Taidelainaamo.

Taiteen karkkikauppa

Turun Taidelainaamo on taiteen rakastajan karkkikauppa. Tauluja ja veistoksia on kaikkialla. Lainaamossa on töitä yli 120 paikalliselta taiteilijalta. Teoksia voi ostaa itselleen, antaa lahjaksi tai vuokrata kuukausimaksulla.

Turun Taiteilijaseura ry:n ylläpitämä Turun Taidelainaamo muutti muutama vuosi sitten Vanhan Suurtorin Taidehallin alakertaan. Paikka on keskeinen ja moni Taidehallissa kävijä piipahtaa myös lainaamoon. Taidelainaamon vastaava Anna Hellén kuitenkin epäilee, että toiminta on monelle edelleen vierasta, vaikka taidelainaamo on ollut Turussa jo 25 vuoden ajan.

– Taidelainaamoa voi luonnehtia ennemminkin myymäläksi kuin näyttelytilaksi. Suurin osa teoksista lunastetaan omaksi kuukausivuokralla, joka toimii osamaksun tavoin. Osa asiakkaista vaihtaa säännöllisesti muutaman kuukauden välein taulun tai veistoksen. Meiltä menee noin 300 teosta vuodessa, eilen vuokrattiin viisi, Anna kertoo.

Asiakaskunta on vakiintunutta ja joukossa on niin nuoria kuin iäkkäämpiäkin kuvataiteen ihailijoita. Yritysasiakkaitakin on, mutta melko vähän, vaikka lainaamo olisi oivallinen paikka hankkia turkulaisiin taiteilijajärjestöihin ja -yhteisöihin kuuluvien taiteilijoiden teoksia. Teos tulee vuokrata vähintään kuukaudeksi. Kuukausivuokran hinta on laskettu niin, että teoksen saa maksettua kahdessa vuodessa.

Avoin syli

Taidelainaamoja löytyy Suomesta lähes joka kaupungista. Lainaamo voi myydä paikallisten taiteilijoiden töitä ilman galleriavuokria ja käsittelykustannuksia.

Taidemaalari ja kuvanveistäjä Jani Rättyä on ollut mukana Turun Taidelainaamon toiminnassa sen alkuajoista lähtien. Hän oli haastatteluhetkellä tuomassa lainaamoon uutta teosta, koska muutamaa päivää aiemmin yksi esillä olleista oli mennyt kaupaksi. Samalta taiteilijalta saa olla näyttelytilassa neljä teosta ja niiden lisäksi etämyynnissä kuusi. Jani myy taidelainaamon kautta kymmenkunta teosta vuodessa. Hän kertoo, että eniten menee grafiikkaa sekä pieniä ja keskisuuria maalauksia.

– Keppi ja banaani -veistos lähti alkuun avoimen sylin ajatuksesta, siinä on halailevaa fiilistä. Muoto kehittyi vähitellen ja mediassa esillä olleista Amazonin intiaaneista tuli hahmoon alkuasukaspiirteitä, Jani kertoo.

Turku-aihe suosittu

Taidelainaamon valikoima on laaja ja aiheiltaan monipuolinen. Myyntiin tulevia töitä ei erikseen kuratoida, koska taiteilijayhdistysten jäseniksi pääsevät vain ammattilaiset. Anna kertoo, että Turku-aiheiset työt ovat suosittuja sekä luontoaiheet, kuten maisemat ja kukat.

– Yleensä ostajat valitsevat työn, johon ihastuvat. Taideteoksen voi myös nähdä sisustuselementtinä, Anna miettii. Taidelainaamossa vaihdetaan teosten ripustus kerran kuukaudessa, jotta kaikkien työt pääsevät esille, ja seinille tulee uutta ihailtavaa.

Turun Taidelainaamo

  • Toiminnasta vastaa Turun Taiteilijaseura ry.
  • Tarjolla on yli 120 taiteilijalta noin 600 teosta.
  • Teoksen voi ostaa omaksi kertaostoksena tai maksamalla kuukausivuokraa enintään kahden vuoden ajan.
  • Ei peritä muita kuluja, kuten korkoja tai käsittelymaksuja.

Lisää Taidelainaamosta 

25.11.2019 // Teksti Johanna Pelto-Timperi // Kuvat Timo Jakonen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.