Lämpöpumppu Turun seudun puhdistamolla.

Hukkalämpö hyödyksi

Turun seudun puhdistamo on tehostanut Turku Energian toimittaman lämpöpumpun avulla hukkalämmön hyödyntämistä puhdistusprosessissaan.

Jäteveden puhdistus on monivaiheinen prosessi. Ilmastus on yksi osa puhdistusprosessia ja siinä jäteveteen puhalletaan ilmaa, jotta mikrobit saavat happea ja pystyvät käsittelemään jätevedessä olevia ravinteita. Ilma syötetään jäteveteen kompressorien avulla, jolloin syntyy samalla hukkalämpöä. Nyt tämä lämpö saadaan hyötykäyttöön lämpöpumpun avulla.

Uuden lämpöpumpun myötä puhdistamo voi nyt hyödyntää lähes kaiken osaprosessissa syntyvän hukkalämmön, sillä se hyödynnetään puhdistusprosessin muissa vaiheissa.

– Turun seudun puhdistamo Oy on tehnyt päämäärätietoisesti töitä päästöjen pienentämiseksi ja tämä hanke tukee heidän ympäristötavoitteitaan. Nyt puhdistamo voi kiertotalouden hengessä käyttää hyödyksi aiemmin hukkaan menneen energian, kertoo Turku Energian tuotepäällikkö Mika Karbin.

24.02.2020 // Teksti Pirkko Soininen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.