Turku Energian asentaja Kari Kartimo ja Kiinteistöpiste Vuoren isännöitsijä Veikko Nieminen.

Huoleton tarkastuspalvelu lisää varmuutta

– Säännöllinen lämmönjakokeskuksen tarkastus lisää kaukolämpöjärjestelmän toimintavarmuutta ja auttaa kiinteistön elinkaariajattelussa, tiivistää isännöitsijä Veikko Nieminen Turku Energian uuden palvelun hyödyt.

Kaukolämpöön liittyneet taloyhtiöt lämpiävät verkossa kiertävän kuuman veden avulla. Turku Energian uusi Huoleton lämmönjakokeskuksen tarkastuspalvelu takaa osaltaan, että lämpö ja lämmin vesi siirtyvät huoneistoihin keskeytyksettä ja energiatehokkaasti. Säännöllisellä lämmönjakokeskuksen tarkastuksella voi välttää yllättävät vikaantumiset ja niistä aiheutuvat korjauskulut.

– Tarkastus on hyvä tehdä säännöllisesti, koska kulutuksen etäluennan takia pannuhuoneessa ei enää käydä lukemassa mittareita, joten lämmönjakokeskuksen seuranta on jäänyt vähemmälle huomiolle, toteaa tarkastuspalvelun kehitystyöstä vastannut avainasiakaspäällikkö Susanna Tuominen.

Ammattilaisen tekemä

Kiinteistöpiste Vuori Oy:n isännöitsijä Veikko Nieminen on ollut mukana Turku Energian tarkastuspalvelun kehitystyössä. Hän on pilotoinut kuudessa taloyhtiössä tarkastusten toteutumista ja raportoinnin yksityiskohtia.

Niemisen mielestä keskeinen asia palvelussa on, että lämmönjakolaitteiston toimivuuden tarkastaa vaihdintekniikan ammattilainen. Toki huoltofirman työntekijätkin käyvät teknisessä tilassa varmistamassa, ettei siellä ole esimerkiksi näkyviä vuotoja, mutta he eivät tee varsinaista laitteiston tarkastusta.

– Nyt saamme ajoissa tietää mahdolliset huoltotarpeet. Ennakointi on tärkeää, jotta vältytään ongelmilta. Tarkastukset lisäävät myös suunnitelmallisuutta esimerkiksi laitteistojen uusimisessa. Olemme huomanneet pilottikohteissamme, että elinkaariajatteluun on tullut varmuutta, Nieminen toteaa.

Turku Energian työnjärjestelijä ja tarkastuksia tekevä Kari Kartimo on Niemisen kanssa samaa mieltä säännöllisen tarkastuksen tarpeesta. Tarkastuksessa käydään läpi lämmönjakokeskuksen putkistot, liitokset, pumppaustoiminta ja lämmönsiirtimet, säätöventtiilit sekä lämpö- ja painemittarit. Vuosittain tehtävä tarkastuspalvelu kattaa tarkastuksen, muttei varaosia ja korjaus- ja saneeraustöitä.

–  Tarkastamme myös järjestelmän merkinnät sekä kytkentäkaaviot ja käymme läpi putkiston eristykset. Hallintakeskuksen lämmönsäätökäyrästä näemme tulevan veden lämpötilan ja verkoston lämpötilan erot, jottei kaukolämpövesi siirry säätimen kautta verkostoon turhan kuumana ja kuluta energiaa hukkaan. Paineista katsomme, ovatko verkostopaineet ja vastapaineet kunnossa, Kartimo sanoo.

Molemmat toteavat, että esimerkiksi pilotissa mukana olleissa Aninkaistenkadun kohteissa kaukolämpökeskus ja alajakokeskukset ovat toimineet hyvin. Järjestelmää on huollettu ja uusittu käyttöiän mukaan. Viimeisin isompi päivitys on kymmenen vuoden takaa.

Tehomaksuihin säästöä

Toinen tärkeä asia tarkastuksessa on Niemisen mukaan se, että tarkastuspalvelun avulla voidaan laitteistoja säätämällä lisätä energiatehokuutta, jolloin sopimusasiakkaat voivat saada tehomaksujen tarkastuksen kautta säästöjä perusmaksuihin.

– Meidän kiinteistöissämme tehomaksuihin on saatu tuntuvia alennuksia. Esimerkiksi näissä Aninkaistenkadun kolmen talon yhteisessä lämpökeskuksessa vuotuinen säästö oli merkittävä, Nieminen kertoo.

Tarkastuspalveluun liittyy monipuolinen raportti, jonka kertoo laitteiston kunnon lisäksi mahdolliset jatkotoimenpide-ehdotukset. Tarvittaessa raportti käydään yhdessä läpi tarkastuksen tilanneen henkilön kanssa. Niemisen mukaan raportti on selkeä, mutta lukijan teknisellä osaamisella on toki merkitystä sen tulkinnassa.

Turku Energian Huolettoman lämmönjakokeskuksen tarkastuspalvelun voi tilata Turku Energian verkkosivuilta taloyhtiöille suunnatun sivuston kautta.

16.08.2022 // Teksti Johanna Pelto-Timperi // Kuvat Timo Jakonen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.