Lämmönjakokeskuspalvelu.

Huoletonta ja helppoa lämpöä lämmönjakokeskuspalvelulla

Vaikka pakkanen paukkuisi, Virusmäentie 29:n asukkailla on kodeissaan mukavan lämmintä. Taloyhtiö hankki Turku Energialta älykkään lämmönjakokeskuksen kuukausirahoituksella ja kymmenen vuoden takuullaTurku Energia huolehtii myös järjestelmän huollosta 24/7. 

Raunistulassa, Virusmäentie 29:n asunto-osakeyhtiöön kuuluu neljä puutaloa, joissa kussakin on kaksi asuntoa. Vuonna 2002 valmistunut taloyhtiö on kytketty kaukolämpöön. 

– Parinkymmenen vuoden ikään ehtinyt lämmönjakokeskuksemme alkoi olla sen verran vanha, että isännöitsijämme suositteli sen päivittämistä uuteen, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Sirpa Korhonen. 

Vertailun jälkeen taloyhtiö päätyi Turku Energian tarjoamaan älykkääseen lämmönjakokeskukseen. 

– Meitä houkutteli erityisesti se, että saatoimme hankkia uuden laitteiston avaimet käteen -palveluna, pitkällä takuulla ja kätevällä kuukausirahoituksella. Turku Energia huolehtii myös laitteiston huollosta. Meille hankinta oli siis todella vaivaton, Korhonen toteaa. 

Samalla paranee tieto energian käytöstä

Asuntoyhtiö otti uuden keskuksen käyttöön toukokuussa, joten pakkaskeleiltä ei ole vielä käyttökokemuksia. 

Vaihto uuteen laitteistoon mahdollisti väliotollisen kytkennän uudessa lämmönjakokeskuksessa. Tämä tarkoittaa sitä, että järjestelmä hyödyntää kaukolämpöveden lämpöä vielä tehokkaammin ennen sen palautusta verkkoon verrattuna tavanomaiseen lämmönjakokeskukseen. Väliottokytkennällä kaukolämpövesi lämmittää ensin käyttöveden ja sen jälkeen vettä hyödynnetään vielä uudestaan kiinteistön lämmityksessä. 

Palveluun kuuluu myös selainpohjainen etävalvonta- ja ohjausjärjestelmä. Se tuottaa myös kattavia raportteja lämmityksen toiminnasta ja energian käytöstä. Selainkäyttöliittymä toimii helposti, vaikka älypuhelimella. 

– Olen kirjautunut järjestelmään ja se tuntuu helppokäyttöiseltä. Kesällä ei ollut vielä tarvetta seurata kulutusta, mutta nyt syksyn myötä se tulee ajankohtaiseksi, Korhonen povaa. 

Ei riskejä, eikä yllättäviä kuluja

– Toimme lämmönjakokeskuksen vaihtopalvelun markkinoille vuoden alussa ja se on saanut erittäin hyvän vastaanoton. Nyt taloyhtiön ei tarvitse investoida lämmönjakokeskukseen kerralla vaan he voivat hankkia sen meiltä leasing-sopimuksella. Toimitukseemme sisältyy etävalvontaa, huoltoa ja jopa kymmenen vuoden takuuta, kertoo Turku Energian avainasiakaspäällikkö Tommy Rönnqvist 

Hän arvelee, että erityisesti pienemmissä taloyhtiöissä, joilla ei ole välttämättä huoltoyhtiötä, huoltovapaus on valtti. Myös se, että lämmönjakokeskuksen voi hankkia kuukausirahoituksella, houkuttaa. 

–  Tulevaisuudessa lämmönjakokeskusten älykkäät ohjausjärjestelmät mahdollistavat myös kiinteistön liittymisen kysyntäjoustoon, Rönnqvist muistuttaa. 

Kaukolämmön lämmönjakokeskuspalvelu lyhyesti

  • Suunnattu taloyhtiöille ja yrityksille.
  • Avaimet käteen -palvelu. 
  • Älykäs etäohjaus- ja valvontajärjestelmä.
  • Kertahankinta tai leasing-palvelu. 
  • Hinta vaihtelee lämmönjakokeskuksen koon mukaan.
  • Hintaan sisältyy laitteiston huolenpitotarkistus kymmenen vuoden ajan. 
27.09.2021 // Teksti Pirkko Soininen // Kuvat Mikael Soininen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.