Kerrostaloja.

Kiinteistönomistaja, toimi nyt: yksi investointi tulee muuttamaan kiinteistömarkkinan ja lisää kiinteistösi arvoa

Lisääntyvät laitteet ja kuumenevat kesät nostavat kiinteistöjen lämpökuormaa ja uusien talojen hyvät eristeet estävät sitä pääsemästä ulos. Keskitetty jäähdytysratkaisu on investointi, joka kannattaa tehdä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Sähkön käyttö lisääntyy jatkuvasti ja kiinteistöt täyttyvät uusista laitteista. Samalla uusien rakennusten eristykset ovat entistä parempia, mikä estää lämpöä valumasta ulos.

“Lämpö pitää poistaa, ja jäähdytys on siihen paras ratkaisu”, kommentoi Turku Energian lämmönhankintapäällikkö Ilkka Syrjälä.

Korvausta liiasta kuumuudesta

Oikea sisälämpötila ei ole makuasia. Harva kuitenkaan tietää esimerkiksi vuokranalennuksesta, johon yli 32 asteen kiipeävä huoneenlämpötila vuokralaisen oikeuttaa.

Rakennussäädösten voidaan odottaa kiristyvän jatkossakin, ja kehitys näkyy kaukojäähdytyksen viimeisten kymmenen vuoden aikana nelinkertaistuneessa myynnissä.

Tällä hetkellä Turku Energia viilentää keskustan liikekiinteistöjä, sairaalarakennuksia ja useita uusia kerrostaloja.

Huomaamaton viilennys koko kiinteistöön

Turku Energian keskitetty jäähdytys on hyötyihinsä nähden edullinen investointi. Se on hinnaltaan aina kilpailukykyistä, eikä asiakkaan tarvitse murehtia tuotantolaitteistojen huolloista ja rikkoontumisista.

Loppukäyttäjän tiloissa tarvittavat laitteet ovat yksinkertaisia, toimintavarmoja ja pitkäikäisiä. Lisäksi ne ovat näkymättömiä ja äänettömiä toisin kuin kiinteistökohtaiset jäähdytyslaitteet.

100-prosenttisesti päästötöntä palvelutuotetta valvotaan ympärivuorokautisesti. Se tulee kiinteistöön tuotuna joka hetki ja riittävyys on varmistettu varatuotantolaitoksilla.

Millainen jäähdytysratkaisu sinun kiinteistöösi sopisi?

29.05.2020 // Teksti Laura Andersson // Kuvat Shutterstock

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.