyttöömme toisen liittymän kaukolämpöä varten. Tämä varmistaa kaukolämmön saatavuuden telakalle, sillä lämpöä syötetään tällöin kahta kautta. Suunnitelma on toteutumassa viimeistään kolmen vuoden sisällä.

20.10.2016 // Teksti Viivi Käiväräinen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.